ZLATÝ HATTRICK: Jak se rodily mistrovské tituly | SK Slavia Praha
Více

ZLATÝ HATTRICK: Jak se rodily mistrovské tituly

Slávisté slaví třetí mistrovský titul v řadě! Jistotu získali ještě před výkopem domácího duelu s Plzní. Pojďme si připomenout trojici triumfů.

Titul číslo 19: Napínavý finiš v nadstavbě

Po druhém místě a půlročním rozkoukávání měl trenérský tým Jindřicha Trpišovského jasný cíl - vrátit mistrovský pohár do Edenu. Sezonu 2018/19 rozjeli slávisté ve velkém tempu, po polovině základní části stíhala sešívané jen plzeňská Viktoria, která se držela na rozdílu dvou bodů. Červenobílým dařilo i v evropských pohárech, v Evropské lize přešli přes Genk a Sevillu až do čtvrtfinále, kde jejich pouť soutěží ukončila londýnská Chelsea.

První kompletní sezona Jindřicha Trpišovského byla premiérovou i pro nadstavbovou část, do které šli slávisté se čtyřbodovým náskokem na dotírající Plzeň. Klíčový vzájemný zápas se odehrál v Edenu ve druhém kole nadstavby, náskok Slavie se po remíze v Liberci ztenčil na dva body. Veledůležitý duel byl velice bojovný, největší šanci měla Plzeň, kdy Kovařík po hodině hry trefil tyč. Pak ale přišla nekompromisní slávistická desetiminutovka. Nejprve otevřel skóre Lukáš Masopust, z penalty navýšil vedení Tomáš Souček a v 89. minutě přidal třetí branku střídající Ibrahim Traoré. Kovařík sice snížil, ale výhra 3:1 znamenala velký krok směrem k titulu.

O jeho zisku se definitivně rozhodlo dvě kola před koncem, po remíze 0:0 s Baníkem měli slávisté jistý titul a do domácího souboje se Spartou šli jako mistři. Derby ovládli slávisté 2:1 a šlo se slavit.

„Jsme rádi, že jsme to zvládli. Když vidíte, jak fanoušci brečí štěstím, zahřeje vás to víc než poháry a trofeje. Právě to, že můžeme spoustě lidí přinést momenty radosti, to je nejvíc,“ říkal po remíze na Baníku Jindřich Trpišovský, který získal první titul své trenérské kariéry.

Titul číslo 20: Jen dvanáct inkasovaných gólů

Sezonou 2019/20 projeli slávisté suverénně, zahráli si Ligu mistrů a za celou sezonu v domácí lize inkasovali v pětatřiceti zápasech jen dvanáct branek. Ondřej Kolář vytvořil nový československý rekord v počtu čistých kont, celkem jich vychytal neuvěřitelných 23. Sezonu na několik měsíců přerušila pandemie koronaviru, slávisté ale po návratu na trávníky dominovali. 

O titulu se rozhodlo už ve druhém kole nadstavby. Petr Ševčík vystřelil výhru nad Plzní a sešívaní se tak mohli radovat z druhého titulu v řadě a hlavně jubilejního dvacátého, který znamenal druhou hvězdu na dresu. Oslavy s mistrovským pohárem si užili slávisté po bezbrankové remíze v derby v posledním kole doma v Edenu.

„Úplně nádherný pocit. Tady ten zápas ve mně vybízí takové pocity, které jsem v životě nezažil. Fakt jsem hrozně vděčný, že tady můžu být, a musím říct, že tohoto titulu si osobně vážím úplně nejvíc, protože jsem prošel celou sezonou. Dát vítězný gól, který všechno ukončil a zajistil titul, je prostě nepopsatelné," jásal Petr Ševčík, autor branky, která rozhodla o zisku druhé hvězdy. 

Titul číslo 21: Neporažení?

Ligová sezona 2020/21 se rozjela navzdory pandemii a slávisté navázali na výkony, které předváděli v uplynulém ročníku. Za prvních jedenáct kol inkasovali pouhé tři góly, pevná defenziva zdobila červenobílé po většinu sezony. Slávisté domácí soutěží zatím prochází bez porážky, body ztratili jen za šest remíz. Mistrovský titul se podařilo získat před startem domácího zápasu 30. kola proti Plzni.

Slávisté v průběhu sezony překonali bezbrankovou remízou v Ďolíčku 75 let starý československý rekord v ligové neporazitelnosti. Úžasnou sezonu potvrdili sešívaní i v Evropské lize. V základní skupině nasbírali díky čtyřem výhrám v řadě 12 bodů a z druhého místa postoupili do vyřazovací fáze. V ní nejprve vyřadili silný anglický Leicester, vítěze Premier League z roku 2016, a následně i čerstvé skotské šampiony Rangers FC. Nad jejich síly byl až ve čtvrtfinále londýnský Arsenal, úvodní duel na Emirates Stadium skončil 1:1, v odvetě ale svěřenci Jindřicha Trpišovského prohráli 0:4 a stejně jako před dvěma lety do semifinále prestižní soutěže neproklouzli.

Skvělou jízdu předvádí slávisté i na čele tabulky střelců, kde o titul bojuje hned trojice sešívaných. Vede Jan Kuchta se třinácti góly, na záda mu dýchají jedenáctigólový Abdallah Sima a Nicolae Stanciu. Oslavy s pohárem proběhnou v posledním kole po domácím zápase s Českými Budějovicemi.

Sezona Zápasy Výhry Remízy Prohry Skóre Body
2018/19 35 26 5 4 79:26 83
2019/20 35 26 7 2 69:12 85
2020/21 29 23 6 0 75:16 75

Slavia brzkým triumfem v letošním ročníku FORTUNA:LIGY potvrdila dominanci v domácí soutěži - za posledních pět sezon slavila zisk mistrovského titulu hned čtyřikrát. Zlatému hattricku předcházelo vítězství v ročníku 2016/17, který sešívaní stvrdili výhrou 4:0 na Strahově proti Brnu. 

„Je to obrovská radost a obrovská úleva. Musím říct, že jsem byl hodně nervózní. Skrýval jsem to, ale v noci jsem toho moc nenaspal. Všichni čekali, že ten poslední krok uděláme. Povedla se nám úžasná sezona s tím, že jsme to zakončili asi neočekávaným titulem," říkal bezprostředně po utkání tehdejší slávistický trenér Jaroslav Šilhavý.

Na současné soupisce nalezneme čtyři hráče, kteří získali všechny čtyři mistrovské tituly - Jana Bořila, Stanislava Tecla, Micka van Burena a Přemysla Kováře. Na čistý hattrick pak kromě zmíněné čtveřice dosáhli Ondřej Kolář, Ondřej Kúdela, Jakub Hromada, Lukáš Masopust, Petr Ševčík, Ibrahim Traoré, Peter Olayinka a Vladimír Coufal.

Tři tituly (2017, 2019, 2021) má Simon Deli. Hoši, děkujeme!

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články