Hvězdy Arsenalu: Norský supertalent i Guardiolův učeň | SK Slavia Praha
Více

Hvězdy Arsenalu: Norský supertalent i Guardiolův učeň

Slavia ve čtvrtek od 21:00 vstoupí do čtvrtfinále Evropské ligy na půdě londýnského Arsenalu, který se v letošní sezoně Premier League spíše trápí. Jaké jsou největší hvězdy zvučného soupeře?

Soupiska Arsenalu je plná zajímavých jmen, celková hodnota kádru podle serveru Transfermarkt.com převyšuje astronomických 500 milionů Euro. Tým je plný mladých talentů i ostřílených borců, kteří mají obrovské zkušenosti s evropskými poháry.

Supertalent z Madridu – Martin Ødegaard

Norský mladík vystřelil na fotbalový radar velkoklubů v dresu norského Strømsgodset IF, kde se stal suverénně nejmladším fotbalistou v historii tamní soutěže. Věkové rekordy trhal i na mezinárodní úrovni, kde se ve věku 15 let a 300 dní stal nejmladším hráčem v historii kvalifikace na evropský šampionát.

Necelý rok po debutu v dospělém fotbale už pózoval jako nová posila Realu Madrid. Mezi lety 2015 a 2017 hrál převážně za rezervu královského klubu, ale stihl si připsat i osm startů za bílý balet. Od léta 2017 putoval Martin Ødegaard po hostováních. Nejprve odkroutil dvě sezony v Eredivisie v dresu Heerenvenu a Vitesse. V loňském ročníku nastupoval za Real Sociedad, kde skvělými výkony zaujal Zinedina Zidana, který ho v létě 2020 nechal v kádru Los Blancos.

Za podzimní část sezony ale odehrál norský špílmachr i kvůli zranění pouhých 367 v bílém a v zimě se tak začalo řešit jeho další hostování. Ozval se Arsenal, který po zpackaném úvodu sezony zoufale potřeboval kreativního středopolaře. Mesut Özil nehrál, byl na odchodu do Turecka a typická desítka kanonýrům chyběla jako sůl. Těsně před koncem přestupního období se tak Arsenal domluvil na hostování Ødegaarda.

Dvaadvacetiletý Nor se uvedl v dobrém světle, jeho schopnost obcházet protihráče a rozdávat předfinální přihrávky pomohla povznést kreativitu v záložní řadě gunners o stupeň výše. Ødegaard se i dvakrát trefil v klíčových zápasech. V severolondýnském derby těsně před poločasem srovnával na 1:1 a v odvetě čtvrtfinále proti Olympiacosu svou trefou dopomohl k obratu a postupu mezi nejlepší osmičku Evropské ligy.

Norský záložník momentálně hraje v dobré formě, ale jeho start proti Slavii je ohrožený kvůli zranění kotníku z reprezentačního zápasu, jestli bude hrát se rozhodne pravděpodobně v den zápasu.

Kapitán a průšvihář v jedné osobě – Pierre-Emerick Aubameyang

Gabonský střelec začínal s fotbalem v Evropě v AC Milán, za A-tým rossoneri ale nikdy nenastoupil. Do podvědomí fotbalových fanoušků vstoupil jako rychlý útočník v dresu Saint-Étienne, kde se v 97 zápasech hned jednačtyřicetkrát radoval ze vstřelené branky. To zaujalo Borussii Dortmund, kam gabonský reprezentant zamířil za 15 milionů Euro.

Aubameyang se téměř okamžitě vypracoval v oporu Borussie a za 213 zápasů v ve žlutočerném stihl velkem 141 gólů a 36 asistencí. Jeho impozantní střelecké statistiky neunikly pozornosti Arsenalu, který v poslední den zimního přestupového období v roce 2018 zaplatil rekordní sumu – 63,75 milionů Euro.

Pro kanonýry byl okamžitou posilou, hned další sezonu vyhrál s dvaadvaceti góly zlatou kopačku pro nejlepšího střelce Premier League. Postupně se stal kapitánem klubu, s kapitánskou páskou dvěma góly v semifinále a gólem z penalty ve finále pomohl k loňskému triumfu v FA Cupu. Stal se tak prvním Afričanem, který zvedl pohár pro vítěze anglického poháru jako kapitán.

