KOHO SLEDOVAT: Tři hvězdy Leicesteru | SK Slavia Praha
Více

KOHO SLEDOVAT: Tři hvězdy Leicesteru

Soupiska Leicesteru je nabitá zvučnými jmény. Na koho si budou muset dát slávisté ve čtvrtek největší pozor?

Jamie Vardy – muž, bez kterého jsou lišky poloviční

Příběh Jamieho Vardyho je stejně jako titul lišek v sezoně 2015/16 fotbalovou pohádkou. Když mu bylo 16 let, Sheffield Wednesday ukončil jeho působení v akademii. Prý nebyl perspektivní... Vardy se nevzdal, hrál za Stocksbridge v osmé nevyšší soutěži a bokem si vydělával v továrně na dlahy. Přes Halifax a Fleetwood v roce 2012 jako amatér přestoupil za zhruba milion liber do tehdy druholigového Leicesteru. V první sezoně ale vstřelil jen čtyři branky a Leicesteru utekl postup do Premier League v play off.

Druhá sezona už byla pro vytáhlého útočníka průlomová. Začal se prosazoval, šestnácti góly a deseti asistencemi se podílel na titulu v Championship, který znamenal vysněný postup do Premier League. První sezona v nejlepší lize světa byla pro lišky jako jízda na horské dráze. Leicester například porazil Manchester United 5:3, ale po 29. kole byl beznadějně poslední. Série skvělých výkonů v posledních devíti kolech ale přinesla sedm vítězství a konečnou čtrnáctou příčku. Vardy k záchraně přispěl pěti góly a deseti přihrávkami. 

To nejlepší přišlo v sezoně 2015/16, Leicester šokoval svět a senzačně získal titul. Jamie Vardy se stal postrachem obran všech týmů nejvyšší soutěže, překonal rekord v počtu branek v po sobě jdoucích zápasech – prosadil se hned v jedenácti v řadě. Titulovou sezonu zakončil Vardy s 24 góly a vyhrál cenu pro hráče roku. Po sezoně snů se s Leicestrem rozloučili hvězdy mistrovského týmu – Mahrez odešel do Manchesteru City a Kanté zamířil do Chelsea. I Jamie Vardy nebyl daleko od přestupu do Arsenalu.

„Odejít z Leicesteru? Chtěli mě, když mě nikdo jiný nechtěl. Nikdy je nezklamu.“

Tímto výrokem Vardy utnul všechny spekulace a stal se největší legendou lišek. Svojí rychlostí, nebezpečnými náběhy a přesnými zakončeními nastřílel v modrém už 144 branek, ke kterým přidal 57 asistencí. V letošní sezoně navzdory potížím s kýlou a následné operaci dal už čtrnáct gólů, naposledy se prosadil v ligovém šlágru proti Liverpoolu. I když už je mu 34 let, je stále extrémně rychlý a nebezpečný. Na Vardyho si tak budou muset dát svěřenci Jindřicha Trpišovského velký pozor.

James Maddison – desítka se vším všudy

Čtyřiadvacetiletý středopolař přišel do Leicesteru po sezoně 2017/18 z Norwiche, který táhl v EFL Championship a podílel se téměř na polovině všech vstřelených gólů týmu. V tu dobu se o něj zajímala snad celá Premier League, ale „Madders“ si vybral Leicester.

V první sezoně za lišky si čtyřiadvacetiletý Angličan připsal sedm gólů a stejný počet asistencí, v letošní sezoně už je skrz trefy i asistence na čísle 10. Skvělé statistiky potvrzuje elegantními výkony na hřišti, kde pro spoluhráče připravuje šance a je velmi nebezpečným exekutorem volných přímých kopů. O tom se přesvědčil i úřadující mistr Liverpool, proti kterému z ostrého úhlu z přímého kopu začal velký comeback lišek.

Maddison je jeden z generace, která sice nepamatuje titul, ale i tak se řadí mezi tahouny současného Leicesteru. Společně s Ndidim a Tielemansem tvoří velmi nebezpečnou trojici. Nigerijec Ndidi, který převzal roli N´gola Kantého, rozbíjí útoky soupeře a získává balony ve středu hřiště, mladý Belgičan Tielemans je prototypem záložníka box-to-box, který k defenzivní práci přidává i góly a asistence. Celková hodnota této trojice v záloze je podle serveru Transfermarkt 150 milionů Euro, což je téměř trojnásobek hodnoty celého kádru sešívaných.

Kasper Schmeichel – nejen syn brankářské legendy

Syn legendárního brankáře Manchesteru United Petera Schmeichela je společně s Jamiem Vardym a kapitánem Wesem Morganem jedním z posledních pamětníků senzačního titulu lišek.

Dánský reprezentant začal kariéru v Manchesteru City a po několika hostování odešel zadarmo do Leedsu, odkud v roce 2011 přestoupil do Leicesteru City, kde se okamžitě stal jedničkou.

V dresu lišek odchytal už 480 zápasů, jako služebně nejstarší hráč kádru udržel čisté konto v 132 zápasech. V letošní sezoně vychytal zatím dvanáct nul a nechyběl ani minutu. Navzdory změnám v obraně si udržuje konstantní výkonnost a pro fanoušky Leicesteru je legendou se vším všudy.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články