Ferencváros, klub s úspěšnou historií i současností | SK Slavia Praha
Více

Ferencváros, klub s úspěšnou historií i současností

Sešívaní se v rámci 3. předkola kvalifikace Ligy mistrů setkají s maďarským Ferencvárosem. Pojďme si náročného soupeře, majitele 32 domácích titulů, představit!

Základní údaje

Rok založení: 1899
Klubové barvy: zelená a bílá
Počet titulů: 32
Maďarský pohár: 23
Stadion: Groupama Arena
Největší rival: Újpest FC

Klub ověnčený trofejemi, který zažil i pád

Ferencváros byl založen v hlavním městě Budapešti už v roce 1899 a je historicky nejúspěšnějším klubem maďarské historie. A to jak na domácí, tak na mezinárodní úrovni. Od roku 1901 hraje maďarskou nejvyšší soutěž, v níž chyběl jen v letech 2006 až 2009 kvůli finančním problémům, kdy byl přeřazen do nižší ligy. 

Toto rozhodnutí ale bylo nakonec v roce 2009 označeno za neoprávněné a klub opět putoval mezi elitu. Podařilo se mu získat 32 ligových titulů, maďarský pohár ovládl 23krát a v roce 1965 porazil Juventus v mezinárodním Inter-Cities Fairs Cup. V tomto poháru se potkal také se Spartou Brno, kterou dvakrát přehrál. Přesně o deset let později se probojovali také do finále Poháru vítězů pohárů, který se jim ale vyhrát nepodařilo.

Do Ligy mistrů se "Fradi" poprvé kvalifikovali v sezoně 1995/96, zahráli si také základní skupinu Poháru UEFA v sezoně 2004/05. V pětičlenné skupině tehdy obsadili čtvrté místo za Feyenoordem, Schalke a Basilejí.

V předminulé sezoně se probojovali do Evropské ligy a v posledním ročníku se dostali opět do základní skupiny Ligy mistrů. Na své úspěšné cestě vyřadil Ferencváros i Celtic Glasgow, Dinamo Záhřeb a norské Molde, odměnou mu pak byly duely proti Barceloně, Juventusu a Dynamu Kyjev. V nesmírně těžké skupině G obsadil maďarský tým se ziskem jednoho bodu poslední příčku.

Možnost vyzvat ve 3. kvalifikačním kole sešívané zajistily postupy přes kosovskou Prištinu - na domácím stadionu zvítězili svěřenci nového rakouského kouče Petera Stögera 3:0, v odvetě na půdě soupeře 3:1, hattrickem se blýskl albánský reprezentační útočník Myrto Uzuni - a litevský Žalgiris Vilnius. V prvním zápase zvítězil Ferencváros 2:0 a zvládl i odvetu, venku zvítězil 3:1.

Stejně jako Slavia, i Ferencváros zkompletoval v uplynulém ročníku ligový mistrovský hattrick. Domácí soutěži vládne od sezony 2018/19.


Foto: Ferencváros

Flórián Albert

Historicky nejznámějším hráčem Ferencvárose je útočník Flórián Albert, který v klubu strávil celou svou kariéru. Mezi roky 1958 až 1974 odehrál 351 utkání a vstřelil 256 gólů. Na mistrovství světa 1962 se stal nejlepším střelcem a byl zde zvolen i jako nejlepší mladý hráč. Korunu krále střelců vyhrál i na evropském šampionátu v roce 1964, kde byl zařazen i do nejlepšího týmu turnaje. 

O dva roky později byl součástí All-star týmu na mistrovství světa. V roce 1967 vyhrál Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy.


Foto: Ferencváros

Groupama Arena

Ferencváros vystřídal během své existence už tři stadiony. V letech 1911 až 2007 působil na Üllői úti Stadion, který prošel v roce 1974 rozsáhlou rekonstrukcí. Ten byl v roce 2007 přejmenován na Stadion Flóriána Alberta podle klubové ikony.


Flórián Albert Stadion. Foto: Ferencváros

V roce 2014 byl ale postaven stadion nový. Prezidentu Gáboru Kubatovi se podařilo na jeho stavbu získat dostatek prostředků, a tak vznikl moderní, multifunkční stadion s kapacitou 23 700 fanoušků na utkání maďarské ligy a 20 tisíc na zápasy UEFA – Groupama Arena.

Stadion se nachází v hlavním městě Maďarska, Budapešti, které je největší v zemi s populací přes 1,7 milionu obyvatel. 


Groupama Arena. Foto: Groupama Arena

Aktuálně

ONLINE: Od 14:00 úvod nadstavby proti Liberci

20. 4. 2024
Slávistky hrají od 14:00 v Horních Měcholupech úvodní zápas nadstavbové části 1. ligy žen proti Slovanu Liberec. Utkání můžete sledovat v přímém přenosu.

Panda a fotbal. Kapitánská páska na duben a Olomouc

20. 4. 2024
Duben, měsíc životního prostředí. A také další téma v rámci slávistického projektu Kapitánská páska. Úkolu přivést k životu nový design, který bude představen před nedělním utkáním proti Olomouci, se zhostila malířka a sochařka Josefína Jonášová.

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Další články