KOHO SLEDOVAT: Tři hvězdy Bayeru Leverkusen | SK Slavia Praha
Více

KOHO SLEDOVAT: Tři hvězdy Bayeru Leverkusen

Sešívaní ve čtvrtek přivítají v rámci Evropské ligy Bayer Leverkusen. Na koho si dát v zápase pozor?

Karem Demirbay – tahoun ve středu zálohy

Německý reprezentant s tureckými kořeny načal v Bayeru Leverkusen svoji druhou sezonu. Do červenočerného přestoupil loni v létě z Hoffenhaimu za 32 milionů euro. S fotbalem začínal ve Vestfálsku, kde prošel dvěma největšími kluby v regionu. V Schalke odstartoval mládežnickou kariéru a v Borusii Dortmund začal hrát dospělý fotbal za rezervní mužstvo. Až do U21 reprezentoval Turecko, nakonec se ale rozhodl, že bude reprezentovat Německo, za které odehrál dva zápasy.

Sedmadvacetiletý záložník zvládne nastoupit jak jako klasická šestka, tak i na pozici tvůrce hry výše na hřišti, čemuž odpovídá i jeho číslo – 10. V loňské sezoně odehrál celkem 40 zápasů, ve kterých se dvakrát přesně trefil a 11 gólů připravil pro svoje spoluhráče.

Karem Demirbay, Foto: Bayer Leverkusen

 Karim Bellarabi – stálice na pravém křídle 

 Tento rychlonohý německý reprezentant nastupuje za Leverkusen už od sezony 2011/12. I přes poměrně časté zdravotní potíže odehrál služebně nejstarší hráč Bayeru celkem 235 zápasů. Během působení v německém mužstvu zaznamenal 52 vstřelených branek a 60 gólových přihrávek. Jeho největší zbraní je rychlost, v uplynulé sezoně mu byla naměřena maximální rychlost 35,27 km/h. Tuto rychlost zvládne z fotbalistů překonat jen málokdo.

Kromě rychlosti zvládá i tvořit hru, což lze vidět na množství vytvořených šancí a gólových přihrávkách. V prvním kole Evropské ligy přišel z lavičky v 73. minutě a vstřelil dvě branky do sítě Nice. V letošní sezoně rotuje v sestavě s Moussou Diabym.


Karim Bellarabi, Foto: Bayer Leverkusen

 Leon Bailey – rychlík z Karibiku 

 Třiadvacetiletý rodák z Kingstonu na Jamajce začínal v Evropě s fotbalem na Slovensku v FK AS Trenčín, kam odešel v sedmnácti letech. Ze Slovenska odešel do, slávistům dobře známého, belgického Genku, odkud odešel v zimě 2017 do Leverkusenu. Za Bayer odehrál celkem 120 zápasů, ve kterých čtyřiadvacetkrát skóroval a osmnáctkrát asistoval.

Podobně jako u Bellarabiho je jeho největší zbraní rychlost. Je taky velice schopný driblér, který se na levém křídle nebojí soubojů jeden na jednoho. V utkání prvního kola Evropské ligy proti Nice připravil dva góly pro své spoluhráče.

Leon Bailey, Foto: Bayer Leverkusen

V kádru pátého týmu loňského ročníku Bundesligy nastupuje i několik vycházejících hvězd. Mezi nadějné talenty oblékající dres Leverkusenu se řadí zejména Exequiel Palacios, Moussa Diaby a Edmond Tapsoba. Zatímco argentinský středopolař Palacios si teprve zvyká na evropský fotbal, Diaby se po loňském příchodu z akademie PSG probojoval do sestavy Bayeru a v minulé sezoně odehrál 39 zápasů s bilancí osmi gólů a osmi asistencí.

Urostlý stoper Tapsoba přišel do Leverkusenu loni v zimě a téměř okamžitě zapadl do týmu trenéra Bosze. Od jeho příchodu odehrál jednadvacetiletý reprezentant Burkiny Faso většinu utkání v domácí soutěži, v letošní sezoně nechyběl ani minutu.

Moussa Diaby, Foto: Bayer Leverkusen

Bayer Leverkusen v letním přestupním období přišel o největší hvězdu posledních let. Do Chelsea za astronomických 80 milionů euro odešel talentovaný odchovanec Kai Havertz. Jednadvacetiletý ofenzivní univerzál Havertz Leverkusen přerostl, v minulé sezoně se osmnáctkrát radoval ze vstřelené branky, k tomu připsal i devět asistencí. Celkem odehrál v dresu Leverkusenu 150 utkání, v nichž skóroval šestačtyřicetkrát.

Kai Havertz, Foto: Bayer Leverkusen

Legendární německý útočník a sportovní ředitel Bayeru Rudi Völler označil Havertze za nejlepšího hráče v historii německého týmu. Toto tvrzení leccos napovídá o talentu mladého Němce, protože Leverkusenem prošlo mnoho hráčů světové extratřídy. Za Bayer nastupovala například další hvězda Premier League Heung Min Son, záložník Realu Madrid Toni Kroos a jeho spoluhráč Dani Carvajal, jednička Arsenalu Berndt Leno nebo také Arturo Vidal, který momentálně obléká dres Interu Milán.

Toni Kroos a Arturo Vidal, Foto: Bayer Leverkusen

Aktuálně

ONLINE: Od 14:00 úvod nadstavby proti Liberci

20. 4. 2024
Slávistky hrají od 14:00 v Horních Měcholupech úvodní zápas nadstavbové části 1. ligy žen proti Slovanu Liberec. Utkání můžete sledovat v přímém přenosu.

Panda a fotbal. Kapitánská páska na duben a Olomouc

20. 4. 2024
Duben, měsíc životního prostředí. A také další téma v rámci slávistického projektu Kapitánská páska. Úkolu přivést k životu nový design, který bude představen před nedělním utkáním proti Olomouci, se zhostila malířka a sochařka Josefína Jonášová.

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Další články