Téměř dokonalý rok, v Edenu jsem strašně spokojený | SK Slavia Praha
Více

Téměř dokonalý rok, v Edenu jsem strašně spokojený

Jindřich Trpišovský mluvil po výhře nad Dynamem České Budějovice nejen o uplynulé sezoně, splněných cílech a překonaných rekordech, ale i o předpokládaných změnách v kádru a výhledu do dalšího ročníku.

„Sezona byla dlouhá, pro nás úspěšná. Proti Budějovicím se nám podařilo završit jeden z hlavních cílů. Zajíci se počítají až po honu, sezona byla skvělá, taková Totální sezona 2 vyšperkovaná o to, že jsme prošli ligou bez porážky. Získali jsme dvě trofeje, došli jsme daleko v Evropě, prodali jsme dalšího hráče do Premier League, zabudovali nové kluky a některé dostali do repre. Jsou samozřejmě i nějaká negativa, škoda těch dvou těžkých zranění, jinak by byl uplynulý ročník dokonalý,“ hodnotí sezonu 2020/21 Jindřich Trpišovský.

Jak se s koncem blížila neporazitelnost, stoupala nervozita

Sešívaní splnili všech pět cílů, které si před koncem sezony dali, ligovou neporazitelnost nevyjímaje. „Měli jsme čtyři týmové cíle a chtěli jsme trofej pro nejlepšího střelce. Podobně jako loni je dělená, pokud by se odečetly penalty, vyhráli bychom. Honza je na děleném prvním místě, takže si všechno můžeme odškrtnout. Ke konci sezony jsem byl už nervózní, je to unikátní, být 34 kol bez porážky, dříve byla sezona jen na 30 zápasů. Kádr se nám postupně zužoval, hráli jsme těžké utkání s třetím týmem tabulky v Jablonci, navíc po poháru, teď náročný zápas s Budějovicemi. Byli jsme krok od neporazitelnosti, myslel jsem si, že odehrajeme zápas bez nervů, nechali jsme si ale dát gól a Budějovice měly i další šance, takže jsme si to nechali až do poslední minuty,“ usmívá se kouč Slavie.

Co se týká případných posil pro příští sezonu, média spekulovala o Ivanu Schranzovi a Srdjanu Plavšičovi. „Oba to jsou dobří, kvalitní ofenzivní hráči, které hodně uznávám. Skládání kádru ještě bude probíhat, nějaké debaty jsou, budeme závislí na případných odchodech a příjmech z prodeje. Hráčů máme dostatek a bude záležet na tom, kolik hráčů tým opustí. Zranil se nám Lukáš Provod, za kterého nemáme plnohodnotnou náhradu, typologicky budeme nahrazovat hráče, co by případně odešli, budeme to řešit v nejbližší době. Teď je repre pauza, bude se to míchat, některé kluby ze zahraniční mají naše hráče na seznamu, bude se čekat i na EURO. Máme nějaké hráče na hostování, kteří se nám vrací, čekáme, kdo a z kterého postu odejde. Nemůžeme ale zase čekat příliš dlouho, aby nám některé případné posily neutekly. V nejbližší době se proto dotáhne jedno jméno, které je na seznamu,“ přibližuje trenér Slavie.

Nejistý je také osud Simona Deliho, který se vrací do domovských Brugg, a s koučem sešívaných si tak udělal nejen titulovou, ale možná i rozlučkovou fotku. „Simon přišel, že si musíme udělat fotku, říkal, že jsem dobrý, já jemu to samé. Simi projevil zájem tady setrvat, má ale kontrakt v Bruggách, může na něj přijít nějaká jiná nabídka, řeší to Jirka Bílek a sportovní úsek klubu. Ondra Kúdela na kvalifikaci Ligy mistrů nebude, Zimič se bude vracet z EURO, může být zraněný, Simimu a Tarasovi končí hostování. Jednoho stopera budeme muset získat. Pokud se nepovede udržet Simona, musíme někoho přivést,“ ví Jindřich Trpišovský.

