Los předkola: představení možných soupeřů | SK Slavia Praha
Více

Los předkola: představení možných soupeřů

Sešívané už ve středu čeká první zápas 3. předkola Ligy mistrů na hřišti Ferencvárose. Možné soupeře v případě postupu do play off či vypadnutí a čtvrtého předkola Evropské ligy představujeme v následujícím článku.

Možní soupeři pro play-off Ligy mistrů

BSC Young Boys (Švýcarsko)

V případě postupu přes maďarského šampiona může na slávisty čekat patnáctinásobný švýcarský mistr. Jeden z historicky nejúspěšnějších týmů ze Švýcarska ovládl tamní nejvyšší soutěž počtvrté v řadě s náskokem neuvěřitelných 31 bodů před druhou Basilejí.

BSC Young Boys hrají svoje domácí zápasy ve švýcarském Bernu na stadionu s umělou trávou Wankdorf Stadium, který byl postavený v roce 2005 a pojme celkem 32 tisíc fanoušků. Před pandemií byly zápasy Bernu nejnavštěvovanější s průměrnou návštěvou 25 263 fanoušků.

Hlavní hvězdou možného soupeře sešívaných je kamerunský útočník Jean-Pierre Nsame, který se v uplynulé ligové sezoně stal nejlepším střelcem s osmnácti brankami. Hvězdný útočník si ale v polovině května přetrhl achillovku a případné play off Ligy mistrů určitě nestihne.

Švýcarský mistr začal pouť do Ligy mistrů v 2. předkole, ve kterém vyřadili Slovan Bratislava, kde nastupuje slávistický odchovanec Jaromír Zmrhal. Na Slovensku uhrál Bern bezbrankovou remízu, v domácím prostředí výhru 3:2. Loni Young Boys vypadli ve třetím předkole Ligy mistrů s Midtjyllandem, který následně vyřadil i sešívané, a následně se probojovali do Evropské ligy.

Švýcarský mistr se ještě nikdy se Slavií v Evropě nepotkal, šlo by o první vzájemný zápas.

CFR Kluž (Rumunsko)

Tradiční klub a pětinásobný vítěz rumunské ligy byl založen v roce 1907 ještě v době, kdy byl region součástí Rakouska-Uherska. Pod názvem Kolozsvár Vasutas Sport Club (Sportovní železniční klub Kolozsvár) pak až do první světové války hrál v lokálních sedmihradských soutěžích. Po připojení Kluže k Rumunsku po konci první světové války se klub přejmenoval na CFR 1907 Cluj. Do nejvyšší domácí soutěže se poprvé na dva roky podíval v sezoně 1947-48 poté, co se sloučil s dalším z místních klubů Ferar Cluj, a pod tímto jménem působil až do roku 1960. Celek z třísettisícového města si změnil jméno ještě dvakrát, než se v roce 1967 definitivně vrátil k původnímu jménu CFR Cluj.

Zpět do nejvyšší rumunské soutěže se Kluž probojovala až v roce 1967, kdy klub vedl trenér, hráčská legenda a lékař Dr. Constantin Rădulescu, po kterém je pojmenován i stadion CFR. Nejvyšší patra rumunského fotbalu CFR opět opustila v roce 1976 a návrat zpět mezi elitu jí trval téměř třicet let, až do sezony 2003-2004. Od té doby se ale sedmihradský klub zařadil mezi nejúspěšnější týmy v zemi a od roku 2008 oslavil zisk celkem sedmi titulů, z nichž poslední čtyři získala v posledních čtyřech letech. CFR si také zahrála základní skupinu Ligy mistrů, ve které v ročníku 2008-2009 vyzvala Chelsea, Řím a Bordeaux. Třikrát pak triumfovala v domácím poháru.

