HISTORIE: Fotbalista roku a Slavia | SK Slavia Praha
Více

HISTORIE: Fotbalista roku a Slavia

Anketu Fotbalista roku 2019 ovládla Slavia v čele s Jindřichem Trpišovským, Tomášem Součkem a Kateřinou Svitkovou. Pojďme se podívat, jak se sešívaným zástupcům dařilo v minulosti.

Fotbalista roku

Tomáš Souček vylepšil své loňské třetí místo, s celkovými 760 hlasy přeskočil své reprezentační i slávistické kolegy a zvítězil v hlavní kategorii Fotbalisty roku udělované každoročně FAČR. Stal se tak teprve druhým fotbalistou, kterému se podařilo anketu vyhrát za rok, který alespoň částečně odehrál v sešívaných barvách. Tím prvním a dosud jediným byl v roce 1996 Karel Poborský, který v létě téhož roku zamířil do anglického Manchesteru United. Z bývalých slávistů ocenění vyhráli rovněž Pavel Kuka v roce 1994 a Patrik Berger v roce 1996, ve kterém se o cenu podělil se zmíněným Karlem Poborským.

Fotbalista roku 2019, Tomáš Souček, je zároveň teprve čtvrtým fotbalistou v samostatné české historii a prvním slávistou, kterému se podařilo v anketě triumfovat s kompletním rokem odehraným v české nejvyšší soutěži.

Trenér roku

Jindřich Trpišovský se ziskem skvělých 542 bodů opanoval vyhlášení ankety Fotbalista roku v kategorii Trenér roku a porazil tak i současného reprezentačního trenéra a bývalého lodivoda sešívaných Jaroslava Šilhavého. Stal se tak teprve třetím trenérem sešívaných, kterému se podařilo toto ocenění získat. V minulosti se k prvenství dostali pouze František Cipro v roce 1997 a Karel Jarolím v roce 2008. „Velmi si toho vážím, protože je to anketa, ve které hlasuje široké spektrum lidí z prakticky každého odvětví fotbalu a je to pro nás všechny v trenérském týmu taková odměna. Jsem hrozně rád, že se nám letos podařilo toto ocenění pro Slavii získat," reagoval netradičně z domova a ne z Vinohradského divadla, jak bylo původně naplánováno.

Talent roku

Alex Král na prvenství v kategorii Talent roku nedosáhl. Počet slávistických vítězů tak stále zůstává na číslovce tři. Jako první slávista si ocenění připsal Martin Latka v roce 2005, poté Tomáš Necid v roce 2008 a o rok později i Adam Hloušek.

Fotbalistka roku

Kategorii Fotbalistky roku pravidelně vyhlašované od roku 2015 vyhrála už potřetí Kateřina Svitková. Tahoun Slavie i reprezentace České republiky Kateřina Svitková kromě letošního triumfu zvítězila v anketě i v roce 2015 a 2018.

Osobnost ligy

Za zmínku stojí i kategorie Osobnost ligy, ačkoliv se udělovala naposledy v roce 2014. V minulosti ji opanovali tři fotbalisté oblékající červenobílý trikot – Jan Stejskal v roce 1995, Slađan Ašanin v roce 1997 a po svém návratu do Slavie také v roce 2008 Vladimír Šmicer.

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Další články