Tomáš Souček: Čtrnáct let ve Slavii | SK Slavia Praha
Více

Tomáš Souček: Čtrnáct let ve Slavii

Záložník Tomáš Souček přestoupil do anglického West Hamu a po dlouhých čtrnácti letech odchází ze Slavie.

Tomáš Souček přišel do Slavie ve svých deseti letech z rodného Havlíčkova Brodu. Poté, co strávil několik let v mládežnických týmech sešívaných, nejprve po vedením trenéra Pavla Karocha a následně Milana Titěry, zamířil na hostování do druholigové Viktorie Žižkov, kde se poprvé v kariéře potkal s trenérem Jindřichem Trpišovským.

Po návratu do Slavie na začátku sezony 2015/16 se ve svých dvaceti letech okamžitě usídlil v základní sestavě sešívaných a stal se nepostradatelným členem záložní řady týmu. První ligovou branku vsítil hned při svém čtvrtém startu do sítě Jihlavy, kdy po závaru před bránou hostů rozjásal Eden pohotovou dorážkou a pomohl sešívaným k jasnému vítězství 4:0.

Střelec hattricku

Ve zbytku ročníku se výkony mladého fotbalisty nadále zlepšovaly a 28. února, den po svých jednadvacátých narozeninách, vsítil Tomáš Souček do sítě Baníku Ostrava svůj zatím jediný hattrick v kariéře. Z pozice defenzivního záložníka se tak zapsal do historických statistik jako druhý nejmladší střelec tří branek v jednom zápase v samostatné české soutěži. Celkem v sezoně 2015/16 vynechal jen jediný ligový zápas a zasáhl do třiceti utkání, ve kterých nastřílel sedm branek.

První titul

Následující ročník začal Tomáš Souček jako pevný člen základní sestavy. Po příchodu Jaroslava Šilhavého na lavičku sešívaných však ztratil pevné místo na trávníku a jarní část sezony strávil na hostování v severočeském Liberci, kde jej opět trénoval současný kouč Slavie Jindřich Trpišovský. Výkony z první poloviny sezony se Tomáš Souček přesto podílel na titulu, kteří sešívaní v sezoně 2016/17 vybojovali.

Návrat kapitána

V následujícím roce se talentovaný záložník vrátil do Slavie, kde se okamžitě zařadil k největším oporám sešívaných a postupně se vypracoval v lídra týmu na hřišti i v kabině. V polovině sezony se potřetí setkal s Jindřichem Trpišovským, který Tomáši Součkovi 17. dubna poprvé v kariéře svěřil v domácím pohárovém zápase proti Mladé Boleslavi kapitánskou pásku. Od té chvíle vedl sešívaný odchovanec své spoluhráče do zápasu jako kapitán celkem devětatřicetkrát.

Fenomén Suk

Sezona 2018/19 se zapsal do historie jako jedna z nejlepších v historii Slavie a Tomáš Souček se na ní podílel, kromě fantastických výkonů ve středu hřiště, i jako nejlepší střelec týmu. Ve všech soutěžích nastřílel do sítí soupeřů úctyhodných osmnáct branek, včetně gólu Seville a Chelsea v Evropské lize nebo celkem třem brankám do sítě Plzně a čtyřem do sítě Sparty. Na konci sezony tak mohl se sešívanými slavit nejen zisk doublu a historické tažení evropskými poháry, ale i ocenění pro nejlepšího hráče FORTUNA:LIGY.

Splnění snu

I na podzim probíhajícího ročníku udržel Tomáš Souček svůj vysoký standard a fenomenálními výkony táhl sešívané nejen v lize, ale i na evropské scéně. V nabité základní skupině vysněné Ligy mistrů nastoupil pětkrát s kapitánskou páskou na ruce, vsítil dva góly a stal se suverénně nejběhavějším hráčem celé soutěže.

Ve své dosavadní kariéře odehrál Tomáš Souček za Slavii 158 soutěžních zápasů, ve kterých vsítil 40 branek a na dalších 15 přihrál. Sešívané tak opouští jako hráč, který v nejkrásnějším dresu dosáhl všeho, co bylo možné. Získal se Slavií dva tituly, dvě vítězství v poháru a double. S týmem se také probojoval do čtvrtfinále Evropské ligy a skvěle sešívané reprezentoval i na horké půdě Ligy mistrů. Ke všem těmto úspěchům přidal i ten zřejmě nejcennější a jako odchovanec Slavie se stal spoluhráči, a hlavně fanoušky respektovaným a milovaným kapitánem Slavie. Suku, díky za vše a hodně štěstí!

Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

MATCHDAY Olomouc. Choreoškolka i pozdní stíhací jízda

23. 4. 2024
Jak to vypadalo přímo v Edenu i jeho okolí během nedělního ligového střetnutí s Olomoucí (2:2)? Dozvíte se, MATCHDAY vás tradičně vezme za oponu.

Další články