#HVEZDNAHISTORIE: Cesta za Středoevropským pohárem | SK Slavia Praha
Více

#HVEZDNAHISTORIE: Cesta za Středoevropským pohárem

Slavia Museum se může pyšnit opravdovým unikátem. Replikou nejslavnější a nejcennější trofeje, kterou kdy náš klub vyhrál. Ve středečním historickém ohlédnutí si připomeneme, jak cesta za legendárním vítězstvím probíhala.

První soupeř: Beogradski SK

Slavia brala svůj cíl ve dvanáctém ročníku konečně vyhrát a nebýt jen „korunním princem“ naprosto vážně už od přípravy. Sportovní náčelník Pechar a trenér Slavie Jan Reichardt vůbec poprvé angažovali po celou dobu přípravy tři atletické a kondiční trenéry Škardu, Havla a Marka. V realizačním týmu ho ještě doplnil „na plný úvazek“ do té doby jen částečně spolupracující masér Heger. Na mistrovství světa zraněný Plánička vedl individuální tréninky brankářů. A proč to úsilí? Od zahájení patrně nejprestižnější pohárové soutěže „starého kontinentu“ v roce 1927 až po datum odvetného finále naše barvy čekaly na triumf neuvěřitelně dlouho. Přesně čtyři tisíce a sedm dnů!

1. kolo, 26. června 1938, Bělehrad

Beogradski SK –SK Slavia 2:3 (0:3)

Sestava: Bokšay – Černý, Daučík – Bouška, Nožíř, Kopecký – Horák, Šimůnek, Bradáč, Bican, Vytlačil. 

Branky Slavie: Vytlačil, Bradáč, Horák

Diváci: 10 000

Jugoslávský celek hrál přitom s jedenácti reprezentanty, ale přesto byl na začátku utkání zaskočen nástupem hostů. První gól dal Vytlačil přímo z rohového kopu. Několik minut poté se Bradáč vydal k sólovému úniku a nikým neohrožován dopravil míč do sítě. V polovině prvního poločasu to bylo už 3:0, protože nervozitou poznamenaný brankář Beogradski upustil míč z rukou přímo na Horákovu nohu. Po změně stran ale Slavia trochu polevila, naopak soupeř se snažil vstřelit alespoň čestný gól. To se hráčům Beogradski sedm minut před koncem podařilo a během chvíle přidali další. Poslední dvě minuty dokonce visela ve vzduchu vyrovnávací branka, ale do Bokšayovy brány naštěstí nepadla. Slavia se tak do Prahy vracela s výhrou 3:2.

1. kolo odveta, 4. července 1938, hřiště Sparty na Letné

SK Slavia – Beogradski SK 2 : 1 (1 : 0)

Sestava: Bokšay – Černý, Daučík – Bouška, Nožíř, Kopecký – Horák, Šimůnek, Bradáč, Bican, Vytlačil. Branky Slavie: Šimůnek, Bican z penalty

Diváci: 25 000

V Praze byl v den utkání Všesokolský slet, a tak se očekávaly poloprázdné tribuny. Prázdno ale nebylo, protože na utkání dorazila zhruba dvacetitisícová výprava jihoslovanských Sokolů. Od první minuty tak vřel letenský kotel srbskými a chorvatskými pokřiky. Ty poněkud ztichly, když dal Šimůnek vedoucí branku. Soupeř ale po změně stran po chybě brankáře Bokšaye vyrovnal. Za stavu 1:1 vedl Beogradski na rohy 9:3 a podnikal jeden útok za druhým. V 82. minutě byl ale v pokutovém území nevybíravě sražen Horák a jugoslávští hráči odkopli míč do zázemí. Jejich hvězda Marianovič byl navíc vyloučen za vulgární nadávku rozhodčímu. Na značku pokutového kopu si postavil míč Bican a navzdory pískotu a vřavy publika vstřelil vedoucí branku. Červenou kartu dostal ještě další hráč hostů Manola, který navíc inzultoval maďarského rozhodčího Boronkaie.

