KOHO SLEDOVAT: Tři hvězdy Beerševy | SK Slavia Praha
Více

KOHO SLEDOVAT: Tři hvězdy Beerševy

V cestě za čtvrtým vítězstvím v řadě a postupem ze skupiny Evropské ligy stojí Hapoel Beerševa. Na koho si sešívaní musí dát ve čtvrtečním utkání pozor?

Elton Acolatse – zabiják z Ajaxu 

Pamatujete na první vzájemný zápas v Izraeli? Elton Acolatse dvěma góly rozhodl o výhře domácího týmu 3:1, v 86. minutě skóroval po rychlém brejku, o dvě minuty později přehodil vyběhnutého Ondřeje Koláře. 25letý Nizozemec dva góly vstřelil i proti Leverkusenu (2:4), optikou dosavadního průběhu základních skupin Evropské ligy více branek nastříleli jen tři hráči. Acolatse, syn ghanských rodičů, se fotbalu učil ve slavné akademii Ajaxu Amsterdam, kabinu sdílel třeba s Frenkie de Jongem, současnou hvězdou Barcelony. Sám to vzal přes Belgii, kde působil ve Westerloo a St. Truidenu, do Izraele, kde je za boha. „Když jdu do supermarketu, vždy se někdo se mnou chce vyfotit. To jsem nikdy nezažil a strašně si to užívám,“ vyznal se hráč, jehož zastupuje stejná agentura jako Raphaëla Varaneho nebo Dele Alliho. 

Na hřišti je Acolatse rychlý, pohyblivý, má rád souboje jeden na jednoho. Všechny góly vstřelil v Evropské lize svou silnější pravou nohou. V pondělním utkání domácí soutěže, ve kterém Beerševa doma jen remizovala s Hapoelem Haifa 2:2, odpočíval, nebyl ani na soupisce. Trenéři ho šetřili na Slavii.

Miguel Vítor – zeď v obraně 

Hráč s nejbohatším fotbalovým životopisem na soupisce Beerševa. Portugalský stoper a mládežnický reprezentant vyrostl v Benfice, kde si však pevné místo nevybojoval, za první tým odkopal za šest let pouhých 24 zápasů. Vyzkoušel si i hostování v Leicesteru, v sezoně 2010/11 byli ale pozdější šampioni Premier League utopení ve středu tabulky druhé nejvyšší soutěže EFL Championship. Cenné služby odvedl v PAOKu Soluň, v Řecku na jeho tříletku dodnes s úctou vzpomínají. „Asi se nikdy nestane super hvězdou, je nenápadný, ale každý mluví o jeho výkonech a příkladném chování. Je vzorem pro naše mladé hráče na hřišti i mimo něj,“ napsal web řeckého klubu, když za něj odehrál stý zápas. 

Na place je Vítor poctivý, klidný, ale zároveň důrazný a silný v soubojích, právem jeho levačku zdobí kapitánská páska. V posledních zápasech ale absentoval kvůli poraněnému stehennímu svalu, zda vyběhne na hřiště ve čtvrtek v Edenu je otázkou. Jeho zkušenosti by se Izraelcům hodily, jediným starším hráčem na soupisce Beerševa je 34letý brankář Ohad Levita.

Mariano Bareiro – „hvězda“ YouTube 

Ve 25 letech má před sebou slibnou kariéru. Podle prestižního serveru transfermarkt.com je jeho tržní cena odhadována na 32.5 milionů korun. Beerševa jeho zářijovým příchodem na hostování trefila jackpot a ukázala dobrý scouting. Mariano Bareiro do té doby působil jen v klubech ze své vlasti Argentiny, do Izraele dorazil se svým krajanem Marcelem Melim. „Jsem rád, že si mě klub vybral, každý kluk v Argentině sní o angažmá v Evropě,“ radoval se po příchodu. Od té doby nastoupil ve všech utkáních, na první gól stále čeká. 

Gró jeho práce ale leží v defenzivě, tu ovládá opravdu výborně. Umí hrát stopera nebo defenzivního záložníka, věří si při hře jeden na jednoho. Na YouTube můžete najít i videa s jeho obrannými zákroky, uvidíte perfektní vypichování míče, čisté přerušování akcí i přehled.


Kromě zmíněné trojice se vyplatí sledovat i další hráče izraelského týmu. Na stadionu Ha–Mošava v Petah Tikvě trápil sešívané i portugalský záložník Josué, který pro své spoluhráče vymyslel dva góly. „Ty finální přihrávky, co rozdal, byly skvělé. On nemůže dostat tolik místa,“ ocenil jeho výkon po zápase kouč Slavie Jindřich Trpišovský. Neohroženou jedničkou v brance je zkušený Ohad Levita, který má v životopisu i angažmá v nizozemském Waalwijku či kyperské Omonii Nikósie. I díky jeho výkonům skončila Beerševa na čtvrtém místě v lize a měla třetí nejlepší obranu s 23 inkasovanými góly.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články