Před 155 lety se narodil legendární trenér J. W. Madden | SK Slavia Praha
Více

Před 155 lety se narodil legendární trenér J. W. Madden

11. června 1865 se narodil John William Madden. Bývalý útočník skotské reprezentace a Celticu působil v našem klubu v roli trenéra neuvěřitelných 25 let.

Legendární kouč přezdívaný „Dědek“ zavedl nové tréninkové metody (například atletickou a gymnastickou přípravu) a kladl velký důraz na životosprávu hráčů a hygienu těla. Ze Slavie vytvořil jeden z nejlepších týmů evropského kontinentu v první dekádě 20. století. Se Slavií získal čtyřikrát Pohár dobročinnosti (1908, 1910, 1911 a 1912), titul mistra Čech 1913 a tři tituly mistra ligy (1925, 1929 a 1930).

John William Madden vstoupil poprvé do kabiny Slavie 5. února 1905. Fotbalisty v červenobílých dresech vedl neuvěřitelných 25 let. S trenérskou prací se rozloučil 4. června 1930, kdy Slavia v posledním ligovém kole vyhrála nad Spartou 3:2 a neporažena obhájila mistrovský titul z předchozího roku. V Maddenově éře odehrála Slavia 169 bodovaných mistrovských zápasů, z nichž 134 vyhrála, ve dvanácti remizovala a pouze 23 prohrála při celkovém skóre 717:206. Absolvovala také 429 mezinárodních zápasů s bilancí 304-52-73 a skóre 1801:655.

J. W. Madden byl nejen prvním zahraničním trenérem v Čechách, ale také první opravdový trenér našich fotbalistů. Doposud například bývalo zvykem, že sestavu mužstva určoval kolektiv vedoucích funkcionářů. Skotský ras a pedant s vysoce vyvinutým smyslem pro spravedlnost toto zvykové právo zrušil. Zavedl ve Slavii skotský styl přízemních přihrávek, ke kterému přidal svérázné prvky české školy, české uličky, českého ťukesu.

Za jeho vladaření muselo být hřiště na tréninku nalajnováno a upraveno stejně jako na zápase. Monotónní cvičení s míčem bylo doplněno atletickými vložkami, tím se utužovala výdrž a zkvalitňovala rychlost mužstva. Hráči museli vždy nastupovat s dokonale upnutými stulpnami, pečlivě uvázanými tkaničkami a v čistém a vyžehleném dresu. Před každým zápasem i tréninkem prohlížel hráčům modřiny a oděrky, prohmatával svaly a klouby.

Zavedl individuální studium předností a nedostatků každého svého svěřence. Leváky učil kopat pravačkou a naopak, hráče učil driblovat v běhu na slalomové dráze, přesnost střelby nacvičoval zaměřováním se na určitý předmět postavený v bráně. Pod vedením J. W. Maddena se Slavia postupně změnila v dobře fungující velkoklub.

John William Madden, rodák ze skotského Dumbartonu, hrál vůbec první zápas v dresu Celticu FC v roce jeho založení (1888), ale odehrál i první mistrovský zápas populárního skotského klubu z Glasgow. Působil zde jako střední útočník. Po skončení hráčské kariéry se stal trenérem i manažerem v britském pojetí řízení fotbalu.

Na konci roku 1904 ale neprodloužil smlouvu a v Celticu skončil. Slavia mu garantovala zpracování nové smlouvy, která byla vyhotovena ve dvojjazyčném provedení. Vše dopadlo tak, jak mělo, a tak se v únoru 1905 objevil čtyřicetiletý J. W. Madden na Slavii a obě strany smlouvu signovaly.

Dědek Madden byl nejen výborným trenérem, ale také psychologem a fyzioterapeutem. Výrony a kontuze léčil slavnými „skotskými střiky“, mýdlovými zábaly a bylinkovými mastmi, které sám vyráběl. Od hráčů vyžadoval vzornou životosprávu včetně stravovacích návyků a sám ji často v místě jejich bydliště kontroloval. Léčil radikálně a nesentimentálně, ale rychle a účinně. Do chodu klubu zapojil i svoji manželku Fanny, která pracovala z domova jako pradlena a žehlířka. Navíc mu asistovala čistými pomůckami (zábaly, ručníky, osušky). Skotský puntičkář se staral o všechno a neodpouštěl nic.

Madenovy legendární hlášky:

„Nou, rošťáky, mandy and sobota bude visaut eny ból.“

J. W. Madden zavedl, že dvakrát v týdnu se hráči s míčem na tréninku vůbec nesetkají, což do té doby nebývalo zvykem.

„Český plejers nou gud. Šecko mysli moc umi. Málo trenink end samý cholka end hospoda. Šecko for legrac end hev nou enerží for plej.“

J. W. Madden se česky pořádně nikdy nenaučil. Český jazyk ovládl jen natolik, aby sám rozuměl a mohl hráče pořádně seřvat. Dědek své svěřence komandoval, ale ti ho milovali, stejně tak jako on miloval je a Slavii.

„Well, well, very tajrd, to vidím... Tak abyste věděli, jú gauners, já vás koukat skrz ten dirka. A vy švindl, jú rošťáky! Vans mór, ještě jednou. Twenty minut. Tempo, tempo!“

Štaplík a Ženíšek si na perfekcionistu Maddena nepřišli. Při jednom tréninku je pozoroval klíčovou dírkou, jak plní předepsané skoky přes švihadlo. Oni ale stáli v kabině opřeni o stěnu a pouze švihadlem rytmicky švihali o zem. Dědek Madden se zkrátka přelstít nenechal...

„Maj dýr boj Vilda, já šikat nou uzenýna, ale ovarýh. Tak je to ólrajt. Uzenýna for trenér, ovarýh for plejer.“

Nekompromisní Dědek Madden nachytal hráče Vildu Loose v letenské Procházkově pivnici, jak si objednává plzeňské pivo a dvacet deka bůčku. Namísto vytouženého masa přistrčil překvapenému hráči kus tvarohu nebo sýra.

Jubilea J. W. Maddena:

  • 1865 datum narození (11. června ), narodil se před 155 lety
  • 1905 první podpis trenérské smlouvy v našem klubu (14. února)
  • 1915 podpis smlouvy s tím, že platí dokud ji sám J. W. Madden neukončí (11. června)
  • 1925 první titul mistra ligy v naší historii (25. června)
  • 1930 titul mistra ligy bez ztráty bodu a ukončení trenérské činnosti (4. června)
  • 1940 úplné ukončení činnosti v klubu, to znamená zastoupení v odborných komisích (30. června)

J. W. Madden s rodinou. Manželka Františka Jindřiška (rozená Čechová) a syn Jindřich Richard. Druhé jméno dostal po svém kmotrovi, tehdejším kapitánovi a levém obránci červenobílých Richardu Veselém. Z Harryho (jak mu všichni říkali) vyrostl nadaný fotbalový útočník, který začal nastupovat za rezervu Slavie. Zemřel velmi mladý tragickou smrtí, skočil pod vlak údajně z nešťastné lásky. 

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články