Sinobo Stadium dostává nové využití | SK Slavia Praha
Více

Sinobo Stadium dostává nové využití

Stadion Slavie potvrzuje, že je skutečně moderní a multifunkční arénou, která se dokáže přizpůsobit každé době.

Poslední domácí zápas odehrála Slavia v Sinobo Stadium 8. března proti Spartě, od té doby osiřely nejen tribuny, ale i hrací plocha o rozměrech 105x68 metrů. Pro ni stejně jako pro nákladné technické zázemí se nyní našlo nové využití. Multifunkční aréna si do svého portfolia přidá funkci pěstírny zeleniny.

Kromě ideálního substrátu a dokonalého systému zavlažování bude na ploše stadionu intenzivně využíváno „umělé slunce“ zakoupené na jaře loňského roku. Slavia momentálně disponuje čtyřmi osvětlovacími rampami SGL (Stadium Grow Lighting).

„Systém je mobilní a lampy se mohou posouvat po celé ploše. Stejně tak lze operativně měnit jejich výkon, což umožňuje v různých částech stadionu pěstovat různé druhy zeleniny. Díky optimálním podmínkám může stadion v případě delší výluky poskytovat úrodu několikrát ročně,“ říká zkušený trávníkář a šéf nového projektu Ludvík Kozel.

Problém s novým využitím stadionu nenastane ani v případě, kdy by se fotbal narychlo do Edenu vrátil. „Českou nejvyšší soutěž je podle regulí možné hrát kromě klasického trávníku i na bramborových výhoncích, naklíčených rajčatech nebo mladých kedlubnách. Problém by nastal v případě evropských pohárů nebo mezinárodních přátelských utkání. UEFA a FIFA totiž na stadionech vyžadují klasické travní osivo nebo alespoň škváru,“ vysvětluje Kozel.

Plocha stadionu již stačila vydat první plody intenzivní práce. Testování celého systému začalo řeřichou, která se vyznačuje nízkými nároky na pěstování. Zelené výhonky vyklíčily na 76 kilogramech mokré vaty v prostorách slávistického muzea, zbytek pak během několika málo dní dokončily obří zářiče na někdejší hrací ploše. Rostlinkou obsahující vitamíny A, B1, B3, B6, C a E byly posypány brambory pro hráče A-týmu a jejich rodiny.

Po skončení pilotního projektu nazvaného „ŘOP“ (řeřicha – oves – pórek), během kterého budou plody určeny pouze pro interní spotřebu klubu, je v plánu zahájení komerčního prodeje úrody. To by mělo částečně kompenzovat výpadek příjmů ze zrušených hromadných akcí.

„Jenom letos jsme přišli o koncerty Fools Garden, Smashing Pumpkins, Red Hot Chili Peppers nebo The Cranberries. Peníze, které měl stadion dostat z ticketingu, je potřeba hledat jinde,“ dodává správce stadionu.

Aktuálně

ONLINE: Od 14:00 úvod nadstavby proti Liberci

20. 4. 2024
Slávistky hrají od 14:00 v Horních Měcholupech úvodní zápas nadstavbové části 1. ligy žen proti Slovanu Liberec. Utkání můžete sledovat v přímém přenosu.

Panda a fotbal. Kapitánská páska na duben a Olomouc

20. 4. 2024
Duben, měsíc životního prostředí. A také další téma v rámci slávistického projektu Kapitánská páska. Úkolu přivést k životu nový design, který bude představen před nedělním utkáním proti Olomouci, se zhostila malířka a sochařka Josefína Jonášová.

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Další články