Nevyhýbají se mu ale kontroverze, v posledním londýnském derby byl kvůli pozdnímu příchodu vyřazen ze sestavy a v letošní sezoně zůstávají jeho výkony za očekáváním. Po podpisu nové smlouvy se dlouho nemohl podobně jako celý tým střelecky prosadit. Jeho výkony v letošním roce jdou ruku v ruce s výkony celého týmu. Dobré výkony střídají výkony podprůměrné. V letošní sezoně se sice trefil už čtrnáctkrát, z toho devětkrát v lize. I tak si ale kanonýři od svého největšího útočného esa asi slibovali víc. Možná jeho zhoršená výkonost souvisí s jeho pozicí na hřišti, kde nastupuje často z křídla místo své oblíbené pozice hrotového útočníka.

Navzdory výkyvům formy je to elitní útočník, na kterého si bude muset obrana sešívaných dávat pozor, i v jednatřiceti letech je obrovsky rychlý a umí zakončit ze všech pozic.

Nástupce Petra Čecha – Berndt Leno

Německý brankář přišel do Arsenalu před sezonou 2018/19 z Leverkusenu. Ze začátku plnil roli dvojky za Petrem Čechem, který v dresu kanonýrů „dochytával“ kariéru. Když se ale Petr Čech zranil v zápase proti Watfordu, chytil Leno svoji šanci za pačesy a Čecha do branky pouštěl už jen na pohárová utkání.

Rodák ze Stuttgartu zazářil nejvíc v loňské sezoně, kdy předváděl skvělé výkony. Svůj tým mnohokrát podržel kvalitními zákroky, ale v závěru sezony se zranil a ročník dochytal Emiliano Martinez, který se ukázal jako neméně kvalitní náhrada a měl obrovský podíl na triumfu v FA Cupu. Navzdory zranění byl Leno druhý v anketě o kanonýra roku hned za Aubameyangem. V letošní sezoně už srovnal svůj rekord z loňské sezony, vychytal zatím osm ligových čistých kont.

Guardiolův učeň – Mikel Arteta

Současný trenér Arsenalu ještě nedávno v klubu obouval kopačky. Španěl se v Anglii dostal do povědomí fanouškům v dresu Evertonu, kde odehrál šest sezon. Z toffees odešel do gunners za deset milionů liber, a za pět let se stal kapitánem a trefil se celkem čtrnáctkrát. V Arsenalu nakonec i zakončil kariéru a začal se soustředit na trenérské řemeslo.

Od sezony 2016/2017 působil jako jeden z asistentů Pepa Guardioly v Manchesteru City. V prosinci 2019 nahradil ve funkci hlavního trenéra Arsenalu Španěla Unaie Emeryho, který v současnosti vede Villarreal.

V první sezoně dovedl Arsenal ke čtvrtému FA Cupu za posledních sedm let, triumf v poháru zachránil sezonu kanonýrů, kteří v Premier League skončili až na osmém místě a z domácího poháru tak vedla jediná cesta do Evropy. Před letošní sezonou vyhrál i Community Shield – anglický super pohár ovládl po penaltách nad mistrovským Liverpoolem.

V letošní sezoně ale pod mladým španělským stratégem nenastalo viditelné zlepšení. Navzdory letnímu posílení Thomasem Parteyem z Atlética Madrid, Willianem z Chelsea a Gabrielem z Lille Arsenal v lize stagnuje až na desáté příčce a ze všech domácích pohárů už vypadl. Kromě dotažení devítibodového manka je tak triumf v Evropské lize jedna z posledních příležitostí se probojovat do příští sezony evropských pohárů.

Mladé pušky povznesly kanonýry

Po strašidelné první polovině sezony se Arsenal během vánočních svátků zvedl zejména díky skvělým výkonům mladíků z akademie. Teprve devatenáctiletý Bukayo Saka je schopný zahrát na obou křídlech nebo jako wingbek, nejlepší výkony ale v posledních týdnech předvéděl na pravém křídle. V letošní sezoně se obrovský talent trefil celkem šestkrát a sedm branek připravil pro své spoluhráče.

Společně se Sakou zazářil v posledních měsících i jiný odchovanec – Emile Smith Rowe. Dvacetiletý špílmachr začal nastupovat v prosinci a přinesl svěží vítr do zálohy Arsenalu, dvakrát se přesně trefil a šest gólů připravil pro své spoluhráče. V záloze si dobře rozumí zejména s Ødegaardem a společně tvoří spoustu šancí pro ostatní. Nad startem obou mladíků ale visí otazník, oba talenti Arsenalu se vrací po zranění, s týmem už naplno trénují a pro první čtvrtfinále by měli být Artetovi k dispozici.

První čtvrtfinále Evropské ligy se hraje na Emirates Stadium ve čtvrtek od 21:00 a v přímém přenosu ho nabídne ČT sport.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Další články