Extrém! Takovou přípravu jsem nezažil | SK Slavia Praha
Více

Extrém! Takovou přípravu jsem nezažil

Zrušené soustředění v Portugalsku, hráči i členové realizačního týmu v karanténě. A v sobotu domácí utkání s Olomoucí. Složité období přiblížil Jindřich Trpišovský.

„Je to extrém se vším všudy. Měli jsme dvaadvacet pozitivních během prvních tří dnů přípravy. Opravdu mimořádná situace, nic takového jsem nezažil," vypráví v rozhovoru, který vznikl ve spolupráci s iDNES.cz, hlavní trenér sešívaných.

Už jste naznačil, že tak složité období nepamatujete. Jak příprava probíhala?
„Komplikované bylo úplně všechno. Měli jsme hráče v Africe, kteří měli letět rovnou na soustředění do Portugalska, místo toho se jejich letenky narychlo rušily. Každý se vracel v jiném termínu, třeba Oscar musel zůstat pět dní v Libérii, protože nebyl spoj. Další přišli na letiště a nepustili je, protože byli pozitivní. Někdo měl lehký průběh, někdo těžší, někdo nebyl nemocný, ale byl na jiném kontinentu. Bylo hodně náročné všechno sladit, každý zvládl jiné dávky. Na někom nezanechal covid žádné stopy, jiný je čtrnáct dní mimo s respiračními problémy. Dalšího to zasáhne na ještě delší dobu."

Jak jste vy osobně zvládal karanténu? Navíc kromě vás v ní byli i asistenti, takže jste nějakou dobu museli trénovat "z obýváku"...
„Vypadli nám i oba kondičáci, na pár trénincích byli jen trenéři brankářů. Navíc jsme nemohli tréninky ani natáčet. Spoustu věcí jsme řešili přes telefon, přes konferenční hovory. Ale už jsme u týmu déle, všechny hráče známe a oni znají cvičení, která na tréninku pravidelně opakujeme. Pro ně to až tak velká změna nebyla, spíš pro nás byla příprava na tréninky netypická."

Úvodní den přípravy a nakonec neodlet do Portugalska byl hodně náročný. Jak se to zvládalo?
„To nás zaskočilo úplně nejvíc. Pro vedoucího týmu Standu Vlčka a lidi, kteří vše organizovali, to bylo hodně náročné. V pět jsme se měli přesouvat na letiště, ve tři jsme zjistili, že se nikam neletí. Čekala na nás Opava, nám mezitím přibývalo nakažených. Nejhorší byly první dva dny, než jsme rozhodli, jaký bude náhradní program. Z minuty na minutu se všechno rušilo, hledaly se nové alternativy."

Co bylo dál?
„Velká výhoda je v tom, že už jsme s klukama dlouho pohromadě a tým má skvělý charakter, takže v tréninku na dálku nebyl problém. V úvodním týdnu přípravy jsme nemohli využít hřiště, strávili jsme ho na oválu nebo v posilovně. Nechtěli jsme na pět dní jít na umělku. Tréninky byly buď na opakování, nebo na běžecké intenzity a metráže. Díky tomu se všechno snáz kontrolovalo. A od pondělí jsme na Strahově, kde máme k dispozici vyhřívané hřiště."

Jak vidíte budoucnost fotbalu v koronavirové době? Rok v krizovém režimu se dá zvládnout, ale co dál?
„Vůbec nevím. Je to pro všechny únavné, složité. Někteří kluci už nemoc jednou prodělali a teď ji mají znovu, někomu se vytváří protilátky, někomu ne... Samozřejmě se všichni upínali k tomu, že až se promoříme, doba bude normálnější, ale ono to tak vůbec být nemusí. Nechci mluvit o vakcínách, v tom se nevyznám. Někdo je po prodělání COVID 19 imunní tři měsíce a jinému se ani nevytvoří protilátky. Někdo prodělal covid tři týdny zpátky a pořád protilátky nemá, takže může být znovu nemocný třeba zítra. Je to nekonečný příběh a nevím, jak z toho ven. Je dobře, že fotbal běží, že se můžete dívat alespoň v televizi, ale je jasné, že každý by byl radši, kdyby lidi mohli na stadion. Nikdo z nás neví, kdy se to zlepší."

Už v sobotu hrajeme domácí utkání s Olomoucí. Jaké bude?
„Uvidíme. Může se stát, že na začátku budou komplikace, vždyť první pořádný trénink jsme měli pět šest dní před prvním zápasem. Pro hráče, kteří covid prodělali nebo byli v karanténě, to bude složitější. Pro ostatní zase může být výhoda, že ještě den před Vánoci hráli, takže pauza nebyla až tak dlouhá. Ale projeví se to určitě, jistě nejen na nás."

Nějaká pozitiva přes všechny obtíže vidíte?
„Když budu hledat na špatném něco dobrého, tak to, že jsme si tím prošli v pauze. Je to lepší než v době, kdy liga a poháry poběží. Máme pořád dost hráčů, kteří covid neprodělali, ale chceme mít širší kádr, pro případ, že by třeba vypadlo v rozjeté sezoně deset kluků. Máme jich teď dost na to, abychom vše zvládli od prvního kola."

V úterý jste na Strahově odehráli tréninkový duel, kdy se tým rozdělil na dvě party. Splnil zápas očekávání?
„Bylo vidět, že kluci jsou hladoví, že se po běžeckých a silových trénincích na fotbal těší. Úroveň byla dobrá, běžecky přímo skvělá, ale samozřejmě jsem viděl hodně nepřesností, protože někteří museli hrát na netradičních postech."

Alespoň malá herní praxe se počítá. Zvlášť, když jsme neodehráli žádné přípravné utkání.
„Každý takový zápas a herní trénink je dobrý k tomu, abychom byli připravení. Každá minuta na hřišti s míčem je pro nás dobrá. Padlo deset gólů, spousta dalších šancí, otevřený fotbal. Liga se samozřejmě hraje trochu jinak."

Kádr už máte uzavřený?
„Ještě doplníme brankářský tým. Pohyb ven určitě bude, je nás hodně a potřebujeme, aby někteří kluci hráli. Přestupní termín končí osmého února, uvidíme, jak se všechno vyvine. Aktuálně máme z kádru devět lidí mimo hru, takže budeme hráče uvolňovat postupně. A taky je samozřejmě třeba dojednat podmínky s kluby, do kterých by odešli."

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články