Zemřel herec a spoluzakladatel Odboru přátel Slavie Jan Skopeček | SK Slavia Praha
Více

Zemřel herec a spoluzakladatel Odboru přátel Slavie Jan Skopeček

Další smutná zpráva přišla z červenobílého uměleckého světa. Ve věku 94 let zemřel oblíbený herec a celoživotní slávista Jan Skopeček.

Jan Skopeček se narodil 19. září 1925 v Litoměřicích, s rodinou se následně přestěhoval do východních Čech a poté do Prahy. Za druhé světové války byl totálně nasazen, na jejím konci se pak kvůli svému židovskému původu dostal do koncentračních táborů v dnešním Polsku a Německu. Svou hereckou kariéru nastartoval v Brně a Přerově, od roku 1947 hrál v Horáckém divadle v Jihlavě, kde také poznal svou ženu, herečku Věru Tichánkovou.

Společně se v roce 1949 stali zakládajícími členy pražského Divadla pod Palmovkou, kde byl Skopeček desítky let stálým členem. Po revoluci působil i ve Strašnickém divadle, Divadle Komedie nebo Divadle Archa, několik divadelních her a rozhlasových dramatizací sám napsal.

Z televizní obrazovky si ho můžeme pamatovat ze seriálu Tři chlapi v chalupě, zahrál si i ve filmech Vyšší princip, Marečku, podejte mi pero! Nebo v pohádce S čerty nejsou žerty. S fotbalovým prostředím se potkal třeba ve filmech Klapzubova jedenáctka nebo Kožené slunce.

Jan Skopeček byl velkým fanouškem fotbalové Slavie, v roce 1964 byl jedním ze známých umělců, kteří pomáhali založit Odbor přátel a zachránit tak náš klub v jednom z jeho nejtěžších období. I v pokročilém věku jsme ho mohli vídat na tribuně v Edenu.

Rodině i přátelům Jana Skopečka vyjadřuje Slavia upřímnou soustrast. Mistře, odpočívejte v pokoji a pozdravujte v červenobílém nebi… 

Aktuálně

Rozpis nadstavby: Začátek doma, derby 11. května

23. 4. 2024
Podívejte se, jak vypadá harmonogram FORTUNA:LIGA FINÁLE, který byl zveřejněn v průběhu středečního odpoledne. Na koho a kdy slávisté narazí?

Bořil prodloužil smlouvu: Jsem nadšený, odhodlaný

23. 4. 2024
Spojení Jana Bořila a Slavie bude pokračovat i v příští sezoně. Kapitán týmu a čtyřnásobný mistr ligy prodloužil s klubem smlouvu do června 2025.

U19 míří na čtvrtfinále Al Abtal Cupu. Utká se se Sportingem CP

23. 4. 2024
Slávistický výběr do devatenácti let míří na čtvrtfinále turnaje Al Abtal Cup. Ve středu se slávisté střetnou v Portugalsku se Sportingem Lisabon.

Další články