Bayer Leverkusen: tým hvězd, který ligu nikdy nevyhrál | SK Slavia Praha
Více

Bayer Leverkusen: tým hvězd, který ligu nikdy nevyhrál

Už ve čtvrtek čeká sešívané další soupeř v základní skupině Evropské ligy. Tentokrát německý klub se zvučným jménem – Bayer Leverkusen.

Vždy druhý

Leverkusen, přezdívaný Werkself, byl založen ve stejnojmenném městě v roce 1904. První sezonu v německé nejvyšší soutěži, Bundeslize, si zahrál až v roce 1979. Od té doby se mu na vrcholu podařilo zůstat.

Jedním z přelomových momentů historie klubu bylo jmenování Reinera Calmunda na pozici generálního manažera. Po sjednocení Německa v roce 1990 se mu podařilo podepsat smlouvy s východoněmeckými hvězdami Ulfem Kirstenem, Andreasem Thomem nebo Jensem Melzigem. V té době zde tři sezony strávil také bývalý český reprezentant Pavel Hapal.

Přestože se klub od poloviny osmdesátých let umisťuje pravidelně v horní polovině tabulky, nikdy se mu nepodařilo domácí ligovou soutěž vyhrát. Pětkrát se mu podařilo skončit na druhém místě a pětkrát na třetím. Mezi lety 1997-2002 skončil čtyřikrát druhý. Obzvláště sezony 1999/00 a 2001/02 byly pro fanoušky Bayer kruté. V roce 2000 stačil Leverkusenu k ligovému titulu jediný bod v zápasu s Unterhachingem. Prohra 0:2, ve které si dal Ballack vlastní gól, znamenala druhé místo. V roce 2002 měl Bayer tři kola před koncem náskok pět bodů, prohrál ale dva zápasy ze tří a opět se mu nepodařilo v lize dominovat. Ve stejné sezoně skončil druhý i v německém poháru a Lize mistrů. Stal se tak první fotbalovým klubem, který se zahrál finále Ligy mistrů, aniž by předtím vyhrál domácí ligu.

Jedinou domácí trofej získali fotbalisté Leverkusenu v roce 1993, když si zajistili vítězství v německém poháru.

V roce 1996 byl tým na pokraji sestupu, proto byl povolán trenér Christoph Daum, kterému se podařilo sestup odvrátit. Přivedl také budoucí hvězdy Emersona, Lúcia, Zé Roberta nebo Michaela Ballacka.


Foto: Bayer Leverkusen

Evropské poháry

První trofej získal Leverkusen v sezoně 1987/88, kdy se utkal ve finále Poháru UEFA s RCD Espanyol. Venkovní zápas prohrál 0:3, doma se mu ale podařilo dvojutkání srovnat a po výsledku 3:0 v základní hrací době došlo na penalty. Rozstřel vyhrál německý klub 3:2 a radoval se ze svého prvního titulu v historii, který přišel rovnou v evropském poháru.

V sezoně 2001/02 dokázal postoupit do finále Ligy mistrů, ve kterém podlehl Realu Madrid po gólech Ráula a Zidana, který se nádherně trefil do šibenice, 1:2.

Evropské poháry hraje Leverkusen pravidelně. Za posledních jedenáct ročníků se mu podařilo kvalifikovat do Ligy mistrů nebo Evropské ligy desetkrát. Vynechal pouze před třemi lety, když se v nepovedené sezoně 2016/17 umístil v Bundeslize až na dvanáctém místě. V minulém ročníku se dostal až do čtvrtfinále Evropské ligy, kde ho nakonec vyřadil Inter Milán.


Foto: Bayer Leverkusen

Bilance proti českým klubům

Bayer Leverkusen se během své historie několikrát setkal i s českými kluby, dvakrát i se Slavií. S ní se utkal v Interoto Cupu v roce 1992. V domácím zápasu Slavia remizovala 0:0, v BayAreně zvítězila 3:1. V sezoně 1986/87 vyřadil v druhém kole Poháru UEFA Duklu po domácí remíze 0:0 a další remíze na Julisce 1:1. V Poháru vítězů pohárů 1990/91 narazil v prvním kole na FC Boby Brno, které zdolal 2:0 a 3:0. V roce 2004 ještě vyřadil ve třetím předkole Baník Ostrava celkovým skóre 6:2. Vůbec poslední soutěžní setkání Leverkusenu s českým klubem před letošní Evropskou ligou proběhlo ve skupině E Poháru UEFA 2007/08 proti Spartě, kterou porazil 1:0. Naposledy Leverkusen v Edenu podlehl Slavii 0:1, kdy dohrával bez vyloučeného Bellarabiho, zápas rozhodl v 81. minutě Peter Olayinka.
V Leverkusenu také působí od letošního léta český útočník Patrik Schick, který se nedávno vrátil po zranění, a v posledním ligovém kole vstřelil branku proti Schalke.

Aktuálně

Rozpis nadstavby: Začátek doma, derby 11. května

23. 4. 2024
Podívejte se, jak vypadá harmonogram FORTUNA:LIGA FINÁLE, který byl zveřejněn v průběhu středečního odpoledne. Na koho a kdy slávisté narazí?

Bořil prodloužil smlouvu: Jsem nadšený, odhodlaný

23. 4. 2024
Spojení Jana Bořila a Slavie bude pokračovat i v příští sezoně. Kapitán týmu a čtyřnásobný mistr ligy prodloužil s klubem smlouvu do června 2025.

U19 míří na čtvrtfinále Al Abtal Cupu. Utká se se Sportingem CP

23. 4. 2024
Slávistický výběr do devatenácti let míří na čtvrtfinále turnaje Al Abtal Cup. Ve středu se slávisté střetnou v Portugalsku se Sportingem Lisabon.

Další články