Skupina UEL v polovině: Od zklamání na první místo | SK Slavia Praha
Více

Skupina UEL v polovině: Od zklamání na první místo

Sešívaní za sebou mají první polovinu skupinové fáze Evropské ligy. Ze tří utkání v Evropě si připsali šest bodů a drží první místo ve skupině C.

Na úvod zklamání s Beerševou

Do Izraele odlétali slávisté v roli favorita navzdory několika absencím. Týmu chyběli kvůli nákaze koronavirem Tomáš Holeš a Peter Olayinka. Trenér Jindřich Trpišovský tak pro utkání zvolil netradiční formaci 3-5-2.

Sešívaní v utkání dominovali, ale po chybách v defenzivě přišla trpká lekce z produktivity. Beerševa proměnila všechny šance, ke kterým se dostala, a sešívané porazila 3:1. Jediný gól Slavie vstřelil po povedené akci Lukáš Provod.

Střelec jediné branky byl po utkání zklamaný. „Myslím si, že jsme byli jasně lepším týmem. Porazili jsme se sami, protože jsme si dali úplně nesmyslně tři góly,“ litoval po zápase Lukáš Provod.

Trenéra Jindřicha Trpišovského mrzely hlavně chyby v defenzivě. „Rozhodlo chování po ztrátách míče. Byly to naivní ztráty, a to před každým gólem. Musíme na vzniklé situace daleko lépe reagovat,“ komentoval po zápase trenér.

Hrdina Olayinka sestřelil oslabený Leverkusen

Ve druhém kole skupinové fáze Evropské ligy zavítal do Edenu německý Leverkusen. Tým plný hvězd přijel v roli favorita skupiny, ale z Prahy nakonec odjel s prázdnou.

V zápase se sešívaní vrátili k tradičnímu rozestavení na čtyři obránce, na pravém kraji obrany nastoupil Lukáš Masopust, poprvé hrál v Evropské lize David Zima. Na hrotu začal Ondřej Lingr, který v roli falešné devítky bojoval s urostlými stopery soupeře.

Do zápasu vstoupil aktivněji Leverkusen, branku ale nevstřelil. Ve 22. minutě přišla situace, která zcela změnila obraz utkání. Unikajícího Lukáše Provoda sestřelil Bellarabi, který za svůj tvrdý skluz viděl červenou kartu. Po vyloučení sešívaní převzali otěže zápasu, ale do vyložených příležitostí se dostávali jen zřídka.

Po hodině hry přišel na hřiště uzdravený Peter Olayinka, který do zápasu vtrhl jako uragán. Svojí aktivitou hned po pár minutách vybojoval pokutový kop. Penaltu i dorážku z kopačky Nica Stancia ale vychytal hostující brankář. Deset minut před koncem přišel rohový kop Slavie, na centr Nica Stancia si naběhl Peter Olayinka a hlavou dal sešívaným vedení.

Při hlavičce byl nepříjemně trefen jedním z obráncům, který mu zlomil nos. Ani to ale nezabránilo velké radosti slávistů. Do konce utkání už sešívaní nejtěsnější náskok uhájili a připsali si tak první body v letošní skupině Evropské ligy. Peter Olayinka zápas dohrál zkrvavený, ale i tak se radoval ze skalpu favorita skupiny.

Petera Olayinku po zápase chválil i trenér Jindřich Trpišovský. „U gólu přesně ukázal mentalitu, která nám teď trochu chybí. Vůli porvat se za tým, obětovat se a pomoci mu za každou cenu. Ukázal, co nás zdobilo dříve, dal gól, u kterého si zlomil nos, pak v závěru kvůli křečím Lukáše Masopusta ještě dohrával na pozici pravého obránce,“ velebil muže zápasu.

Peter Olayinka měl po zápase velkou radost zranění navzdory. „Všechno se seběhlo tak rychle. Když jsem viděl míč v síti, byl jsem opravdu šťastný, nadšený. A taky jsem si přitom zlomil nos, ale z gólu mám i tak pochopitelně obrovskou radost,“ těšilo střelce rozhodující branky.

Kuchta se Simou rozhodli proti Nice

Před třetím utkání skupiny byla situace ve skupině zcela vyrovnaná, každý tým si připsal tři body. Začínalo se tak od začátku. Slavia v Edenu hostila francouzské Nice, které trénuje legendární Patrick Vieira. Sešívané před zápasem trápila široká marodka, z týmu vypadlo hned několik nakažených opor.

První start v Evropské lize si tak připsali Abdallah Sima s Janem Kuchtou a na lavičce bylo připraveno hned 7 hráčů z B-listu. Kromě mladíků na lavičce zůstali z hráčů do pole pouze Petar Musa, Stanislav Tecl a Ibrahim Traoré.

Vstup do utkání byl ze strany sešívaných nervózní. Klid dal slávistům na kopačky Jan Kuchta, který skvěle zabojoval o míč a následně ho přesně uklidil do levého dolního rohu branky.

 
Po půlhodině hry hosté srovnali díky brance Gouiriho. Branka sešívané nerozhodila, tým byl hladový a nadále se rval o každý míč. Snaha se vyplatila před přestávkou, Abdallah Sima vyskočil při rohovém kopu nejvýš ze všech a vrátil slávistům vedení.

