Sto ligových zápasů v sešívaném pro Simona Deliho | SK Slavia Praha
Více

Sto ligových zápasů v sešívaném pro Simona Deliho

V remízovém utkání v Teplicích nastoupil Simon Deli k jubilejnímu stému zápasu v sešívaném. Pojďme se ohlédnout za jeho ligovou kariérou ve Slavii a vybranými statistikami.

Urostlý stoper z Pobřeží slonoviny přestoupil do Slavie v lednu 2015, sešívané tehdy vedl trenér Miroslav Beránek. Proti Liberci při výhře 3:1 odehrál celý zápas na pozici defenzivního záložníka po boku Vukadina Vukadinoviče, Levana Kenii, Roberta Hrubého, Alda Baéze, Karla Pitáka a Jaromíra Zmrhala. Na stoperu tehdy nastupoval současný sportovní ředitel a tehdejší kapitán Slavie Jiří Bílek.

„Pro mě je to velká čest. Sto ligových zápasů za Slavii už je opravdu hodně,“ říkal po zápase v Teplicích člen novodobé nejlepší jedenáctky sešívaných.

Během první sezony odehrál 13 utkání převážně v záložní řadě. Sešívaní sezonu zakončili na 11. místě, s příchodem nového ročníku začal Simon Deli nastupovat na pozici stopera. Proti Jihlavě zaznamenal svoji první branku – při vítězství 4:0 se trefil hlavou po rohovém kopu.

Slávisté uhráli v ročníku 2015/16 páté místo a po dlouhé době se vrátili do pohárové Evropy. To už byl Simon Deli nedílnou součástí základní sestavy, odehrál 28 ligových zápasů a chyběl jen v případě zranění. Vyrostl z něj elitní levonohý stoper se skvělou rozehrávkou.

O rok později už se Slavií vybojoval ligový titul. Stal se základním stavebním kamenem stoperské dvojice a pod Jaroslavem Šilhavým odehrál v lize celkem 25 utkání, jednou se i střelecky prosadil.

Následující sezonu trápily 192 centimetrů vysokého stopera zdravotní potíže. Kvůli zraněním odehrál v ročníku, kdy sešívaní skončili v lize na druhém místě, jen deset zápasů.

Nejlepší sezona v sešívaném pro Simona Deliho přišla v ročníku 2018/19. S Michaelem Ngadeem vytvořili neprostupnou stoperskou dvojici, která dovedla slávisty k historickému doublu po 77 letech. 

Skvělými výkony nejen v jednadvaceti ligových zápasech, ale i při tažení do čtvrtfinále Evropské ligy, si vysloužila novodobá legenda Slavie angažmá v belgických Bruggách. „Pamatuji si svůj první zápas v Edenu. Vypíchnul bych zápas s Chelsea, kde jsem byl kapitán, a double, který jsme získali, než jsem odešel do Belgie. To jsou momenty, které do konce života nezapomenu,“ vzpomíná po jubilejním startu Simon Deli.

V lednu po zranění Davida Hovorky se vrátil Simon Deli z Belgie na hostování bez opce do konce sezony. Zatím naskočil do třech ligových duelů – proti Příbrami, Pardubicím a Teplicím, kde zaokrouhlil počet ligových startů na rovnou stovku. Během šesti sezon dostal pouze sedm žlutých karet a nebyl ani jednou vyloučen. Tři góly vstřelil, dva připravil pro své spoluhráče a čtyřikrát byl jmenován hráčem utkání.

Aktuálně

Dorostenci zvládli utkání v Budějovicích, přípravky na turnajích v zahraničí

23. 4. 2024
U19 i U17 zvládly víkendová utkání v Českých Budějovicích. Přípravky vyrazily na turnaje do Německa a Polska. Skvělý B-tým porazil rezervu Dukly Praha vysoko 6:0. Připomeňte si výsledky mládeže v souhrnném článku.

Společně jsme uklidili okolí Edenu

22. 4. 2024
Dnešní datum, tedy 22. dubna, připadá každoročně na Den Země, při kterém si celý svět připomíná, jak důležité je starat se o životní prostředí a svět kolem nás. Ve Slavii tento přístup sdílíme nejen v měsíci dubnu, ve kterém věnujeme pozornost projektům z environmentální oblasti, ale po celý rok.

Výhra s Libercem na úvod nadstavby

22. 4. 2024
Fotbalistky Slavie zvládly otočit nepříznivý průběh zápasu a v úvodním utkání nadstavby porazily na domácí půdě Slovan Liberec 4:2. Střelecky se prosadila Franny Černá, Gabriela Šlajsová, Tereza Krejčiříková a Tereza Szewieczková.

Další články