Náročný zápas. Terén byl skvělý, Bah debut zvládl | SK Slavia Praha
Více

Náročný zápas. Terén byl skvělý, Bah debut zvládl

Sešívaní porazili v prvním jarním utkání Sigmu Olomouc 3:1. „Měli jsme výhodu skvěle připraveného terénu. Musím pochválit trávníkáře," říká Jindřich Trpišovský.

„Vstup do zápasu byl náročný. Olomouc hrála velice dobře, měla lepší pohyb než my, lépe se na terénu pohybovala. Výsledkem byl gól po nepovedeném autu, po kterém šel Breite sám na bránu. Do poločasu se nám to naštěstí podařilo otočit a ve druhé půli jsme už hráli mnohem lépe. Náš výkon byl pohybově i fotbalově mnohem lepší. Jsem rád, že jsme do jara vstoupili dobře a ten první zápas zvládli. Bylo to skutečně velice náročné, Sigma hrála ve velkém tempu a intenzitě a v prvním poločase nám dělala značné problémy,“ hodnotí vítězné utkání proti Olomouci trenér Jindřich Trpišovský.

Slávisté zažili zcela odlišný vstup do utkání než v minulém roce, kdy v prvním zápase jara těsně prohráli vršovické derby. „Tentokrát byla jiná situace. Musím pochválit trávníkáře, na podmínky, které panují, bylo hřiště připravené až neuvěřitelně dobře. Kdybych to měl srovnat s minulým rokem, měli jsme teď výhodu domácího prostředí a skvělého terénu. Tehdy na Bohemce to byl asi nejhorší terén, který jsem kdy v lize zažil. Navíc od Sigmy jsme dostali gól relativně brzo a dalo se s tím ještě něco dělat. Myslím, že tým je dnes také mnohem dál než před rokem. Věděl jsem, že se do zápasu výkonnostně vrátíme,“ přibližuje kouč Slavie.

Sešívaní skórovali v prvním zápase nového roku hned třikrát, přestože si příliš velkých šancí nevytvořili. „Hlavně v druhé půli jsme směrem dopředu měli nadějné věci,  také kombinačně jsme na tom byli lépe. Sigma hráli velmi dobře dozadu do defenzivy. V prvním poločase měli problémy s rozehráváním ve středu hřiště, což se změnilo až poté, co jsme prohodili posty Oscarovi a Lukáši Provodovi. Provy nám pak ve středu zálohy hodně pomohl, Jan Kuchta pak procpal do sítě třetí gól a uklidnil nás. Jsou zápasy, kdy máte dvacet střel a dáte jeden gól, tentokrát jsme měli méně šancí a góly jsme dali tři. První jarní zápas je vždy náročný, proto jsme rádi, že jsme to zvládli,“ má jasno trenér sešívaných.

Kádr si kvůli COVIDU chceme nechat širší

Do zápasu s Olomoucí zasáhli hned čtyři hráči, kteří se do Slavie vrátili před startem jarní přípravy z hostování. „Pomohlo nám, že jsme je měli. Do zápasu se Sigmou nám chybělo sedm nebo osm hráčů. Byli jsme bez pěti středových hráčů, takže například Kuba Hromada nás zachránil, že se vrátil a byl tady. Pro tyhle hráče je to asi drobná výhoda, mají se teď šanci dostat na trávník. V lednu máme hodně zápasů, kromě ligových zápasů a dohrávky se Zlínem nás čeká ještě pohár s Duklou. Hráči, kteří se vrátili z hostování, mají proto teď velkou šanci. Už v úterý budou změny v sestavě. Kádr si kvůli COVIDU chceme nechat širší, proto jsme si kluky z hostování zatím nechali. Přestupní okno se zavírá až osmého února, u některých máme předjednané kluby, kam by mohli případně na jaro odejít, aby měli herní vytížení. Teď si je chceme nechat, pak je však možné, že by ještě asi dva odešli na hostování. Záležet bude také na postech, někde máme přetlak, jinde jsou třeba jen jeden nebo dva hráči,“ přibližuje situaci v kádru trenér Slavie.

Bah a Masopust? Odlišné typy hráčů

V utkání se Sigmou se poprvé v sešívaném ukázala nová posila, dánský obránce Alexander Bah. „Alex zahrál velmi dobře, chvalitebně. Na krátkou dobu, kterou tady je, a změnu postu i rozestavení, ukázal, že má velkou herní inteligenci. Není to pro něj jednoduché, je poprvé v cizí kabině i v úplně novém herním systému. Ze začátku měl problémy, bylo vidět, že často musí hodně přemýšlet nad některými situacemi. Do ofenzivy ale prokázal svoje kvality, zejména náběhy a řešení situací s míčem. Například v prvním poločase skvěle přihrál do šance Lukáši Provodovi. I do obrany hrál dobře, zvládl tohle těžké utkání, i když ho musel trochu korigovat Ondra Kúdela i my na lavičce. Na Alexovi je občas vidět, že hodně přemýšlí, kterého hráče si má vzít a kde přesně stát, což mu pak z výkonu trochu ubírá. Celkově ale odehrál dobré utkání, na to, že je tady osm dní a vše je pro něj nové. Bude samozřejmě chvíli trvat, než si na něj spoluhráči zvyknou. Má specifický styl, je to trochu jiný typ hráče než Lukáš Masopust,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Derby dorostenců ve středu dopoledne na Xaverově

16. 4. 2024
Mladší i starší dorostence čeká uprostřed týdne zápas s největším rivalem. U19 vykopne proti Spartě v 11:00. Mladší U17 hraje od 13:15. Přijďte podpořit slávisty na Xaverov. Vstupné je zdarma. Přímý přenos z utkání bude k dispozici na YouTube SlaviaTV.

Dívčí tréninkové odpoledne v Edenu

16. 4. 2024
Mládežnická akademie SK Slavia Praha si přichystala dívčí tréninkové odpoledne pro holky narozené v letech 2013 – 2016. Všechny holky jsou do Edenu zvány!

MATCHDAY Plzeň. Zabrat a napravit to

16. 4. 2024
Po výhře, po prohře. Kamery MATCHDAY vyrazily v neděli do Plzně, kde vyprodaná Doosan Arena byla svědkem první venkovní porážky Slavie v probíhajícím ligovém ročníku.

Další články