Výkon senegalského mladíka po brance gradoval, Abdallah Sima předvedl komplexní výkon, kterým splatil důvěru trenéra Jindřicha Trpišovského, který ho na soupisku pro Evropskou ligy zařadil místo Ladislava Takácse.

Sešívaní přidali pojišťovací branku po povedené akci Petera Olayinky s Oscarem. Oscar našel na malém vápně Traorého, který míč posunul na Jana Kuchtu, ten stál na správném místě a před odkrytou brankou se nemýlil. 

V nastaveném čase Nice ještě snížilo brankou Ndoyeho, i tak si sešívaní se soupeřem poradili a připsali si důležité tři body do tabulky.

Trenér Jindřich Trpišovský po zápase chválil týmový výkon. „Celkově to kluci odehráli skvěle, až na úvodní minuty klobouk dolů před hráči, jak se s takovým zápasem, který ani Nice nijak nepodcenilo, popasovali. Jak výsledkově, tak i herně a v plnění úkolů,“ těšilo po výhře trenéra.

Dvougólového střelce Jana Kuchtu těšily zejména tři body, ale i jeho první soutěžní branky ve Slavii. „Jsem rád. Jsem šťastný za to, že jsem ty góly dal a pomohl jsem mužstvu. Bylo to obrovsky těžké utkání, protože chyběla spousta důležitých hráčů," radoval se odchovanec Slavie.

Zima a Sima zazářili v Evropě

Kromě tradiční hvězdy evropských pohárů Petera Olayinky se v Evropské lize předvedli i sešívaní mladíci David Zima a Abdallah Sima. Dvacetiletý David Zima se po příchodu v lednu 2020 postupně zapracoval do sestavy Slavie a svoje kvality prokázal i při prvních startech v Evropské lize. 

Čerstvý reprezentant odehrál oba vítězné duely a počínal si v nich jako mazák. Připsal si tři odebrání míče, za dva zápasy ho obešel jediný soupeř a ve vzduchu byl suverénní. K tomu přidal i výlety do útoku, kde se dostal ke čtyřem střelám.

Abdallah Sima naskočil do prvních dvou zápasů z lavičky, v základní sestavě se objevil poprvé v utkání proti Nice. Devatenáctiletý Senegalec v souboji s francouzským týmem odehrál výbornou partii, kterou korunoval parádním gólem hlavou. Přidal také 4 klíčové přihrávky a 3 střely na branku. 

Jeho raketový vzestup komentoval po zápase s Nice i trenér Jindřich Trpišovský. „Je to v podstatě neuvěřitelný příběh, když přišel, uměl skoro jenom francouzsky. Dostal nás ale svou pracovitostí a učenlivostí, proto jsme ho dali na soupisku a stavíme ho. Má ve Slavii obrovskou budoucnost, třímá v něm poklad, má velký potenciál," chválil mladého útočníka trenér.

Statistické okénko

Za tři zápasy vyslali slávisté hned 21 střel na branku soupeře, v celé soutěži vystřelil víckrát na branku jen Hoffenheim s Villarrealem. Této statistice mezi hráči Slavie vévodí Nicolae Stanciu, který vyprodukoval průměrně 3,5 střely za zápas, což ho řadí k nejaktivnějším střelcům Evropské ligy.

Sešívaní drželi míč na kopačkách průměrně 52,6 % času a zaznamenali úspěšnost přihrávek 82,6 %. Nejvíce klíčových přihrávek si připsal Petr Ševčík, a to 2,3 na zápas. Slávistický středopolař byl i nejčastěji nahrávajícím hráčem Slavie s průměrně 61 přihrávkami na zápas, s úspěšností 85,2 %, která byla nejvyšší ze všech slávistů kromě hráčů z obrané linie. Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského se řadí mezi nejčastěji faulující mužstva v soutěži s 54 fauly, za tyto prohřešky viděli slávisté celkem 11 žlutých karet.

Situace ve skupině

Po třech utkáních drží slávisté se šesti body první místo ve skupině, díky lepší vzájemné bilanci s Bayerem Leverkusen.  Druhý Leverkusen má lepší skóre díky vysokým výhrám nad Nice a Beerševou. Na třetím místě se drží OGC Nice se třemi body, následované Beerševou se stejným bodovým ziskem.

Tým Výhry Remízy Prohry Skóre Body
SK Slavia Praha 2 0 1 5:5 6
Bayer Leverkusen 2 0 1 10:5 6
OGC Nice 1 0 2 5:9 3
Hapoel Beerševa 1 0 2 5:6 3

Co ještě čeká sešívané

Druhou polovinu skupinové fáze Evropské ligy odstartují slávisté ve Francii, kde ve čtvrtek 26. listopadu od  21:00 vyzvou znovu výběr trenéra Vieiry, který momentálně sužuje nakažení COVID-19. Tento duel by mohl hodně napovědět postupové matematice a pokud sešívaní proti Nice znovu uspějí, bude postup ze skupiny už hodně blízko. 

Po výjezdu do Nice čeká slávisty domácí utkání s Hapoelem Beerševa, které se odehraje 3. 12. od 21:00. Na závěr skupiny vyjede Slavia do Německa, kde vyzve v BayAreně Leverkusen, zápas uzavře skupinovou fázi 10. 12. od 18:55.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články