Měli jsme prázdnou nádrž. Arsenal postoupil zaslouženě | SK Slavia Praha
Více

Měli jsme prázdnou nádrž. Arsenal postoupil zaslouženě

Trenér Jindřich Trpišovský mluvil po vyřazení s Arsenalem o nepovedeném prvním poločase, únavě, progresu týmu a chybějících fanoušcích.

„Do prvního gólu jsme do zápasu vstoupili slušně, pak jsme ale během patnácti minut udělali čtyři ztráty ve střední zóně hřiště a z totožných brejkových situací dostali branku. První ještě nebyla uznaná, pak jsme ale z takové skrumáže inkasovali první gól, další dva pak kvůli tomu, že nám utekli křídelní hráči a dobře to dohráli. Arsenal šel do rychlého náskoku, pak jsme se snažili dostat do nějakých příležitostí, většinou jsme ale ztratili míč. Zbytek zápasu jsme se snažili dát gól, soupeř ale často chodil rychle dopředu, což až na jeden případ stopeři už vždy vyřešili, oba hráli i přes inkasované góly výborně. Arsenal postoupil zaslouženě, my měli prázdnou nádrž, nedokázali jsme se pohybovat jako v zápasech proti Leicesteru a Rangers. Soupeř byl pohyblivější než my, dokonce i s míčem byli rychlejší, nestíhali jsme je,“ hodnotí porážku s Arsenalem Jindřich Trpišovský.

„Některé chyby byly samozřejmě hrozné, soupeř byl jasně lepší v několika parametrech. Dala by se ale najít i některá pozitiva, Tomáš Holeš i David Zima nás několikrát zachránili. U Lukáše Provoda je pro mě neuvěřitelné, co předvádí. Když srovnáme jeho rychlost a metry s Leicesterem nebo Rangers, tak ta čísla jsou samozřejmě nižší, protože únava je opravdu velká,“ dodává kouč Slavie.

Sešívaní uvažovali i o hodně brzkém střídání. „Někteří hráči nám nehráli úplně dobře, byli na hraně, chtěli jsme hned střídat, když jsme ale dostali gól z penalty, nechali jsme změny až do poločasu. Peter Olayinka nastupoval přes zdravotní problém a delší dobu nebude k dispozici, stejně jako Abdallah Sima. Chyběli nám samozřejmě i hráči v defenzivě, občas jsme tak dělali chyby, které jinak v zápasech neděláme,“ mrzí trenéra sešívaných.

Oproti zápasům s Leicesterem a Rangers jsme na tom byli fyzicky hůře

„Já o únavě nerad mluvím, jsme tu od toho, abychom ji překonávali. Po repre pauze je to ale na nás vidět, Sima přijel zraněný z nároďáku, Ondra Kúdela také. Někteří hráči by potřebovali ze všeho na týden vyskočit, dva dny volna, kdy nepůjdou do kabiny ani do kopaček. Není to ale možné, hráli jsme samé těžké zápasy. Kdyby si někdo třeba u Proviho a Honzy Bořila sečetl odehrané minuty, je to fakt hodně. Pak přijde takový zápas s Arsenalem, a protože máme data z vest, vidíme, že i když tam nechají všechno, tak se ani náhodou nedotknou toho, co zvládli na Leicesteru a Rangers. Ať už v rychlosti nebo naběhané vzdálenosti, v obojím jsme tak o 15 až 20 procent níž. Hrát dvakrát s Arsenalem a derby během sedmi dnů je obrovská nálož, což nic nemění na tom, že Arsenal samozřejmě ukázal skvělou kvalitu. Co na křídle v obou zápasech předváděl Saka, to jsem dlouho neviděl. Zaostávali jsme ve spoustě věcí, na takový zápas musíte být zdraví a připravení. Všechno nás teď doběhlo, stejně jako v Leverkusenu, dělali jsme i taktické chyby, špatně jsme přebírali hráče. Nechci ale vůbec říkat, že jsme prohráli proto, že jsme byli unavení. O půli jsme si říkali, že se musíme vymáčknout a dát gól, ale sami jste viděli, že jsme byli všude pozdě,“ má jasno Jindřich Trpišovský.

