Podmínky tu byly skvělé, hra musí být ale učesanější | SK Slavia Praha
Více

Podmínky tu byly skvělé, hra musí být ale učesanější

Trenér Jindřich Trpišovský na závěr přípravy zhodnotil poslední zápas s Hammarby, volbu základní sestavy, kapitána na jaro i celkový průběh soustředění v Portugalsku.

Sešívaní mají za sebou poslední přípravné utkání před zahájením jarním ligových bojů. I přes vítězství svého celku ale zůstával Jindřich Trpišovský při hodnocení jeho výkonu značně kritický. „S generálkou celkově i přes výsledek asi spokojený být nemůžu. Zranil se nám hned na začátku Nico, dostali jsme dva zbytečné góly. Spokojenost to není, je to takový průměrný pocit. Měli jsme tam dobré věci do ofenzívy, dobře jsme do zápasu vstoupili, mohli jsme vidět zajímavé individuální výkony, dost šancí. Nechci to ale příliš přeceňovat, protože v přípravě vypadá každý jinak a Hammarby je v jiné fázi přípravy než my. Neproměnili jsme spoustu šancí a stále chybujeme po ztrátě míče, kdy situace špatně vyhodnocujeme. Soupeř tak měl spoustu brejkových šancí, ze kterých nás i potrestal. Byl to lepší výkon než v minulých zápasech, ale naše hra musí být ještě lepší, kultivovanější, uhlazenější.“

Hlavním nedostatkem bylo v zápasy s Hammarby stejně jako celý podzim podle trenéra neproměňování šancí. „Vzhledem k naší podzimní potenci jsou čtyři góly pěkné. Nechci se rouhat a říkat, že nejsem vůbec spokojen. Například ale Peter Olayinka měl ve druhé půli tři tisíciprocentní šance a gól nedal. To nás stále provází a s tím nemůžu být jednoduše spokojený. Situaci u čtvrtého gólu jsme vyřešili skvěle, ale v jiných případech nejenže z toho nebyl gól, ale naopak z nich plynuly brejky pro soupeře. Za góly jsem rád, ale procentuální využití brankových příležitostí je určitě nízké,“ mrzí trenéra.

Na stoperu se po boku Ondřeje Kúdely objevil netradičně Jan Bořil, na levou stranu obrany se pak postavil Jaroslav Zelený. „Určitá možnost to je. Na stoperu máme jisté problémy, je tam méně hráčů a navíc se musím přiznat, že po odchodu Tomáše Součka stále hledáme hlavního organizátora ze zadních řad, protože Suk měl organizaci středu pole na starost. Honza Bořil je takový hráč, který situace podobně dobře čte a umí mužstvo zorganizovat. Do určitých zápasů to tak může být pro nás jistá varianta. Chtěli jsme ho vidět v ostrém zápase a chtěli jsme zároveň mít i Jardu Zeleného na levém beku. Ve středu máme trochu problém vinou zranění a karet, naopak krajní obránci vypadají velice dobře,“ pochvaluje si výkony beků.

O složení většiny základní jedenáctky před úvodním zápasem s Bohemians má trenér podle všeho už jasno. „Před zápasem jsme měli jasno o devíti postech. Teď to hodně ovlivní Nico podle toho, jestli bude k dispozici, nebo nikoliv. U dvou zbývajících ještě uvidíme. Promluví do toho i David Zima, který má ze včerejšího zápasu také takové drobnější zranění. Moudřejší při skládání sestavy budeme až v průběhu týdne podle zdravotního stavu.“

Největší problém při skládání sestavy tkví ve středu zálohy, kde jsou zraněni hned tři hráči. „Laca Takácse píchlo v achilovce. Doufám, že to nebude nakonec tak vážné, jak to vypadalo. Je to podobné zranění, jako měl, když přišel. Odhad činí tak dva týdny. Pozítří podstoupí ještě magnetickou rezonanci a po té budeme moudřejší. Z 99 % to budou ale ty dva týdny. Ibra Traoré má zranění ze zápasu s Valarengou, kdy při soupeřově první šanci dostal koňara do kolene. Má to oteklé a bolestivé. Těžko soudit, ale doufám a pevně věřím, že bude připraven na Bohemku. Jak je to vážné se zraněním Nica Stancia ještě uvidíme. Má problém v lýtku, snad ne úplně vážný. Šel ihned preventivně dolů, protože v něm pociťoval jistý diskomfort,“ vysvětluje důvod brzkého stažení.

S odchody Milana Škody, Tomáše Součka a Josefa Hušbauera také dojde na volbu nového kapitána pro jaro. „Musíme si k tomu ještě sednout, ale bude to jeden z trojice – Jan Bořil, Ondřej Kúdela, Stanislav Tecl, kteří si proti Hammarby pásku oblékli. Ondra Kolář není na seznamu, protože nechceme, aby měl pásku brankář. Volba padne na jednoho z té trojice,“ přiblížil seznam kandidátů.

S přípravou byl trenér celkově spokojený, zlepšil by pouze předvedenou souhru. „V přípravě jsme splnili zhruba všechno, co jsme chtěli. Podmínky jsme měli naprosto skvělé. Nejsme trochu spokojeni se hrou v zápasech do defenzívy, kdy chceme hrát hodně otevřeně, hodně nahoru dolu. Jedna věc ale je, když si šanci vytvoří soupeř a jiná zase, když jim šanci nabídneme my. Hra po ztrátě míče je hodně neučesaná a těch samotných ztrát je hodně. Je to ale příprava. Mistrovskými zápasy se naprosto všechno mění. Na Bohemce to bude úplně jiný zápas. Bude to velký boj. Trápí nás trochu složení mužstva na první dvě kola. Máme hodně hráčů mimo kvůli zdravotním problémům a kartám. Hodně hráčů odešlo a my bychom potřebovali, aby si to po jejich odchodech trochu více sedlo. Celkově se soustředěními jsme ale spokojení, protože jsme tu měli skvělé podmínky. Potřebujeme být ale trochu dál v herních činnostech, než v tuhle chvíli jsme.“

I přes to, že se na soustředění v Marbelle a Algarve setkali sešívaní se skvělými podmínkami, už se nemůže Jindřich Trpišovský dočkat soutěžního zápasu. „Strašně moc se těším. Všichni se už těšíme na ostré zápasy. V tom stavu, v jakém jsme, bych ale uvítal, kdyby se hrálo o chvilku později. Jak jsem řekl, naše hra ještě působí dost neučesaně. Čas bude hrát pro nás po těch změnách, které jsme zaznamenali. Těšíme se, až budeme znovu hrát před fanoušky o mistrovské body. Máme za sebou dva a půl měsíce pauzy bez soutěžního zápasu, což je oproti uplynulému roku a půl obrovská změna. Těšíme se,“ udělal tečku za soustředěním v portugalském Algarve.

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články