HATT21CK v číslech: Dominance v útoku, defenzivě. Všude! | SK Slavia Praha
Více

HATT21CK v číslech: Dominance v útoku, defenzivě. Všude!

Sezona 2020/21 došla zlatého konce. Sešívaní ve FORTUNA:LIZE ani jednou neokusili hořkost porážky, Česko podobný počin zažilo po 11 letech, a potřetí v řadě oslavili zisk mistrovské trofeje. Připomeňme si některé vybrané statistiky výjimečného ligového ročníku.

Neporažení mistři

Slavia z 34 utkání vyhrála 26 a osmkrát remizovala. Celkově získala 86 bodů, vloni při 20. titulu to bylo 85 bodů a v sezoně 2018/19 83. V obou předchozích ročnících odehráli slávisté společně s nadstavbou 35 duelů, letos 34!

O 21. titulu bylo rozhodnuto v průběhu 30. kola před startem domácího utkání proti Plzni. Slavii nahrál výsledek utkání Liberec - Sparta, euforii si svěřenci Jindřicha Trpišovského přinesli na hřiště, Viktorii smetli 5:1. Po 34 kolech FORTUNA:LIGY měli na nejbližšího pronásledovatele náskok dvanácti bodů.

V průběhu sezony nedokázali slávisté v domácí soutěži porazit jen Brno, obě utkání skončila remízou - 29. září doma 1:1, 4. dubna venku 0:0. Fanoušky potěšili v prestižních derby, které proměnili v zisk šesti bodů se skóre 5:0. Nejvyšší výhry přišly ve venkovních utkáních v Českých Budějovicích a Opavě, oba duely skončily výhrou Slavie 6:0.

Nejlepší útok i král střelců

Sešívaní disponovali nejlepším ligovým útokem, ve 34 duelech nastříleli 85 branek, v průměru skórovali 2,5 gólu na utkání. Hned patnáct zaznamenal Jan Kuchta, který se stal děleným králem střelců FORTUNA:LIGY. Činili se i další jeho spoluhráči, Nicolae Stanciu skóroval dvanáctkrát, Abdallah Sima byl o jeden gól zpět, Peter Olyainka přidal šest přesných zásahů.

Za celý ligový ročník pak červenobílí vyprodukovali 505 střeleckých pokusů, z toho 231 mířilo na branku. V obou těchto kategoriích jim patřilo první místo. Slávisté dali nejvíc ligových gólů v prvních poločasech - 45. Ve druhých poločasech vstřelili celkem 40 branek, což je druhá nejlepší bilance v soutěži. 45 gólů dali slávisté doma v Edenu, 40 ve venkovních zápasech. 30 gólů střelili červenobílí ze standardních situací, to je nejvíc v celé soutěži. Průměrně drželi slávisté míč na kopačkách 61,1% zápasu, vydali se do 3233 útoků a zahrávali 296 standardních situací. Celkem zahrávali 13 penalt, z nichž proměnili deset. Z pokutového kopu se třikrát netrefil Jan Kuchta. 

Tabulka slávistických střelců ve FORTUNA:LIZE


Jan Kuchta15
Nicolae Stanciu12
Abdallah Sima11
Ondřej Kúdela6
Tomáš Holeš6
Peter Olayinka6
Stanislav Tecl4
Ondřej Lingr4
Petar Musa4
Jan Bořil3
Lukáš Provod3
Lukáš Masopust2
Oscar Dorley2
Alexander Bah1
Júsuf Hilál1
Mick Van Buren1
Ondřej Kolář1
Ladislav Takács1

Skálopevná obrana a nejvíc nul

V obraně si slávisté počínali neméně precizně, dvacet obdržených branek byl suverénně nejlepší počin ze všech klubů FORTUNA:LIGY. Ondřej Kolář opět neměl konkurenci v počtu čistých kont, v letošní sezoně nedovolil soupeřům skórovat v šestnácti případech. Jednička Slavie v průměru inkasovalo jen 0,61 branky na duel a připsala si i nejdelší sérii bez obdrženého gólu, konkrétně 476 minut. V historických tabulkách Ondřej Kolář pomalu ale jistě dotahuje Radka Černého, na nejvyšší počet čistých kont ve Salvii v historii české ligy mu chybí 25 nul.

