Chceme sezonu dohrát, situaci ale bereme vážně | SK Slavia Praha
Více

Chceme sezonu dohrát, situaci ale bereme vážně

Předseda představenstva SK Slavia Praha Jaroslav Tvrdík promluvil v České televizi o vyhlídkách na dohrání sezony ve světle zjištění jednoho nakaženého hráče, o končících smlouvách, finanční vitalitě klubu i chybějící podpoře fanoušků.

Slavia na začátku týdne v rámci plošného testování objevila ve svých řadách jednoho hráče nakaženého COVID-19. „Mluvil jsem s ním, cítí se v pořádku, je asymptomatický. Neví bohužel, kde a kdy se nakazil. Zjistit tyto okolnosti v takových případech je náročné,“ prozradil ohledně jediného pozitivně otestovaného předseda představenstva Jaroslav Tvrdík v pořadu 90´ ČT24.

„Bylo to pro nás překvapením. Bedlivě jsme sledovali epidemiologickou situaci v zemi a pozorovali jsme klesající počet případů. Věřili jsme, že už je situace bezpečnější. Na podobnou situaci se těžce zvyká. Ačkoliv to byl šok, musíme se s tím vypořádat,“ pokračoval.

O tom, co by znamenal pro osud sezony větší počet nakažených v týmu, nechce Jaroslav Tvrdík spekulovat. „Zatím nejsme v téhle situaci. Musím poděkovat Hygienické stanici hlavního města Prahy, kteří byli velmi kompetentní a otevření komunikaci se mnou, s vedením klubu, s trenéry i nakaženým hráčem. Učiněné rozhodnutí je pro mě plně pochopitelné a naplňuje naši představu o zajištění zdraví hráčů.“

„Do pátku je tým s trenéry v karanténě, následně proběhne další série testů a pokud by se neobjevil žádný nakažený, už v pátek večer by tým trénoval. Pokud by počet zůstal na jednom hráči, tak bychom to bez problémů zvládli. Jaký je ale počet nakažených, který by představoval významný problém pro dohrání sezony, je na rozhodnutí orgánů hygieny,“ vysvětloval.

„I přes vzniklou situaci stále platí, že chceme hrát. Pokud by byly testy v pátek i další kontrolní v pondělí v pořádku, hráči chtějí odehrát už úterní zápas v Mladé Boleslavi. Na fotbal se těší, situaci berou ale pochopitelně vážně a přistupují k ní s respektem,“ přiblížil neměnící se plány klubu směrem k dohrávce sezony.

„Takový je i můj postoj. K situaci musíme mít respekt a přijímat určitá bezpečnostní opatření. Na druhou stranu nemůžeme zůstat už navždy doma a nic nedělat, epidemiologická situace se také zlepšila. Musíme se s nemocí začít učit žít, ona jen tak bohužel nezmizí,“ vysvětlil Jaroslav Tvrdík, proč se nakonec přiklonil k dohrání soutěže.

Celý rozhovor Jaroslava Tvrdíka najdete na webu iVysílání České televize v čase 18:55–29:19

90´ ČT24: Koronavirus v českém fotbalu

90´ ČT24: Koronavirus v českém fotbalu, Interaktivní zpravodajský pořad ČT24

Řeč přišla i na problematiku končících smluv. „Slavia problém se smlouvami, které by končily 30. června, nemá. Klub má smlouvy se svými hráči vyřešené a jsme tak připraveni bez problémů ročník do stanoveného data 15. července dohrát. S hráči a manažery jsme se domluvili na snížení jejich platu o 35 % s tím, že bude toto snížení kompenzováno později, až se fotbalový průmysl vrátí do svých obvyklých ekonomických kolejí. Měl jsem obrovskou radost z toho, že se jednalo o rozhodnutí jednomyslné. Všichni aktéři si uvědomují, že se nejedná jen o problém zdravotní, ale také ekonomický. Od akcionáře dostal klub finanční plán, který počítá s větší finanční podporou, než se původně plánovalo. O tento a příští rok tak nemám obavy,“ nastínil finanční vitalitu klubu.

Jaroslav Tvrdík se vyjádřil i k tomu, zdali podle něj Slavia, jako klub s velkou podporou fanoušků, nepřichází nastalou situací o velkou výhodu domácího prostředí. „Klíčové soupeře jsme měli vítat v nadstavbě u nás v Edenu. Ještě v základní části ligy Plzeň, dále pevně věřím tomu, že i jako lídr poté v nadstavbě. Měli jsme mít výhodu domácího prostředí v případě udržení prvního místa. Hrát před našimi fanoušky, před Tribunou Sever je fantastická výhoda. Věřím ale tomu, že hráči to zvládnou. Líto je mi v této situaci především právě fanoušků. Měl jsem o víkendu možnost sledovat Bundesligu. Ten fotbal byl tichý, smutný. Otázkou zůstává, jestli se jedná o plnohodnotný fotbal. My tu situaci ovšem nedokážeme změnit. Nám nezbývá nic jiného, než hrát fotbal a dělat maximum v rámci možných epidemiologických opatření. Co bude dál, uvidíme,“ zakončil.

KOMPLETNÍ ROZHOVOR JAROSLAVA TVRDÍKA PRO ČESKOU TELEVIZI

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Repre přehled: debuty, Zimův gól a Oscarův postup

27. 3. 2024
První reprezentační přestávka roku 2024 je u konce. Pojďme se podívat, jak si vedli slávisté v národních týmech.

Další články