Fotografie z prvního domácího zápasu Středoevropského poháru. Hrálo se na hřišti Sparty na Letné, které bylo modernější a také větší. Zleva: Vojta Bradáč, Vlasta Kopecký, Černý, Šimůnek, Nožíř, Vytlačil, Bican, Horák, Daučík, Václav Bouška (nahradil Karla Průchu, který byl na vojenském cvičení), Bokšay.

Druhý soupeř: AS Ambrosiana (Inter Milán)

Ve čtvrtfinále Středoevropského poháru stála Slavii v cestě hrdá a slavná AS Ambrosiana (Inter Milán). Právě úřadující vítěz italské ligy se šesti čerstvými mistry světa v sestavě. Nechyběl ani ten nejslavnější – Giuseppe Meazza, jehož jméno nese dnes slavný stadion ve čtvrti San Siro.

2. kolo, 11. července 1938, Praha, hřiště Sparty na Letné

SK Slavia – AS Ambrosiana 9:0 (2:0)

Sestava: Bokšay – Černý, Daučík – Průcha, Nožíř, Kopecký – Horák, Šimůnek, Bradáč, Bican a Vytlačil. 

Branky Slavie: 4 Bican, 2 Horák, 2 Vytlačil, 1 Vojta Bradáč.

Diváci: 22 000.

V první půlhodině se Slavia i přes značnou převahu nedostala ani jednou do střelecké pozice. Po půlhodiny hry za stavu 0:0 si prohodili Bican s Bradáčem místa a začaly se dít věci! Ve 35. minutě dal první branku Bican, druhou o dvě minuty později Horák, když sebral soupeři malou domů. Po přestávce vystřelil Horák a Vytlačil poslal brankářem odražený míč do sítě. Další gól přidal po české uličce a po spolupráci s Šimůnkem Bican. Potom se k míči třicet metrů od branky postavil Bradáč a nevídanou bombou zvýšil na 5:0. Při dalším nájezdu Bican prokličkoval obranou a zasunul míč podél ztuhlého brankáře Peruchettiho do branky pošesté. Sedmý gól vzápětí přidal Horák. Osmý gól vstřelil v 70. minutě opět po krásném sólu Bican a na 9:0 upravil Vytlačil bombou pod břevno po Bicanově přihrávce. Slavia překonala tímto vítězstvím všechny dosavadní rekordy Středoevropského poháru. Průběh zápasu byl vysílán československým rozhlasem a vzbudil po celé zemi radostný ohlas.

Náš slavný rozhlasový reportér s členskou legitimací Slavie označil ve svých vzpomínkách toto utkání jako naprosto nezapomenutelné. „Ten koncert útoku vlastně stejně starých hráčů na vrcholu sil se nedá zapomenout. Horák, Šimůnek, Bican, Bradáč a Vytlačil předvedli mezi šedesátou a pětašedesátou minutou vrchol fotbalu. Padly tu tři ukázkové góly. Ztrácel jsem hlas a když sudí odpískal konec, tekly mi slzy. Litoval jsem, že to nemohli vidět všichni příznivci Slavie,“ vzpomínal legendární sportovní komentátor a slávista.

2. kolo odveta, 19. července 1938, Milán, Itálie

AS Ambrosiana –SK Slavia 3:1 (1:1)

Sestava: Bokšay – Černý, Daučík – Průcha, Nožíř, Kopecký – Horák, Šimůnek, Bican, Bradáč a Vytlačil

Branka Slavie: Vytlačil 

Diváci: 5 000 

Před téměř prázdným hledištěm a za obrovského vedra (teploměr ukazoval 38 stupňů Celsia ve stínu) nastoupil italský mistr s pěti novými hráči. Ve 25. minutě přihrál Bican Vytlačilovi, a ten dal první branku zápasu. Více než na hru se teď však slavisté museli soustředit na italské kopačky. Schuber šlapal po Bradáčovi, Bokšay měl po asi nezaviněné srážce s Ferrarim slabý otřes mozku, Černý se Šimůnkem zápas dokulhali. Bradáč byl potom dvacet minut mimo hru, protože mu musela být pěti stehy sešita hlava. Pokud jde o výsledek, ještě v prvním poločase vyrovnal Locatelli, po přestávce si otřesený Bokšay srazil Frossiho míč do vlastní sítě a poslední branku dal sám Ferrari. Prohra v Itálii nic nezměnila na tom, že Slavia přes slavnou Ambrosianu postoupila do semifinále!

