Hvězdy Unionu: Zkušenosti i dravé mládí | SK Slavia Praha
Více

Hvězdy Unionu: Zkušenosti i dravé mládí

Union pokračuje ve skvělých výkonech, v Bundeslize se drží na šestém místě a na Olympijském stadionu v Berlíně se bude rvát o postup proti Slavii. Kdo je hlavní strůjce úspěchů Unionu? Pojďme si představit hvězdy našeho čtvrtečního soupeře!

Union do loňské sezony vletěl jako hurikán a v druhé sezoně po postupu z druhé Bundesligy zaznamenal první úspěch, ze sedmého místa se kvalifikoval do evropských pohárů. Tento úspěch má i slávistickou stopu, na jaře v berlínském klubu hostoval chorvatský snajpr Petar Musa a jednou rozvlnil síť, když se trefil proti Stuttgartu. V podobné formě pokračuje Union i v letošní sezoně, kdy se drží na šesté příčce jen dva body za čtvrtou příčkou zaručující účast v Lize mistrů.

Ještě jeden známý slávista oblékal dres Unionu. V roce 2012 odehrál v Berlíně 21 zápasů tuniský šikula a dvojnásobný mistr se Slavií Tijani Belaid.

Union vede trenér Urs Fisher a nejčastěji volí rozestavení 3-5-2, dá se tak předpokládat, že v tomto rozestavení vyrukují i v Evropské konferenční lize. Pětapadesátiletý švýcarský trenér zažívá v Berlíně, kde působí od roku 2018, první zahraniční angažmá a sluší se říct, že je velmi úspěšné. Bývalý stoper Curychu nebo St. Gallenu před působením v Německu trénoval Curych nebo Basilej. V Unionu dal dohromady zajímavý kádr složený ze zkušených harcovníků i mladých talentů, na koho si budou slávisté muset dávat největší pozor?

Taiwo Awoniyi – talent Liverpoolu střílí v Berlíně

Slávistický křídelník Ubong Ekpai se s čtyřiadvacetiletým nigerijským útočníkem potkal v mládežnických výběrech reprezentace. