Představení soupeře: Borussia Dortmund | SK Slavia Praha
Více

Představení soupeře: Borussia Dortmund

Sešívané ve úterý čeká zápas na hřišti Borussie Dortmund, jednoho z nejslavnějším a nejúspěšnějších celků celého Německa.

Borussii Dortmund, přezdívanou také „Die Schwarzgelben“ (černožlutí) založilo v roce 1909 osmnáct dortmundských fotbalistů, nespokojených s poměry v místním celku, vedeném přísným katolickým knězem. Jméno klubu pochází z latiny, ve které „Borussia“znamená Prusko, zakladatelé klubu však označení přebrali po názvu nedalekého pivovaru. V počátcích existence nastupovali hráči westfálského celku v modře a bíle pruhovaných dresech s šikmým červeným pásem přes hrudník, který doplňovaly černé šortky. Už v roce 1913 ale začal klub používat dodnes charakteristickou žlutou a černou barevnou kombinaci.

První vlna úspěchů

Od počátku své existence až do konce druhé světové války hrál klub zejména v nižších soutěžích. Průlom nastal na konci 40. let, kdy Borussia začala nastupovat v nově ustanovené Oberlize West, což byla až do vzniku Bundesligy nejprestižnější západoněmecká soutěž. Spolu s Dortmundem nastupovaly v nově vzniklé lize týmy jako Schalke 04 a Fortuna Düsseldorf, později se přidal i 1. FC Köln, Bayern Leverkusen a jmenovkyně Borussia Mönchengladbach. Černožlutí ovládli Oberligu během šestnácti let její existence celkem šestkrát, v roce 1963 se pak Dortmund stal jedním ze šestnácti zakládajících celků Bundesligy, nové soutěže sdružující týmy z celého západního Německa.

První velký úspěch v celonárodním měřítku zaznamenala Borussia v roce 1965, kdy ve finále německého poháru porazila Alemannii Aachen 2:0 a kromě premiérového zisku cenné trofeje se radovala z postupu do Poháru vítězů pohárů. Ve slavné evropské soutěži vyřadil Dortmund mimo jiné i Atlético Madrid a West Ham United, ve finále pak po prodloužení porazil ve skotském Glasgow favorizovaný Liverpool 2:1. Pro Borussii se jednalo o první významný mezinárodní úspěch, který mohla ve stejném roce podpořit i premiérovým bundesligovým titulem, v závěru sezony však výsledkově zkolabovala a skončila na celkovém druhém místě.

V sedmdesátých letech potkaly klub finanční problémy a následoval sestup z elitní německé soutěže, do které se černožlutí vrátili v sezoně 1975/76. Zpět mezi nejužší špičku se Borussia definitivně zařadila až v roce 1989, kdy podruhé v historii získala DFB-Pokal, k němuž vzápětí přidala i vítězství 4:3 nad Bayernem Mnichov v německém superpoháru.

Zlatá éra

Možná nejslavnější éra Borussie přišla na začátku devadesátých let, kdy se vedení klubu ujal Ottmar Hitzfeld a hned v prvním roce svého působení na lavičce Dortmundu dovedl klub k druhému místu v lize. V UEFA Cupu ročníku 1992/93 se navíc přes Celtic, AS řím a Auxerre probojoval Dortmund až do finále, ve kterém ve dvou zápasech podlehl favorizovanému Juventusu. Na skutečné výsluní se tým z pravého břehu řeky Ruhr dostal o dva roky později, kdy o jeden jediný bod předčil v konečné tabulce brémský Werder a získal svůj první bundesligový titul v historii. V následujícím roce Dortmund úspěch z předcházejícího ročníku zopakoval a opanoval ligovou tabulku s šestibodovým náskokem na druhý Bayern.

V sezoně 1996/97 dosáhla Borussia samotného Olympu evropského fotbalu, kdy po vyřazení Auxerre a Manchesteru United porazila ve slavném finále UEFA Champions League na mnichovském stadionu Juventus 3:1 a získala svůj druhý triumf v evropských pohárech. Poté, co klub v roce 1998 opustil úspěchy ověnčený Ottmar Hitzfeld, získala Borussia v sezoně 2001/02 třetí bundesligový titul, který s Dortmundem získal trenér a bývalý hráč klubu Matthias Sammer. V následujících letech ale klub z Porúří vyklidil pozice v tabulce a opět se potýkal se značnými finančními problémy. Změna k lepšímu nastala až v roce 2008 spolu s příchodem trenéra Jurgena Kloppa.

Kloppova Borussia

Jurgen Klopp přišel do Borussie z Mainzu, ve kterém strávil jako trenér osm let a dotáhl klub z druhé Bundesligy do elitní německé soutěže. V Dortmundu navázal na své předchozí trenérské úspěchy a hned ve své první sezoně u kormidla vestfálského klubu dovedl tým k pátému místu v tabulce a do základní skupiny Evropské ligy. O rok později už Borussia jednoznačně ovládla celkovou klasifikaci Bundesligy a po deseti letech opět zvedla nad hlavu německý titul. Za Dortmund tehdy nastupovaly vycházející hvězdy evropského fotbalu jako Mats Hummels, Mario Götze, Nuri Sahin či Robert Lewandowski, které tvořily kostru týmu i v následující sezoně a pomohly Borussii k suverénní obhajobě se ziskem do té doby rekordních 81 bodů. K ligovému úspěchu přidali černožlutí i vítězství v německém poháru a zisk svého jediného doublu v historii. V dalších sezonách se už Borussia na německý fotbalový trůn nevrátila, pravidelně se ale po odchodu Jurgena Kloppa umisťuje na druhém místě za suverénním Bayernem Mnichov, kterému těsně podlehla i v prvním čistě německém finále UEFA Champions League v sezoně 2012/13.

Lucien Favre a současný Dortmund

Zkušený švýcarský kouč přišel do Dortmundu před začátkem minulé sezony z Nice, se kterým se v roce 2017 dokázal umístit ve francouzské lize na fantastickém třetím místě. Do Dortmundu přišel s pověstí renomovaného kouče, který se s Borussií snaží hrát zejména fotbal založený na kombinaci v křídelních prostorech a rychlém přechodu do útoku. Švýcarský stratég má pro tento herní styl k dispozici celou řadu rychlostně a technicky vyspělých hráčů, ať se jedná o křídelní prostory obsazující Raphaëla Guerreira, Achrama Haikimiho, Jadona Sancha či Thorgana Hazarda, či ofenzivní záložníky Marca Reuse a Maria Götzeho. V útoku se Favre spoléhá zejména na hbitého útočníka Paca Alcácera. V minulé sezoně dotáhl jednašedesátiletý trenér Dortmund k druhému místu tabulky, ve které ztratila Borussia pouhé dva body na vítězný Bayern Mnichov.

Westfalenstadion

První stadion Borussie Wiesse Wiese s kapacitou necelých dvaceti tisíc diváků byl postaven na začátku dvacátých let. Černobílí na něm nastupovali ke svým domácím zápasům do roku 1937, kdy byli v rámci válečného rozšíření výroby nuceni stadion opustit a až do roku 1974 hrála Borussia své domácí zápasy na stadionu Rote Erde. Multifunkční stánek, konstruovaný zejména pro atletické mítinky, začal s rostoucí popularitou a zvyšující se návštěvností zápasů Borussie nevyhovovat a v polovině sedmdesátých let byl nahrazen novým Westfalenstadionem. Jeho původní kapacita 54 tisíc diváků byla postupně rozšířena a dnes se jedná o největší fotbalový stadion v Německu a jeden z největších v Evropě. Domácí ligové zápasy Borussie navštěvuje přes 81 tisíc diváků, v zápasech evropských pohárů je díky zákazu míst na stání snížena kapacita na necelých 66 tisíc.   

Aktuálně

Rozpis nadstavby: Začátek doma, derby 11. května

23. 4. 2024
Podívejte se, jak vypadá harmonogram FORTUNA:LIGA FINÁLE, který byl zveřejněn v průběhu středečního odpoledne. Na koho a kdy slávisté narazí?

Bořil prodloužil smlouvu: Jsem nadšený, odhodlaný

23. 4. 2024
Spojení Jana Bořila a Slavie bude pokračovat i v příští sezoně. Kapitán týmu a čtyřnásobný mistr ligy prodloužil s klubem smlouvu do června 2025.

U19 míří na čtvrtfinále Al Abtal Cupu. Utká se se Sportingem CP

23. 4. 2024
Slávistický výběr do devatenácti let míří na čtvrtfinále turnaje Al Abtal Cup. Ve středu se slávisté střetnou v Portugalsku se Sportingem Lisabon.

Další články