Slavii miluji, mám na ni jen nejlepší vzpomínky | SK Slavia Praha
Více

Slavii miluji, mám na ni jen nejlepší vzpomínky

Brazilský útočník Adauto přišel do Slavie v roce 2002 a hned se zapojil do bojů v Poháru UEFA. „Je to neuvěřitelná vzpomínka, která se nedá koupit,“ vzpomíná v exkluzivním rozhovoru pro slavia.cz na branku proti Partizanu Bělehrad.

„Zajímavé už bylo jen to, jak jsem přišel do Evropy a do Slavie, to byla nová zkušenost. Od roku 2000 jsem byl ve Španělsku v klubu Sporting de Gijón, kde jsem strávil jen jeden rok a hned jsem se vrátil zpět do Brazílie, bylo to hrozně krátké angažmá. V roce 2002 jsme hráli pohár v Brazílii a v semifinále se potkali s Porto Alegre. Nevěděl jsem, že na tribuně sedí pan Říčka a pan Šváb. To byli dva lidé, které Slavia poslala do Brazílie, aby hledali útočníka. V tom zápase jsem začínal na lavičce a přišel na hřiště až v druhém poločase. Dal jsem tři branky a byla na mě penalta. Po zápase pak začala jednání se Slavií,“ vzpomíná Brazilec Adauto na příchod do Slavie.

Hned první sezona u sešívaných se jemu i celému týmu hodně povedla. „Vzpomínka na první sezonu ve Slavii je skvělá, nejlepší. Přišel jsem do mužstva, které bylo vítězné, trénoval nás pan Beránek a byli tam hráči jako Pavel Kuka, Štěpán Vachoušek, Karel Piták, Radek Černý, Rudolf Skácel, Lukáš a Tomáš Doškovi, Radek Bejbl, Patrik Gedeon a tak dál. Bylo to neuvěřitelné mužstvo. Slavia měla také v té době další tři čtyři hráče, kteří byli také z ciziny, ale z jiné země. Ti mě dobře přijali a hodně mi to pomohlo s adaptací, která byla rychlá. Radek Bejbl se mnou mluvil španělsky a byl to takový můj průvodce,“ říká oblíbenec sešívaných fanoušků.

Fanoušci se divili, proč trhám slávistický dres

Hned po příchodu se talentovaný útočník zapojil do bojů v Poháru UEFA. „Byla to skvělá motivace. Přišel jsem jako cizinec do Česka a poprvé v životě hrál Pohár UEFA, ve kterém jsem navíc dal góly, což pro mě byla super motivace a hodně mi to všechno zjednodušilo. I proto mám na Slavii jen pozitivní vzpomínky,“ říká brazilský útočník, který v prodloužení domácího zápasu s Partizanem Bělehrad pojistil postup sešívaných do třetího kola Poháru UEFA 2002/03.

„Takový zápas si samozřejmě pamatuji. Bylo to vynikající, přišel jsem na hřiště v prodloužení, vystřelil na bránu a dal gól. Potom panovala taková atmosféra a euforie v celém týmu, že dodnes nevím, co se v mojí hlavě stalo. Roztrhl jsem svůj dres a někteří fanoušci říkali, co dělám se slávistickým dresem, proč to trhám. Udělal jsem to ale v obrovské euforii a bylo od srdce. Je to neuvěřitelná vzpomínka, která se nedá koupit,“ přibližuje Adauto.

V další sezoně Slavia bojovala o postup do Ligy mistrů s Celtou Vigu, kterou ale i přes domácí výhru 2:0 vyřadit nedokázala. „Další rok byl strašně smutný, doma jsme proti Celtě hráli prvních třicet minut super a mysleli jsme si, že vyhrajeme 3:0. Bohužel nám to ale pak nešlo, měli jsme šance, nedali jsme však góly. Oni měli hvězdy jako Milošević, Sylvinho a Mostovoj, velké hráče. My jsme doma na Strahově hráli super fotbal, Celta byla první poločas překvapená. Doma jsme vždycky potvrzovali, že u nás jsme silní a vyhráváme tady, nikomu nic nedáme zadarmo,“ říká bývalá hvězda Slavie, která sešívané stále pravidelně sleduje.

Stále vzpomínám, jak diváci skandovali mé jméno

„Slavii sleduji pořád, je stále v mém srdci. Před rokem navíc přišel Joao Felipe, Brazilec. Slavia má dnes hodně cizinců, když jsem do ní přišel já, tolik jich nebylo. Slavia má teď lepší zkušenost s cizími hráči, je to i dobrý příklad pro český fotbal a doufám, že každý rok půjde nahoru,“ říká Adauto. „Když jsem se vrátil do Edenu, měl jsem pocit, že jsem zpátky doma. Slavia byla můj život čtyři a půl roku, u Edenu jsem bydlel. Strašně mě to bolelo, cítil jsem se hrozně. Vždy, když přijedu do Česka a na Slavii, bije mi srdce, a když se vracím do Brazílie, bolí to. Miluji Českou republiku a Slavii, hlavně ona pro mě vždy bude speciální,“ vzpomíná fanoušky oblíbený útočník.

„Když jsem ze Slavie odešel, zůstalo ve mně prázdno. Pamatuji si fanoušky, když dnes sleduji zápasy Slavie, koukám na tribuny a vzpomínám, jak diváci skandovali „Adautu! Adautu!“. Stýská se mi po klubu, hlavně po fanoušcích, kteří mě přijali jako cizince a vyvolávali mé jméno. Mám na Slavii mnohem víc dobrých vzpomínek než špatných,“ říká Brazilec, který i po konci profesionální kariéry nadále působí ve fotbalovém prostředí.

„Dva roky jsem ředitel klubu, mám na starosti akademii, kategorie U14 až U20. To je moje starost tady v Brazílii. Není to velký klub, pracujeme ale na tom, abychom byli úspěšní. V mládežnických kategoriích hrajeme stejnou ligu jako Corinthians a Palmeiras, práce s mladými mě baví, miluji to. Můžu je něco naučit a můžu tady všem, i trenérům, ukazovat, jak funguje evropský fotbal, protože jsem ho sám zažil. Vždycky jim dávám za příklad Slavii a za chvíli se určitě pojedu podívat do Česka, abych viděl, co je v evropském fotbale nové a moderní,“ uzavírá Adauto.

Aktuálně

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Další články