Své starty přetavili v čistá konta i Přemysl Kovář a Matyáš Vágner. První jmenovaný zvládl těžké utkání v Brně, kdy Slavia 72 minut dohrávala o deseti (0:0). 18letý Vágner nedopřál gólovou radost Opavě (4:0).

Úspěšnosti obranných soubojů vládl mezi slávisty Taras Kačaraba, který vyhrál 70,69 svých obranných soubojů, což je třetí nejvyšší úspěšnost v celé FORTUNA:LIZE. Nejvíc soubojů podstoupil ze slávistů David Zima, celkem jich bylo 222, z nichž 151 ovládl, to znamená úspěšnost 68,02%. Nejvíc míčů získal Ondřej Kúdela - 153. V úspěšnosti obranných soubojů předčila slávisty jen Karviná, sešívaní měli průměrnou úspěšnost obranných soubojů celkem 55,4%.

Přihrávky k titulu

Nejvíc ligových gólů připravil pro svoje spoluhráče Lukáš Provod s osmi asistencemi následovaný Nicem Stanciem se šesti gólovými přihrávkami. Za celý ročník FORTUNA:LIGY zkompletovali slávisté celkem 17 862 přihrávek s úspěšností 81,45%, 321 přihrávek mířilo do gólové šance a 268 do pokutového území. ve všech těchto ukazatelích patřilo sešívaným druhé místo mezi ligovými týmy.


Slávistická tabulka nahravačů

Lukáš Provod8
Nicolae Stanciu6
Lukáš Masopust4
Petr Ševčík4
Peter Olayinka4
Abdallah Sima4
Alexander Bah4
Vladimír Coufal3
Jan Bořil3
Stanislav Tecl3
Jan Kuchta3
Tomáš Holeš2
David Hovorka2
Ibrahim Traoré2
Mick Van Buren1
David Zima1

Disciplínou ku neporazitelnosti

Slávisté viděli za celou sezonu dvě červené karty, obdrželi je Abdallah Sima v domácím zápase s Opavou a Matyáš Vágner v Brně. To je páté nejmenší číslo hned za čtveřicí týmu s jedním vyloučením. Žlutých karet viděli slávisté 63, což je pátý nejnižší počet v soutěži. Nejvíc žlutých karet, celkem šest, nasbíral Oscar Dorley. Celkem slávisté v sezoně faulovali 526krát, což sešívané pasuje na šestý nejméně faulující tým ligy. 

 

Double a tažení Evropskou ligou

Kromě domácích soutěží si slávisté skvěle počínali i v domácím poháru, který ovládli, a Evropské lize, kde došli do čtvrtfinále. Během tažení evropskými poháry nasázeli slávisté 18 gólů. Nejlepšími střelci byli Abdallah Sima a Peter Olayinka se čtyřmi góly.

MOL Cupu slávisté suverénně opanovali s fantastickým skóre 21:4. Nejlepším střelcem byl Stanislav Tecl, který se trefil čtyřikrát do sítě Karlových Varů, což stačilo na děleného krále střelců domácího poháru.

Rekordy

Slávisté prošli sezonou bez porážky a překonali řadu letitých rekordů, ten největší je série ligové neporazitelnosti, která se může dále natáhnout i v nadcházející sezoně. Počet dosavadních zápasů bez porážky se zatím zastavil na čísle 46. Neporazitelnost nepoznali slávisté ve 22 venkovních zápasech v řadě, což je český rekord. Série padesáti zápasů v Edenu bez porážky je úchvatná, ale na trnavský rekord ze sedmdesátých let nestačí, ten čítá neuvěřitelných 89 domácích zápasů bez porážky.

Tahle sezona se zapíše do historie, děkujeme za podporu během náročného ročníku!

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články