Fotografie ze zápasu s Ambrosianou na Letné. 

Třetí soupeř: AC Genova 1893

V semifinále Středoevropského poháru stál Slavii v cestě další slavný italský klub – Genova. Nejstarší klub v Itálii se společným počátečním osudem jako Slavia. Jejich prvním trenérem byl (jako u nás Madden) také Skot – Geoffrey Davidson. Do roku 1924 nasbírali devět titulů. Ve Středoevropském poháru 1938 patřili mezi favority. Nepřipouštěli si, že budou vyřazeni jako Ambrosiana a snili o finále proti Juventusu..

Semifinále, 24. července 1938, Janov

AC Genova 1893 – SK Slavia 4:2 (2:1)

Sestava: Bokšay – Černý, Daučík – Průcha, Nožíř, Kopecký – Horák, Šimůnek, Bican, Bradáč a Vytlačil 

Branky Slavie: Horák, Vytlačil

Diváci: 18 000

Opět se hrálo se hrozného vedra. Janov se chtěl pomstít za Ambrosianu. Vedl po brankách Figlioly a Morselliho už 2:0, když se opět prohodili Bican s Bradáčem. Pak Bican prodloužil na Horáka a bylo to 2:1. Ve druhé půli vyrovnal Vytlačil, ale pak vrhli Italové všechny síly do útoku a v 70. a 80. minutě dali dva góly.

Semifinále, odveta, 1. srpna 1938, Praha, hřiště Sparty na Letné

SK Slavia – AC Genova 1893 4:0 (2:0)

Sestava: Bokšay – Černý, Daučík – Průcha, Nožíř, Kopecký – Horák, Šimůnek, Bican, Bradáč a Vytlačil 

Branky Slavie: Bican 4

Diváci: 30 000

Hrdiny zápasu byli stření záložník Nožíř a střední útočník Bican. V 10. minutě padla první branka. Autor Bican, přihrával Bradáč. Ve 14. minutě padla druhá branka. Autor opět Bican, tentokrát skóroval po nádherné Nožířově akci. Ve 22. minutě Černý přivodil sotva uzdravenému Bertonimu dvojitou frakturu holeně. Italové začali běsnit a mstít se za zraněného spoluhráče. V 63. minutě padla první facka, Morselli si vyšlápl na Kopeckého, italští činovníci vběhli na hřiště a pořádek musela dělat policie. V 67. minutě padla třetí branka. Autorem byl Bican. Střílel Vytlačil, Agostini už padal na míč, ale Bican balónu v poslední chvíli udělil směr do opačného rohu branky. V 69. minutě padla druhá facka. Morselli dostal zálusk na Nožíře, který to však agresorovi ihned oplatil. Oba byli vyloučeni. V 78. minutě padla čtvrtá branka. Bican obdržel na středové čáře Horákovým přiklepnutím od Bradáče míč a prudkou střelou vmetl míč do šibenice. Slavia si zajistila postup do finále Středoevropského poháru!

Fotografie Slavie před utkáním s Genovou. 

Čtvrtý soupeř: Ferencváros FC

Finále, 4. září 1938, Masarykův státní stadion na Strahově

SK Slavia – Ferencváros FC 2:2 (2:1)

Sestava: Bokšay – Černý, Daučík I. - Průcha, Daučík II., Kopecký – Horák, Šimůnek, Bican, V. Bradáč a Vytlačil.

Branky Slavie: Bican, Šimůnek 

Diváci: 50 000.