Narozdíl od minulých sezon jsme letos šli vlastní cestou

Sešívaní proti Arsenalu zažili stejný první poločas, jako před dvěma lety ve čtvrtfinále s Chelsea či na konci minulého roku na hřišti Leverkusenu. „Stalo se to v podstatě potřetí, za tu dobu jsme ale odehráli 120 zápasů. Máme čtyřicet nebo padesát zápasů za sezonu, v takovém množství se vždy najde nějaké podobné utkání. Je ale pravda, že to bylo s kvalitními soupeři v Evropě. Hráči na téhle úrovni jsou extrémně rychlí a běžecké situace jsou hodně složité,“ říká kouč sešívaných.

„Týmy před dvěma lety a dnes jsou jiné, rozdílné, jsme ale oproti minulým letům silnější v ofenzivě, máme dynamičtější hráče, byli jsme v této sezoně hodně úspěšní venku. V prvním ročníku jsme dávali hodně gólů po standardkách, měli jsme Škoďáka, Suka nebo Míšu Ngadeua, a proti Seville jsme navíc měli kus sportovního štěstí. Letos ty postupy přes Leicester a Rangers byly oba jednoznačné a zasloužené. I všechny zápasy ve skupině jsme odehráli na vysoké úrovni. Máme výrazně vyšší počet situací ve vápně než před dvěma lety. Nezvládli jsme dva podobné zápasy, v Leverkusenu a teď proti Arsenalu, v takových zápasech musíte zopakovat kvalitu, a hlavně se soupeři vyrovnat běžecky. Záleží i na rozpoložení týmů a myslím si, že v prvním roce jsme se hodně přizpůsobovali hře soupeře, letos jsme více šli vlastní cestou, málokdy jsme například rozestavení určovali podle soupeře. Je škoda, když pak máte čtyři hráče základu mimo a další tři na hraně, taková ztráta se hrozně těžko nahrazuje,“ ví trenér Slavie.

Chtěli jsme dát gól kvůli lidem. Po fanoušcích máme absťák

Po poločase se sešívaní snažili hrát hodně aktivně a ohrozit branku Arsenalu. „Konečný výsledek nás mrzí. Mohli jsme to samozřejmě o půli zavřít a stát na vápně a nedostat gól, lidi tady ale fandili skvěle, další byli u televize. Chtěli jsme pro ně dát alespoň jeden gól. Proto jsme hráli tak otevřeně,“ přibližuje Jindřich Trpišovský.

„Jim šlo o hodně, případný gól na konci prvního poločasu, kdy jsme měli slibné příležitosti, by nám hodně pomohl. Dostat tři góly během sedmi minut je samozřejmě strašná rána pro psychiku, musím se přiznat, že druhý poločas byl pro spoustu hráčů na morál. Arsenalu jsme se nedokázali vyrovnat,“ přiznává kouč Slavie.

Středeční rozhodnutí UEFA ohledně trestu pro stopera Ondřeje Kúdelu sešívané nijak neovlivnilo. „Samozřejmě se to řešilo hodně, bylo to den před zápasem. Ondra už je zdravý, trénuje s námi, pro něj to znamená, že vynechá EURO. Hodně se to v týmu řešilo, hlavně výše zápasu a odsouzení bez důkazů, to nás zasáhlo. Vliv na výkon to ale nemělo, od rána jsme se plně chystali na zápas. Jestli nás něco ovlivnilo, tak to byla Ondrova absence na hřišti,“ ví trenér sešívaných.

Stejně jako celou sezonu, i tentokrát na stadionu chyběli fanoušci, na zápas se dostalo jen několik stovek diváků. „Je mi to strašně líto, všichni už máme absťák po lidech na stadionu. Potřebujeme emoce, nemá to tu atmosféru, chybí nám kontakt, emoce jsou nejvíc, hrály se samé velké zápasy. Děti už začaly chodit do školy a testují se, snad to brzy bude možné i na stadionu, kde je otevřený vzduch. Doufám, že lidi budou moci za zábavou a za fotbalem. Před derby nám hodně pomohla videa fanoušků, která jsme viděli, kde sedí v dresu u televize a fandí. Sport bez lidí je smutný, dáte gól a potřebujete slyšet řev na stadionu, stejně jako povzbuzování, když jdete do brejku. Na Arsenal tady bylo asi 700 lidí a hned to bylo jiné. Snad se to vyřeší co nejdříve a jestli to bude reálné, snad se na poslední zápasy alespoň nějací lidi dostanou. Všichni bychom to už potřebovali,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články