Pohár vítězů pohárů 1997: po 23 letech návrat do Nice | SK Slavia Praha
Více

Pohár vítězů pohárů 1997: po 23 letech návrat do Nice

Slavia se v Poháru vítězů pohárů v sezoně 1997/98 probojovala po dvojzápase s Nice až do čtvrtfinále.

Slavia se v Poháru vítězů pohárů sezony 1997/98 dokázala probojovat až do čtvrtfinále, kde podlehla pozdějšímu finalistovi soutěže, Stuttgartu. Tomu ale předcházelo dvojutkání v prvním kole proti FC Luzern, které sešívání zvládli poměrem 6:2 a především druhé kolo proti čtvrtečnímu soupeři, OGC Nice. Právě do Nice se slávisté ve čtvrtek vrátí poprvé od tohoto dvojzápasu.

V Nice čekala na slávisty dechberoucí atmosféra, kterou na Stade du Ray vytvořilo 14 274 fanoušků – největší návštěvnost od května 1991. Nice se představilo v sestavě Valencony – Milinkovič, Angan, Kartalija, Salimi, Rol – Aubame, Aulanier – Vandecasteele, Angibeaud, Vignola. Za Slavii nastoupil v brance Stejskal, před ním v obraně Hyský, Vlček, Ašanin, Kozel a Lasota, záložní trojku tvořili Ulich, Horváth a Kuchař a na hrotu nastoupili Vágner s Váchou.

Už po pěti minutách hry vyslala obrana Nice centrem do úniku Didiera Angibeauda, který po souboji s Lubošem Kozlem na hraně vápna spadnul k zemi a rozhodčí odpískal penaltu. Zodpovědnost na sebe při pokutovém kopu vzal Dominique Aulanier. Vyslal prudkou přízemní ránu k levé tyči, Stejskal skočil na opačnou stranu a Nice tak v 6. minutě vedlo 1:0.

Sešívání dokázali odpovědět velice brzy. Ve čtrnácté minutě dostal Karel Vácha těžkou přihrávku ze středu hřiště, míč dokázal ale obratně zpracovat a z druhého doteku vyslal prudkou střelu, která se odrazila od pravé tyče do branky brankáře Valenconyho.

Atraktivní zápas pokračoval v útočném stylu a šance byly na obou stranách hřiště. Ještě před druhým gólem zahrával Tomáš Kuchař přímý kop 26 metrů od brány a svou dělovkou donutil Valenconyho k dobrému zákroku.

Ve 35. minutě se slávisté dostali k rychlému útoku z vlastní poloviny. Na půlicí čáře získal míč Horváth, který s ním dokázal prchnout přes čtvrtinu hřiště. Poté našel na hranici velkého vápna přihrávkou do běhu Váchu, který se odpoutal od Didiera Angana, vystřelil po zemi k levé tyči a poslal Slavii do vedení.

Další velkou šanci zápasu měl Robert Vágner, který se po centru z pravé strany ocitl nikým nehlídaný ve vápně, vypálil z první, branku ale těsně minul. Několik minut poté se dostal po odkopu z obrany k míči Vácha, kterého na hraně pravidel bránil Angan. Vácha přesto dokázal v obtížné situaci vystřelit, jeho pokus ale kryl Valencony.

Po těchto šancích měl velkou příležitost skórovat Milinkovič. Ten se po kombinaci s Angibeaudem dostal ke střele z vápna, ta ale neměla potřebnou razanci a Stejskal si s ní bez problému poradil. Zabránit už ale nedokázal gólu v 77. minutě. Po levém křídle pronikl až do malého vápna Angibeaud, poslal přihrávku před branku, kde ji tečoval do sítě Dominique Aulanier.

V odvetném utkání uvítali Slávisté soupeře z Azurového pobřeží v domácím prostředí 6. listopadu 1997. Oba týmy se rozhodly zamíchat sestavami. Nice vyměnilo křídelní obránce Milinkoviče a Rola za Martina a Calégariho, záložní dvojici Aubame, Aulanier nahradili Onorati a Pottier. Slavia přistoupila k zápasu v ofenzivnější sestavě. Z obrany vypadl Vlček, místo něj nastoupil do zálohy Krejčík. Hyského nahradil pozdější hrdina zápasu, Vladimír Labant.

V utkání se na první gól čekalo dlouho. Až v 75. minutě se po autovém vhazování na polovině hřiště dostal k míči Angibeaud, vyvezl ho na pravé křídlo, odkud odcentroval do vápna. Tam si na něj naběhl kapitán Franck Vandecasteele, který ho ve výskoku poslal do šibenice s odrazem od břevna.

Slavia s odpovědí ale dlouho nečekala. O čtyři minuty později zahrávala Slavia na levém křídle volný přímo kop, který si vzal na starost Tomáš Kuchař. Přes zeď odcentroval do vápna, míč proletěl celou obranou až na zadní tyč, kde ho z bezprostřední blízkosti dostal výstavní rybičkou do brány Vladimír Labant.

Na obě utkání vzpomíná také Pavel Řehák, který do obou zápasů naskočil ze střídačky. „Pamatuju si, že jsme s nimi hráli doma 1:1. V Nice tenkrát dával Karel Vácha dva góly, zápas skončil 2:2 a postoupili jsme, což pro nás byl samozřejmě úspěch.“

Slavia tak mohla díky gólům na hřišti soupeře slavit postup do čtvrtfinále.

Ve čtvrtek se sešívání poprvé od tohoto zápasu představí v Nice ve čtvrtém utkání letošního ročníku Evropské ligy. Zápas, který začíná ve 21:00, můžete sledovat na ČT Sport.

Aktuálně

U17 porazila Spartu a upevnila si vedení v lize

17. 4. 2024
Mladší dorostenci si po skvělém prvním poločase vybudovali dvoubrankový náskok. O oba góly se postaral Lucas Németh. Ve druhém dějství si sešívaní vedení pohlídali, získali důležité vítězství a pokračují v čele dorostenecké ligy.

U19 podlehla v derby Spartě 0:2

17. 4. 2024
Slávisté hráli přes šedesát minut v deseti. Dorostenci i tak srdnatě bojovali a tlačili svého soupeře. Sparta potvrdila vítězství druhým gólem po přestávce. Mládežníci U19 tak podlehli v derby 0:2.

Jana Sirotníka čeká reoperace zápěstí

17. 4. 2024
Brankář Jan Sirotník utrpěl při tréninku zlomeninu v zápěstí. Dvaadvacetiletého gólmana tak čeká operace a vynucená přestávka.

Další články