Sešívaní se s Kluží ve 4. předkole Ligy mistrů střetli už před dvěma lety, tehdy jí dokázali vyřadit po dvou vítězstvích 1:0 a vybojovali historicky druhý postup do základní skupiny nejprestižnější evropské soutěže. V letošních předkolech Ligy Mistrů se Kluž zatím utkala s bosenským týmem Banja Luca a gibraltarským Lincolm Red Imps. Oba celky vyřadila, nyní ji v cestě stojí švýcarští Young Boys.

Domácí stánek Kluže, Stadion Dr. Constantin Rădulescu, byl postaven v roce 1973 s kapacitou 10 000 diváků. V roce 2008, pouze čtyři roky po postupu CFR zpět do elitní rumunské soutěže, byl stadion díky postupu klubu do základní skupiny Ligy mistrů přestavěn a rozšířen, aby splňoval podmínky pro evropské poháry. Po renovaci pojme celkem 23 500 diváků.

Možní soupeři pro 4. předkolo Evropské ligy

Legia Varšava (Polsko)

Polský mistr se patnáctým titulem v uplynulé sezoně osamostatnil jako nejúspěšnější polský klub historie. Legia zažívá úspěšné období, kdy od sezony 2012/13 získala celkem sedm ligových titulů a v sezoně 2016/17 si zahrála skupinovou fázi Ligy mistrů, kde se jí podařilo remizovat s pozdějším vítězem Realem Madrid doma 3:3. Dres Legie tehdy oblékal bývalý slávista Adam Hloušek.

Slávistickou stopu najdeme i v současném kádru Legie. Nejlepším střelcem loňské sezony Ekstraklasy byl s dvaadvaceti brankami Tomáš Pekhart, který sešívaný dres oblékal jednu sezonu a tři roky v mládeži.

Ligovou sezonu 2020/21 ovládla Legia s 64 body, vstřelila 48 branek a inkasovala 24 gólů. Tomáš Pekhart tak nastřílel téměř polovinu všech ligových gólů. V loňské kvalifikaci Ligy mistrů vypadl polský mistr kyperskou Omonií ve druhém předkole a následně nezvládl ani čtvrté předkolo Evropské ligy proti Karabachu. V letošní kvalifikaci prošli polští mistři zatím přes norské Bodo/Glimt po výsledcích 3:2 a 2:0 a estonskou Floru vyřadili celkově 3:1.

Dinamo Záhřeb (Chorvatsko)

Nejslavnější a nejúspěšnější chorvatský klub sídlící v Záhřebu byl založen, ještě pod jménem HŠK Gradanski, v roce 1911. Současný název nosí teprve od konce druhé světové války. Jedná se o devítinásobného mistra jugoslávské nejvyšší soutěže a dvaadvacetinásobného mistra chorvatské ligy, fungující teprve od roku 1992. Titul naposledy Dinamo nezískalo v sezoně 2016-17, kdy jeho nadvládu po deseti letech alespoň na rok přerušila HNK Rijeka.

Záhřeb je známým klubem i na mezinárodní scéně, nejen pro své úspěchy v Evropě, ale i řadu hráčů v prestižních ligách, které chorvatský klub pro světový fotbal vychoval. Jedná se například o vítěze zlatého míče Luku Modriće, Maria Mandžukiće, Matea Kovačiće či španělského reprezentanta Daniho Olma.

Dinamo je pravidelným účastníkem pohárů, v minulém roce vypadlo z Evropské ligy až ve čtvrtfinále s Villarrealem, pozdějším celkovým vítězem soutěže. V letošním roce zatím v uplynulých dvou kvalifikačních kolech Ligy mistrů vyřadil Záhřeb islandský Valur a posléze i kyperskou Omonii.

Domácí zápasy hraje Dinamo Záhřeb na Stadionu Maximir s maximální kapacitou přes 35 tisíc diváků. Mezi hlavní hvězdy týmu patří útočníci Miroslav Oršić a Bruno Petković, kteří se ve velmi dobrém světle prezentovali i na uplynulém mistrovství Evropy.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Další články