100: Milan Škoda je v Klubu ligových kanonýrů | SK Slavia Praha
Více

100: Milan Škoda je v Klubu ligových kanonýrů

Legenda, srdcař, kapitán. Tak budou už navždy sešívaní fanoušci vzpomínat na útočníka Milana Škodu, který během pondělního večera zapsal významný milník ve své bohaté kariéře. Dal 100. branku v nejvyšších soutěžích a dostal se do Klubu ligových kanonýrů!

Když Milan Škoda odcházel do tureckého Rizesporu, na kontě měl 94 ligových branek, které nasázel do sítí soupeřů nejprve za Bohemians a následně za Slavii. Cíl měl jasný. V Turecku se musel dostat na metu 100 ligových branek, která by ho posunula mezi absolutní smetánku. Nesmrtelnost pro každého útočníka nese jméno Klub ligových kanonýrů. A Milan Škoda, pro mnohé ztělesnění slávistického úspěchu posledních let, to dokázal.

Milan Škoda, začal své první ligové branky střílet za Bohemians Praha, gólový účet v nejvyšších soutěžích si paradoxně založil v sezoně 2007/2008 proti Slavii. Třiadvacátého září tehdy na domácí půdě pomohl jednou brankou k porážce sešívaných 2:0. To možná ještě ani netušil, kam ho fotbalový osud po čtyřech sezónách v Ďolíčku zavede.

Nejistý start

Zima roku 2011 byla pro Milana Škodu klíčová. Tehdy si ho z Bohemians vybrala Slavia, která na tom ale v té době nebyla zdaleka tak dobře, jako tomu je v dnešních dnech. Možná i proto je ale „ Škoďák“ tak oblíbeným hráčem mezi sešívanými fanoušky. Do týmu totiž přišel v dobách, kdy Slavia bojovala o bytí a nebytí. A ani Škodovy začátky v červenobílém dresu nebyly kdovíjak snové. Dvě branky v prvním půl roce, v další sezoně pak čtyři zásahy. V patrně nejhorší, v pořadí třetí sezoně v Edenu, odehrál Milan Škoda všechna utkání na pozici stopera. V sezoně 2013/14 proto nedal jedinou branku, zato ale pomohl Slavii se záchranou v lize.

Začátky lepších dnů

Ve skutečně velkou osobnost Slavie a kanonýra se Milan Škoda změnil v sezoně 2014/15. V tomto ročníku odehrál prakticky každé utkání, byl v nich klíčovou postavou. Bojovník, dříč a neuvěřitelný srdcař, který by na hřišti nechal i duši, dal 19 branek, zvláštní pro něj ale jistě zůstane duel s Libercem, ke kterému došlo v květnu roku 2015. Tehdy totiž Milan Škoda vstřelil svůj jediný ligový hattrick. Nebýt Davida Lafaty, jistě by se stal králem střelců. I tak ale jeho branky nastartovaly Slavii zpět mezi ligovou elitu. Sešívaní fanoušci mohli mít po dlouhé době zase radost z fotbalu.

Legenda

Milan Škoda pak začal střílet branky, jako by to pro něj snad byla samozřejmost. Po devatenáctigólové sezoně přišel rok, kdy se Slavia umístila na pátém místě ligy a tehdy už kapitán Škoda pomohl týmu čtrnácti zásahy. To už se také mohl řadit mezi reprezentanty. Zlom ale nastal až o rok později, v sezoně 2016/17. Milan Škoda se totiž už v polovině ročníku, v listopadu 2016, zapsal do historie tím, že se svojí 47. ligovou brankou stal nejlepším střelcem Slavie v samostatné české lize. V tom roce nakonec tým pod vedením Jaroslava Šilhavého dokráčel k vytouženému titulu a Milan Škoda, kapitán, se s 15 brankami stal nejlepším střelcem ligy. Byla to pozvánka mezi velikány sešívané historie.

Stroj na góly

Odborníci a fanoušci už od té chvíle počítali s tím, že je Milan Škoda patrně nejlepším hrotovým útočníkem v české lize. Jeho gólová potence totiž byla neuvěřitelná. Od poloviny roku 2014, kdy se ke svým skvělým výkonům nadechoval, se Milan Škoda za přibližně pět let dostal do situace, kdy reálně klepal na dveře Klubu ligových kanonýrů. Před sezonou 2014/15 měl na kontě 23 ligových branek. Do své zatím poslední, letošní sezony v sešívaném přitom vstupoval s načatým účtem, který obsahoval 89 branek. Dalším pět jich přidal před odchodem do Turecka. Tam svůj odkaz dovršil, když v pondělí 22. června 2020 večer, penaltou v deváté minutě nastavení, vstoupil do historie. Dal 100. gól v nejvyšších soutěžích a stal se členem Klubu ligových kanonýrů.

Kapitáne, gratulujeme!

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články