Pohled do historie: Góly na poslední chvíli | SK Slavia Praha
Více

Pohled do historie: Góly na poslední chvíli

Poslední ligové derby přineslo doslova infarktový závěr. Slavia prodloužila sérii neporazitelnosti se Spartou gólem na „poslední chvíli“.

Prostě gól „Last Minute“ . A kolik takových v minulosti bylo? Nepočítaně. Pojďme si některé z nich v našem historickém seriálu připomenout.

  • Ten okamžik z prodloužení posledního ligového derby mají všichni slávisté před očima. Útočník Sparty Adam Hložek fauluje u postranní čáry, trenérská lavička letenských na něj křičí, ať si stoupne před míč, ale než to stačí udělat, Jan Bořil naprosto „mazácky“ pošle míč před branku a tam Petar Musa bezpečně skóruje hlavou a stanovuje konečný výsledek derby na 1:1.
  • Vzpomeňme si jen na duely se Spartou, kdy jsme zachraňovali tímto způsobem i jiné remízy. Na Spartě 3:3 (17. března 2018) i v Edenu 1:1 (2. dubna 2017), v obou případech Milan Škoda z penalty. 
  • Na Letné pečetil remízu 4:4 nádhernou dalekonosnou bombou v 90. minutě Tomáš Kuchař (16. března 2001). A to dal ještě Pavel Kuka hattrick.
  • Dnešní reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý srovnával v Edenu na 3:3 (26. srpna 1990) při své premiéře v derby.
  • Pojďme se podívat hodně do historie. Derby číslo 2 (13. října 1907), kdy Josef Bělka vyrovnal na 2:2.
  • Góly „Last Minute“ padaly i s Duklou. Dvojice Pavel Horváth a Karel Vácha (15. června 1997) v nastavení finále Českého poháru.
  • Josef Kadraba s Václavem Bouškou mladším (12. listopadu 1966) v posledním ligovém kole podzimu a také Jiří Pešek (31. března 1957) třikrát úspěšně opakovaným trestným kopem v tehdy „trojdílné“ lize.
  • S Bohemians to dokázal (16. března 1975) v ligovém duelu stoper Jan Mareš dokonce v hlavičkovém souboji se dvěma zadáky a brankářem!
  • Z mezinárodních duelů zase duo Robert Segmüller a Dušan Herda (18. září 1974) při Poháru vítězů s Carl Zeiss Jena v Edenu nebo Antonín Puč s Vlastou Kopeckým ve Středoevropském poháru na „staré“ Letné.
  • Proti proudu času můžeme vzpomínat dál a připomenout si hráče, kteří patřili často do řad reprezentantů. Jejich „Last Minute“ góly nebudou určitě zapomenuty. Například Josef Jebavý, František Cipro, Alois Hercík, Stanislav a Ladislav Hlaváčkové, Pepi Bican, Franci Svoboda, Jindřich Šoltys nebo Jan Košek.

Další díl: Zřejmě první gól, který Slavii vyhrál zápas v poslední minutě.

Aktuálně

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Další články