Leicester City: Tým, který překvapil svět | SK Slavia Praha
Více

Leicester City: Tým, který překvapil svět

Sešívaní narazí v prvním kole vyřazovací části Evropské Ligy UEFA na pátý tým loňské sezony Premier League Leicester City. Jaký tým slávisty čeká?

Článek se objevil v pilotním čísle magazínu HALFTIME.

V kabině snad nebylo hráče nebo člena realizačního týmu, který by si před losem soupeře z Britských ostrovů nepřál, a to i přes jejich nespornou kvalitu. Inu, britský fotbal prostě táhne. To platilo v roce 1899, kdy Slavia poprvé nastoupila proti Oxfordu, a platí to i dnes.

Kdykoli v minulosti přisoudil los Slavii soupeře z Anglie, byl z toho zápas, na který se dlouho vzpomínalo. Domácí výhra nad Leedsem v roce 2000, kterou zařídil dvěma góly Ivo Ulich. Prohra 0:7 na Arsenalu, po které se v médiích po celém světě poprvé objevila slávistická děkovačka „po výhře, po prohře“. 

Těsný souboj s Tottenhamem hned poté, na jaře 2008. Domácí utkání s Aston Villou, které bylo jedním z prvních velkých soubojů ve vyprodaném novém Edenu. Nebo ten úplně poslední zápas s Chelsea ve čtvrtfinále Evropské ligy na jaře 2019, ve kterém padlo sedm branek a který byl důstojnou tečkou za jednou z nejlepších slávistických evropských sezon.

Leicester City bude šestým anglickým soupeřem Slavie v evropských pohárech. A i když jde možná o nejméně známé jméno, čeká nás soupeř, který toho v posledních letech dokázal opravdu hodně.

Cesta k usazení se v Premier League

Kdybyste po průměrném fotbalovém fanouškovi chtěli vyjmenovat nejlepší anglické fotbalové kluby současnosti, je docela pravděpodobné, že jméno Leicesteru City nepadne. Stalo by se tak neprávem, protože žádný jiný anglický klub (s výjimkou Ipswich Town v 60. letech) nezažil tak raketový vzestup, jaký se povedl liškám v poslední dekádě. 

Od druhé světové války střídal klub lepší a horší sezony a pohyboval se mezi první a druhou ligou, v sezoně 2007/08 pak vůbec poprvé v historii spadnul do League One – až třetí nejvyšší anglické soutěže.

Tam ale nastal zlom. Leicester se hned další rok vrátil zpět do Championship a v roce 2010 se jeho majitelem stalo thajské konsorcium Asian Football Investments, jehož součástí je i hlavní sponzor klubu, maloobchodní skupina King Power (vlastní mimo jiné i belgický prvoligový klub OH Leuven). S asijským kapitálem v zádech mohly lišky roce 2014 slavit po deseti letech návrat do Premier League.

V nejvyšší anglické soutěži začal Leicester udivovat hned od první sezony. V té se mu například podařilo zvítězit 5:3 nad Manchesterem United navzdory tomu, že ještě půl hodiny před koncem prohrával 1:3, a stal se tak vůbec prvním týmem v historii Premier League, který dokázal zvítězit nad United i přesto, že během zápasu o dvě branky prohrával. 

Co je ale důležitější, lišky se dokázaly zachránit navzdory tomu, že po 29 kolech byly beznadějně poslední, a ještě v dubnu jim na záchranu chybělo sedm bodů. Série sedmi výher v posledních devíti kolech vynesla Leicester na konečnou 14. příčku a rázem se psalo o jednom z největších úniků před sestupem v historii.

Titul v kurzu 5000:1

Překvapivá záchrana ale nebyla nic proti tomu, co mělo přijít následující rok. Nigela Pearsona, který Leicester vedl téměř čtyři roky, nahradil italský manažer Claudio Ranieri, a Leicesteru se od samého začátku sezony začalo dařit. Útočník Jamie Vardy nasázel v úvodních 11 zápasech 13 gólů a překonal tak dosavadní rekord Ruuda van Nistelrooye a v prosinci 2015 se lišky i díky němu dostaly do čela Premier League. Pouhý rok poté, co byly na zcela opačném konci. 

