Glasgow: Město Rangers a Celticu | SK Slavia Praha
Více

Glasgow: Město Rangers a Celticu

Sešívaní odehrají ve čtvrtek od 21:00 osmifinále Evropské ligy proti Rangers na Ibrox Stadium, který se nachází ve skotském Glasgow.

Glasgow je největší město ve Skotsku, dokonce větší než hlavní město Skotska Edinburgh, který má o 200 tisíc obyvatel méně. Třetí největší město ve Velké Británii se nachází v nejprůmyslovějším pásmu země a žije v něm přes 600 tisíc obyvatel. Glasgow je turisticky velice populární, po Londýně a Edinburghu je třetím nejnavštěvovanějším městem v Británii. Díky své dobré infrastruktuře bývá výchozím bodem turistů, kteří míří kamkoliv do Skotska. 

Glasgow bylo založeno už v 6. století a status města získalo v roce 1175. Dalším významným milníkem bylo založení místní univerzity v roce 1471, která momentálně patří mezi 100 nejlepších vysokých škol na světě. Ve městě se nachází řada muzeí, divadel a také knihovna Mitchell Library, která je jednou z největších v Evropě a najdeme v ní 1,3 milionu knih.

Průmysl ve městě už není těžký a zaměřuje se především na elektroniku, strojírenství, textil, potravinářství a chemický průmysl. V rámci Evropy je také významným v oblasti financí. Je to město s největší ekonomikou v celém Skotsku, najdeme zde přes 12 tisíc firem.

Kromě fotbalu je ve městě populární také ragby, bowling a golf. Z fotbalových týmů tu kromě Rangers a Celticu najdeme také Partick Thistle a Queen´s Park, které hrají třetí, respektive čtvrtou ligu. Najdeme zde také čtyři velké stadiony. Celtic Park a Ibrox Stadium s kapacitami pro 60 a 51 tisíc, ale také Hampden Park, kde hraje Patrick Thistle a vejde se do něj přes 52 tisíc fanoušků, plus Firhill Stadium s kapacitou pro 10 tisíc návštěvníků.

V Glasgow se v roce 1872 odehrál první mezinárodní fotbalový zápas. Na kriketovém hřišti se utkalo Skotsko s Anglií a utkání skončilo 0:0. Glasgow se také stalo vůbec prvním městem na světě, které mělo dva své zástupce ve dvou finálových zápasech v Evropě. V roce 1967 hrál Celtic finále Poháru mistrů evropských zemí (dnešní Liga mistrů), ve kterém porazil Inter Milán 2:1, a Rangers hráli finále Poháru vítězů pohárů s Bayernem Mnichov, kterému podlehli 0:1.

Ibrox Stadium

Ibrox Stadium, který byl založený v roce 1899 jako Ibrox Park, je třetí největší stadion ve Skotsku s kapacitou 50 817 diváků. V roce 1939 se na stadion dostavil rekordní počet návštěvníků. Na utkání s Celticem se jich přišlo podívat neuvěřitelných 118 tisíc. V roce 1971 zemřelo na stadionu 66 lidí, kteří se v tlačenici po zápase se Celticem snažili dostat ze stadionu. Toto neštěstí vedlo k rozsáhlé rekonstrukci stadionu a následnému přejmenování na Ibrox Stadium.

Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

MATCHDAY Olomouc. Choreoškolka i pozdní stíhací jízda

23. 4. 2024
Jak to vypadalo přímo v Edenu i jeho okolí během nedělního ligového střetnutí s Olomoucí (2:2)? Dozvíte se, MATCHDAY vás tradičně vezme za oponu.

Další články