Před 70 lety naposledy doma na Letné | SK Slavia Praha
Více

Před 70 lety naposledy doma na Letné

V neděli 3. prosince 1950 sehrálo Dynamo Slavia svůj poslední zápas na svém starém hřišti na Letné. Slávisté tak ztratili svůj historický „domov“.

Letenská pláň, dlouholetá Mekka českého sportu, kterou proslavily naše červenobílé barvy, už bude vypadat jinak a pro Slavii už na ní nebude místo...

Dynamo Slavia hrálo poslední kolo Celostátního mistrovství se ZSJ Sokol OD Karlín (Čechie Karlín), zápas skončil remízou 3:3. Dvě branky vstřelil Kareš, jednu přidal Antonín Bradáč. Poslední zápas odehrálo Dynamo Slavia v sestavě: Jonák – Jelínek, Ječný – Trnka, Ipser, Nejedlý – L. Hlaváček, Hemele (Trubač), Kareš, Fiktus, A. Bradáč. Trenér byl Villiam König. Na tento poslední zápas dorazilo 12 000 diváků. Na Letenské pláni se měl postavit Stalinův pomník a hřiště Dynama Slavie mu překáželo. Domov červenobílých, který byl s velkou slávou otevřen 15. září 1901.

Následovalo nemilosrdné vystěhování kabin, restaurace a bytu správce, rozmontovala se dřevěná tribuna a zbouraly se okolní přístavby. Současně bagry začaly srovnávat se zemí okolní ochozy a hrací plochu. Vyčíslená škoda představovala 16 a půl milionu korun. Jako náhradu klub obdržel 600 000 korun a příslib nového stadionu ve Vršovicích do konce roku 1951... Po dobu necelých tří let využívali slávisté stadiony Bohemians, strahovský „Armádní stadion“ a stadion Spartaku Sokolovo (Sparty) na Letné. Dřevěná tribuna postavená po 2. světové válce se rozmontovala a byla převzena do nového domova Slavie v Edenu.

V Celostátním mistrovství roku 1950 skončilo Dynamo Slavia na 7. místě. „Přes poněkud slabší výkonnost závodního mužstva, které proti předcházejícím létům se umístilo v celostátní mistrovské soutěži až na sedmém místě, byla celková práce oddílu kopané Sokol Dynamo Slavia v roce 1950 dobrá. Dokazuje to zejména skutečnost, že příslušníci oddílu odpracovali na dobrovolných brigádách 7 000 hodin a všichni hráči I. a II. mužstva i většina dorostenců splnili podmínky Tyršova odznaku zdatnosti. Na výroční schůzi bylo závazně rozhodnuto, že všichni fotbalisté Sokola Dynamo Slavia se zúčastní v největším počtu brigádnických prací na úprav letenské pláně,“ psal tehdejší propagandistický tisk.

Tímto symbolicky končí zlatá éra Slavie na Letné, kterou si postupně připomeneme v seriálu Červenobílá letenská sláva. Podíváme se na největší úspěchy, kterých sešívané barvy ve svém původním domově na Letenské pláni dosáhly. 

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články