Fanoušci mě vtáhli, těším se na plné stadiony

Sešívaní i v příští sezoně mohou pokračovat v rekordní sérii bez porážky, která se díky vítězství nad Dynamem natáhla už na 46 zápasů. „Je dobré, že máme nějaké série, ve kterých můžeme pokračovat. Je fantastické, že tady po dlouhé době byli lidi, zápas jsem si strašně užil, vtáhlo mě to. Když jsme dali gól, byla krásná ozvěna. Momentálně se nejvíc těším na plné stadiony, největší výzva pro nás je, aby lidi byli spokojení. Za měsíc začíná nová příprava, všechno se smaže, tituly budou historií. Nejvíce se zajímám o to, jak bude vypadat kádr a jací hráči tady zůstanou. Sezona bude opět dlouhá, nevíme, jak to bude se Simou, půl sezony nebude k dispozici Lukáš Provod. Jeho a Simičovy body jsou v součtu hodně a budeme je možná muset nahrazovat. Ostatní týmy také budou posilovat, musíme na to všechno myslet. Co se rekordu týče, první je Steaua, která má asi 110 zápasů, to už nikdy nikdo nezopakuje. Ta čísla jsou krásná, mám strašně rád historii fotbalových klubů, vždycky se koukám na hráče, kteří překonávali historické zápisy. Teď se koukám na Ondru Koláře, který se dere nahoru v počtu nul v klubových statistikách. Jsou to věci, o které je potřeba hrát, nejdůležitější je ale vždycky zvládat ty jednotlivé položky, zápasy, které vás pak v součtu dovedou k trofejím. Odešlo nám několik hráčů za nějaké peníze, většinou to týmy na vrcholu soutěží zamává, než se opět mobilizují, nám se to ale povedlo udržet už třetí rok. Všechno bude o tom, jaké hráče budeme mít k dispozici a jaký budeme mít kádr v prvním kole příští sezony,“ říká kouč sešívaných.

Pro medaili si po zápase s Českými Budějovicemi nešel Jindřich Trpišovský až v závěru před kapitánem Janem Bořilem, ale netradičně už na začátku ceremoniálu spolu s dalšími členy realizačního týmu. „Šel jsem společně s trenéry, pořadí dělal Michal se svým týmem, kterému také musíme poděkovat. Celý rok se o nás stará, pořád je za mikrofonem a nešel s námi ani na hvězdu, když jsme to po něm chtěli. Ostatní členové trenérského týmu mi umožnují dělat to, co dělám. Ve Slavii není moc prostoru na odpočinek, práce je hodně. Chci proto poděkovat všem v realizačním týmu, kteří mi umožnují dělat tuhle práci,“ těší trenéra Slavie.

Jirka Bílek odvádí perfektní práci, ví přesně, co potřebujeme

Skvělé výkony realizačního týmu sešívaných nezůstávají bez odezvy u zahraničních klubů, kouč Slavie je ale v Edenu nadmíru spokojený. „Konkrétní nabídka přišla před čtrnácti dny, agent Jirka Müller mě jen informoval, jsme ale domluvení, že budu dále tady ve Slavii. Pokud bych odešel, stejně bych měl nějaký odpočinek, bez toho bych jinam skákat nechtěl. Jsem tady strašně spokojený, jsme na nějaké cestě. Pokud to tak zůstane a budou tady stejní lidé, ani bych o nějaké změně neuvažoval. Agent by mi řekl, jen pokud by přišlo něco absolutně mimořádného, já ale nemám důvod odcházet. Těším se na plný stadion a fanoušky, nechci přemýšlet nad něčím jiným a je to momentálně zbytečné, práce tady mě baví. Pro trenéra je přechod z klubu do klubu složitější než pro hráče, musí mít nějaké lidi okolo sebe, nastavit určitou vizi,“ má jasno Jindřich Trpišovský.

Pochvalu si od trenéra Slavie vysloužil i sportovní ředitel Jiří Bílek. „Musíme poděkovat Jirkovi, který byl do něčeho vhozený a zvládl to perfektně. Je skvělé, že jsme se znali a nemuseli jsme si na někoho zvykat, funkce sportovního ředitele přešla na něj, všechny nás znal a věděl, co potřebujeme. Musím mu poděkovat, práci dělá skvěle. Je to podobné, jako když jsme po odchodu Suka hodili do zálohy Proviho. Máme s Jirkou nějakou dohodu, zná moje pocity vize a přání," říká kouč Slavie.

Sešívaní před zápasem s Budějovicemi prodloužili smlouvy s dvěma klíčovými hráči, Lukáše Provodem a Oscarem. „Vím, že před zápasem nějaké věci probíhaly, něco jsme si řekli s Jirkou a pak už to řešil on, byla pro nás priorita pojistit si některé hráče. Jeden hráč je blízko k podpisu, není to ale dotažené, nemohu Michalovi Býčkovi ničit jeho práci. Je tu jeden ofenzivní hráč, který se nám dlouho líbil. Další věci se budou dotahovat v závislosti na příchodech a odchodech, na případné nákupy si musíme vydělat nějakým prodejem, to řeší představenstvo a ekonomický segment klubu,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články