Středoevropský pohár má ochrannou známku | SK Slavia Praha
Více

Středoevropský pohár má ochrannou známku

Slavia získala potvrzení o jedinečnosti repliky Středoevropského poháru. Slavná trofej vystavená v muzeu Slavie se může pyšnit ochrannou známkou, která je zapsána na Úřadě průmyslového vlastnictví.

Souběžně s pořizováním repliky Středoevropského poháru se klub rozhodl, že cennou trofej nechá opatřit stejnou patentovou ochranou jako své další nezpochybnitelné indicie, mezi které patří například logo SK Slavia Praha.

Původní trofej Středoevropského poháru, kterou 11. září 1938 převzal kapitán vítězů Ferdinand Daučík, byla zničena během druhé světové války.

„Když byla na podzim 2019 historizující replika zhotovena, Slavia předložila veškeré výrobní a evidenční doklady Úřadu průmyslového vlastnictví s požadavkem ochránit ji ochrannou známkou pro své výluční právo i průmyslovým vzorem, který chrání vzhled, design i technologii,“ uvedla PR manažerka Slavia Museum Soňa Nouzáková.

Trofej Středoevropského poháru je definována výškou 75,20 centimetru a váhou 12,90 kilogramu s materiálovým základem z mosazi, stříbra a cínu. Pro uchování historické hodnoty byly zvoleny i historické postupy a technologie.

Rotační tváření za studena z plechu tloušťky 12 milimetrů zajistilo kovotlačitelství Jiřího Hotaře v Kamenickém Šenově. Tak bylo vytvořeno hlavní těleso poháru, ke kterému se přidaly další prvky – ucha a vrchol (poklice). Tyto prvky vznikly u uměleckého pasíře Přemysla Jaroše podle odlitků (Kedar Foundry, Zlechov).

Označení názvu soutěže a jména vítězných klubů s letopočty vyobrazil technologií rytectví a ražby rytec Zbyněk Nečas. Povrchová úprava byla provedena galvanickým postříbřením v Galvanovně Sychrov.

Pozice hlavního dodavatele, garanta a koordinátora technologií byla smluvně zajištěna s uměleckým pasířem Přemyslem Jarošem. Předávací protokol je dokumentačně uložen v archivech Slavia Museum.

V řízení ohledně zápisu ochranné známky na Úřadě průmyslového vlastnictví zastupoval Slavii patentový zástupce JUDr. Aleš Zábrš.

Na základě posouzení a vyhodnocení díla, dokumentace a předepsaných dokladů Úřad průmyslového vlastnictví ČR vydal ve prospěch Slavie dne 24. června 2020 písemné Osvědčení o zápisu ochranné známky: 

  • Zajišťujeme tak původnost této trofeje, že nejde o padělek, zcizení či nezákonné nabytí (právní stránka majetku)
  • Protože není žádný jiný exemplář, zabezpečujeme původnost pro majetkovou evidenci, pojištění, zapůjčování (muzejní podmínka UEFA i FIFA)
  • Klub tak může s touto jedinečností nakládat svobodně (může pořizovat kopie jiným subjektům či klubům včetně zahraničních. Může také zapůjčovat dokumentace o výrobě historizující repliky 

Středoevropský pohár i získané osvědčení máme vystaveny v muzeu Slavie. 

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články