Tým ukázal obrovské srdce a velkou kvalitu | SK Slavia Praha
Více

Tým ukázal obrovské srdce a velkou kvalitu

Sešívaní zvítězili ve čtvrtém zápase základní skupiny Evropské ligy 3:1 na hřišti Nice. „Po všech stránkách to byl velice náročný zápas," říká Jindřich Trpišovský.

„Byli jsme lepší, v zápase jsme vyhráli zaslouženě. Dali jsme tři branky a měli jsme i další příležitosti, které jsme neproměnili. Udělali jsme v zápase dvě chyby, jedna skončila ranou do tyče, druhá gólem Nice. Důležité bylo, že jsme na branku dokázali zareagovat šancí Petera Olayinky a potom i jeho gólem. Musím poděkovat týmu, který skvěle pracoval, protože proti nám stál vynikající soupeř, přední tým francouzské ligy se skvělými individualitami a s velkou osobností v podobě výborného trenéra. To, abychom tady dokázali vyhrát, potřebovalo velké srdce a kvalitu od našeho týmu, obojí jsme ukázali a zaslouženě vyhráli,“ říká Jindřich Trpišovský po důležitém vítězství na hřišti Nice.

„Byl to velice náročný zápas po všech stránkách, ať už běžecky, takticky, technicky nebo ohledně rozhodování. Jak už jsem říkal, tým zahrál skvěle a je to naprosto zasloužené vítězství. Kluci ohromně dřeli, chci jim všem strašně moc poděkovat,“ dodává trenér sešívaných, kteří i po čtvrtém hracím dni zůstávají v Evropské lize na čele své skupiny.

Nice v druhé půli třikrát změnilo rozestavení

Utkání bylo dle kouče sešívaných hodně náročné zejména po taktické stránce. „Soupeř má skvělé hráče, je to přední tým francouzské ligy s dlouhou historií. Hráli doma, chtěli nám vrátit porážku, a navíc jsou hodně nečitelní. Používají dvě rozestavení, které hodně mění, tentokrát navíc na začátku zápasu vyrukovali se třetím a jen v druhé půli jej třikrát změnili,“ přibližuje trenér Slavie.

„Náš tým zahrál výborně skutečně po všech stránkách, bylo strašně náročné se na utkání připravit. Máme za sebou hodiny rozborů nejrůznějších možností, když bude soupeř hrát takhle nebo když bude pro změnu napadat. Je to hodně složité, umím si představit, že kdyby tady byli fanoušci a nebylo by slyšet pokyny z lavičky, mohl zápas být daleko složitější. Jedna věc je ale konkrétní pokyny hráčům na hřišti říci, druhá pak na ně dokázat v průběhu hry na hřišti zareagovat. To kluci zvládli výborně,“ nešetří chválou svých svěřenců Jindřich Trpišovský.

Ondra má výbornou střelu, radost jsem ale měl z celé jeho akce

Sešívaní vsítili na hřišti Nice tři góly, a zejména první branka Ondry Lingra stála opravu zato. „Dali jsme krásné góly. Paradoxní je, že nejsnazší pozici, ve které jsme se zásluhou Petera Olayinky objevili, jsme neproměnili. U Ondry Lingra si vážím hlavně toho, jak jeho akce proběhla. Jsou určité věci, které po hráčích hodně chceme, a on se výborně dostal do té střelecké pozice. To, jak míč trefil, je už hodně a rotaci balonu a štěstí, které samozřejmě přeje odvážným. Určitě je samozřejmě lepší, když z takové pozice vystřelí Ondra, a ne třeba Ibra Traoré, to by se šance na gól rapidně zmenšovala. Ondra má dobrou střelu, někdy samozřejmě rozhodují centimetry, velkou radost jsem ale měl z celé té akce, od převzetí balonu až po zakončení,“ přibližuje kouč sešívaných.

Důležitá pro zisk tří bodů byla dle Jindřicha Trpišovského snaha presovat a hrát na balonu i za dvoubrankového vedení v závěru zápasu. „Pro nás je něco takového nezbytnost. Máme určitou typologii týmu, a čím víc má soupeř balon, dostáváme se do pasivní pozice, kdy soupeř obehrává míč a vám postupně ztěžknou nohy. Je důležité i za stavu, kdy vedeme, balon udržet a neodkopávat, aby nás soupeř nedostal pod tlak. Je to určité riziko, bez toho to ale nejde, jinak by nás Nice semlelo, neměli bychom pak sílu chodit nahoru. Takový styl hry je zkrátka nezbytnost a někteří hráči, kteří jsou ve Slavii dlouho, ať už Ondra Kúdela, Lukáš Masopust nebo Honza Bořil, nám v tom hodně pomáhají. Díky nim do toho naskakují i noví kluci,“ těší trenéra sešívaných.

Pro postup ze základní skupiny do jarních bojů v Evropské lize stačí Slavii za týden získat bod v utkání proti izraelské Beer-Ševě. „Nejdůležitější teď bude nemyslet na to, že hrajeme o postup. S Beer-Ševou se budeme muset soustředit jen na to konkrétní utkání. Musíme odčinit porážku, kterou jsme u nich utrpěli, vrátit jim to a vyhrát,“ uzavírá rezolutně Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Výhra s Brnem, řádila pětigólová Nekesa

26. 3. 2024
Fotbalistky Slavie pokračují ve spanilé jízdě, na hřišti Lokomotivy Brno vyhrály vysoko 11:0, pět branek dala útočnice Marjolen Nekesa, která se vyhoupla do čela ligových střelkyň. Poprvé v letošní sezoně chytala Tereza Fuchsová.

Informace pro fanoušky do Plzně

26. 3. 2024
Ve 28. kole bude hrát Slavia v Plzni. Zápas se hraje 14. dubna od 18:00. Přečtěte si bližší informace v článku.

Další články