Když pak 2. května 2016 ztratil Tottenham dvougólové vedení a jen remizoval na Chelsea, bylo jasno. Leicester slavil, stal se prvním vítězem Premier League mimo velkou šestku od triumfu Blackburnu v roce 1995, a britské sázkovky se začaly připravovat na výplatu největší výhry v dějinách sportu. Při kurzu 5000:1 u největších britských kanceláří putovalo k těm, kteří Ranierimu a jeho svěřencům věřili, celkem 25 milionů liber.

V průběhu sezony zazářila jména jako Kanté nebo Mahrez, asi nejsilnějším příběhem mistrovského Leicesteru byl ale právě Jamie Vardy. Hráč, kterému tehdy bylo už osmadvacet let a do té doby jej prakticky nikdo neznal, zřejmě i proto, že ještě pět let předtím kopal až v osmé nejvyšší soutěži a vydělával si jako zaměstnanec továrny na dlahy. Vardy, který do Leicesteru přišel jako amatér v roce 2012, nasázel v sezoně celkem 24 branek, jen o jednu méně než nejlepší střelec Harry Kane, byl vyhlášen Hráčem sezony Premier League a stal se jedním z klíčových hráčů v cestě za titulem. Mimochodem, Zlaté kopačky pro nejlepšího střelce Premier League se nakonec dočkal, a to v sezoně 2019/20, ve které nastřílel 23 branek.

Pokračování pohádky o liškách

Následující sezona v Premier League už zdaleka nebyla tak hvězdná. Leicester skončil dvanáctý a už v únoru 2017 se klub rozloučil – možná trochu překvapivě – s Claudiem Ranierim. Co se ale City nepovedlo doma, to dohnali v Lize mistrů. Při své historicky první účasti v pohárech vyhrál skupinu před Portem, Kodaní a Bruggami, v osmifinále vyřadili Sevillu (o dva roky později se v Evropské lize totéž podaří Slavii) a až ve čtvrtfinále těsně nestačili na Atlético.

Ještě jednou se ovšem Leicester dostal na titulní strany novin, a to se zprávou mnohem méně pozitivní. V říjnu 2018, krátce po domácím zápase s West Hamem, se poblíž stadionu zřítila helikoptéra, ve které seděl majitel klubu Vichai Srivaddhanaprabha a čtyři další lidé. Nehodu nikdo nepřežil…

V letech 2018 a 2019 skončil klub v lize dvakrát devátý, až v loňské sezoně mu konečné páté místo zajistilo účast v Evropské lize. V říjnu 2019 navíc lišky dokázaly porazit Southampton na jeho půdě 9:0, což bylo nejen nejvyšší vítězství od vzniku Premier League, ale i vůbec nejvyšší venkovní výhra v historii anglické nejvyšší soutěže. Z posledních pěti sezon získal Leicester nejvíc bodů ze všech týmů mimo tradiční velkou šestku (Manchester City, Liverpool, Chelsea, Tottenham, Manchester United a Arsenal). Slavii tak v prvním kole vyřazovacích bojů Evropské ligy rozhodně nečeká jednoduchý zápas, Leicester drží v Premier League třetí místo a o víkendu v ligovém zápase porazil mistrovský Liverpool 3:1, jedinou kaňkou před zápasem se Slavií je tak pro lišky zranění krajního obránce Jamese Justina, který před zraněním nechyběl v lize ani minutu.

A až se o našem soupeři budete bavit, tak pozor na výslovnost. Do Edenu nepřijede ani Leičestr, ani Líčestr, ale Lestr!

Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

MATCHDAY Olomouc. Choreoškolka i pozdní stíhací jízda

23. 4. 2024
Jak to vypadalo přímo v Edenu i jeho okolí během nedělního ligového střetnutí s Olomoucí (2:2)? Dozvíte se, MATCHDAY vás tradičně vezme za oponu.

Další články