Hvězdná historie | Novodobé triumfy v domácím poháru | SK Slavia Praha
Více

Hvězdná historie | Novodobé triumfy v domácím poháru

Středeční den patří už potřetí v řadě vzpomínání na významné milníky v sešívané historii. Po připomínkách tažení evropskými soutěžemi se ohlédneme i za novodobými triumfy v domácím poháru.

Vyhrát ligovou soutěž bývá pro každý klub s ambicemi hlavní cíl každé sezony. Ovšem hned v pomyslném závěsu, alespoň v České republice, byl vždy domácí pohár, ať už se jednalo o takzvaný Pohár ČMFS nebo současný MOL Cup. Slavii se tuto soutěž v novodobé historii podařilo opanovat hned pětkrát.

Poprvé se z triumfu v Poháru ČMFS radovali sešívaní v roce 1997. Na Stadionu Evžena Rošického Slavia 15. června pod taktovkou legendárního trenéra Františka Cipra vyzvala v malém pražském derby Duklu. V ochozech bojovnému duelu přihlíželo 8 236 diváků, kteří se ale v základním hracím čase branky nedočkali. Muselo se tedy do prodloužení, kde v 99. minutě rozhodl díku pravidlu o „zlatém“ gólu Karel Vácha, který tečoval střelu Pavla Horvátha.

Na další cennou výhru v poháru sešívaní hráči a fanoušci nečekali dlouho, konkrétně jen do roku 1999, kdy se Slavia utkala ve finále, opět na Strahově, se Slovanem Liberec. Zápas měl téměř stejný průběh jako před dvěma lety, kdy v prvních 90. minutách nepadla branka a o vítězi opět rozhodovalo až prodloužení. V něm se stal hrdinou záložník Pavel Horváth, který brankou v sedmé minutě prodloužení rozhodl o tom, že tým pod vedením Jaroslava Hřebíka získal Pohár ČMFS.

Speciální náboj a kouzlo měl triumf Slavie v poháru v roce 2002, kdy se ve finále postavila největšímu rivalovi, pražské Spartě. Na Strahově bylo 8820 fanoušků a 13. května byli všichni svědky toho, jak Tomáš Došek hned dvakrát propálil Čecha v bráně letenského klubu, a i přes snížení na 2:1 mohla Slavia znovu slavit, a to hned potřetí během šesti let.

Bohužel, triumf v roce 2002 byl na dlouhou dobu posledním vítězstvím sešívaných v domácím poháru. Během sezon, kdy Slavia postupně zažívala vzestupy i pády, se úspěchy v tomto odvětví ne a ne dostavit. Zvrat nastal v roce 2018, kdy se mohli sešívaní radovat znovu.

Slavia pod vedením Jaroslava Šilhavého a na jaře už také Jindřicha Trpišovského, v sezoně 2017/18 postupně vyřadila Třinec, Jihlavu, Liberec a Mladou Boleslav, načež se ve finále postavila silnému Jablonci. Zápas rozhodl dvěma brankami Stanislav Tecl, a když se k němu s třetím gólem přidal Miroslav Stoch, bylo jasné, že MOL Cup získá po šestnácti letech znovu nejstarší český fotbalový klub.

MOL Cup se pak Slavii podařilo hned v následující sezoně obhájit a nejen to, sešívaní v tom roce získali bájný „double“, když triumfovali i v ligovém ročníku 2018/19. Finále domácího poháru se hrálo na stadionu Sigmy Olomouc, ale soupeřem byl Slavii Baník Ostrava. V zápase s bouřlivou atmosférou vstřelil branku nejprve Tomáš Souček a po něm i Lukáš Masopust a díky tomu Slavia zvítězila 2:0.

Sezona 1996/97

SK Slavia Praha - Dukla Praha 1:0
Branky: 99. Vácha
Sestava: Stejskal – Hyský (53. Řehák) – Vlček, Kozel, Ašanin – Lasota (100. Pěnička), Ulich, Horváth, Novotný – Vágner (67. Vávra) – Vácha

Sezona 1998/99

SK Slavia Praha - FC Slovan Liberec 1:0
Branky: 97. Horváth
Sestava: Černý – Vlček, Rada, Petrouš, Labant – Lerch, Ulich, Horváth, Skála (77. Dostálek) – Zelenka (60. Malár), Vágner

Sezona 2001/02

SK Slavia Praha - AC Sparta Praha 2:1
Branky: 2. a 17. Tomáš Došek
Sestava: Černý – L. Došek, Šuškavčevič, Petrouš, Skácel – Piták, Dostálek, Gedeon (86. Stibůrek), Kuchař – T. Došek, Kuka (10. Vachoušek)

Sezona 2017/18

SK Slavia Praha - FK Jablonec 3:1
Branky: 14. a 39. Tecl, 89. Stoch
Sestava: Kolář – Frydrych (90. Kúdela), Jugas, Ngadeu, Bořil – Souček – Stoch (90. Danny), Hušbauer, Sýkora, Zmrhal – Tecl (81. Škoda)

Sezona 2018/19

SK Slavia Praha - Baník Ostrava 2:0
Branky: 37. Souček, 78. Masopust
Sestava: Kolář – Frydrych, Ngadeu, Deli, Bořil – Souček, Traoré (55. Král) – Masopust, Hušbauer (73. Olayinka), Zmrhal – Škoda (83. Kúdela)

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Po reprezentační pauze na béčko! V neděli na Xaverově proti Robstavu

28. 3. 2024
Slávistický B-tým čeká 20. kolo ČFL. V neděli 31. března vyzve na Xaverově od 10:15 FK Robstav. Vstupenky na utkání budou k dispozici na místě.

Další články