Před zahájením utkání přišel ministr zdravotnictví ing. František Ježek na hrací plochu, kde mu byla představena obě mužstva a anglický rozhodčí Mee. Vzhledem k tomu, že několik dnů před zápasem vytrvale pršelo, bylo hřiště plné kluzkého bahna. Namísto distancovaného Otakara Nožíře hrál na postu středního obránce Karol Daučík, mladší bratr Ferdinanda Daučíka. Rudolf Vytlačil a Pepi Bican na straně jedné, na druhé Géza Toldi a dr. Sárosi. Začátek nebyl pro Slavii právě příznivý, po půlhodině hry udělal znervóznělý Daučík zbytečný faul a Keményi dal po trestném kopu Sárosiho hlavou první gól utkání. Po pěti minutách vyrovnal Bican tvrdou střelou po Horákově přihrávce. A hned poté přišla druhá branka. Akci založil Daučík, přihrál míč Bicanovi a ten ho hodil nabíhajícímu Šimůnkovi, který poslal Slavii do vedení 2:1. Ale po poločase po Průchově chybě vyrovnal Kiss na 2:2. Další útok založil Bican, přihrál volnému Horákovi, který stál sám před maďarskou brankou. Jeho rána letěla tři metry vedle. V té chvíli začalo obecenstvo pískat a nepřestalo až do konce utkání. Experti a novináři soudili, že naději na úspěch mohla udržet jen výhra o tři góly.

Finále, odveta, 11. září 1938, Budapešť

Ferencváros FC – SK Slavia 0:2 (0:0)

Sestava Slavie: Bokšay – Černý, Daučík –Průcha, Nožíř, Kopecký – Vacek, Šimůnek, Bican, V. Bradáč a Vytlačil 

Branky Slavie: Vytlačil, Šimůnek

Diváci: 36 000

Slavia věděla, že nemá co ztratit. Začala odvážně a už ve druhé minutě napálil Vytlačil míč do brankáře, ve 27. minutě spálil další vyloženou šanci Šimůnek. Pak ale začali hrát Maďaři a slavisté nedělali nic jiného, než že se bránili. Bokšay měl mimořádně šťastný den, takřka zázračně zneškodnil několik střel Sárosiho a Toldiho. V 57. minutě přihrál Bican Vytlačilovi a ten dal z těžkého úhlu první branku Slavie. Domácí odpověděli novou vlnou útoků. Z jednoho protiútoku však dostal míč znovu Vytlačil a nádherným, načechraným centrem jej poslal před maďarskou branku. Tam si naběhl Šimůnek a hlavou vstřelil druhý gól. Slavia vyhrála 12. ročník soutěže. Kapitán Slavie Ferdinand Daučík mohl z rukou předsedy soutěže Itala Copoly konečně převzít Středoevropský pohár!

Toto jsou všichni muži na snímku pořízeném agenturou Magyár Hírlap v neděli 11. září 1938 po skončení finálového duelu a po předání vítězné trofeje našemu kapitánovi Ferdinandu Daučíkovi. V horní řadě stojí zleva: legační rada našeho vyslanectví v Maďarsku magistr Fíša (zastupující ČSR v organizačním výboru soutěže), předseda organizačního výboru soutěže signore Coppolla (jinak předseda italské fotbalové asociace) a dále už jen členové SK Slavia. Václav Valoušek (předseda fotbalu ve Slavii, vedoucí výpravy), Josef Laufer (mezinárodní sekretář Slavie, rozhlasový reportér a sportovní redaktor ČTK), hlava maséra Jiřího Hegera, Josef Bican, hlava druhého brankáře Aloise Bureše, Rudolf Vytlačil, hlava trenéra Jana Reichardta, Karel Černý, Ladislav Šimůnek, Aleksa Bokšay, v civilu jsou sportovní náčelník Václav Pechar (hráč prvního mužstva 1920 – 1924, nyní v roli vedoucího mužstva) a Václav Bouška, co hrál úvodní dva zápasy s Beogradski. V dolní řadě zleva: Vojta Bradáč, v civilu Koloman Bobor (náš bývalý hráč maďarské národnosti 1927 – 1929, při tomto zápase působil v roli oficiálního tlumočníka anglickému rozhodčímu Jewellovi), Otakar Nožíř, kapitán Ferdinand Daučík s trofejí, Vlasta Kopecký, Karel Průcha a Bedřich Vacek. 

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Další články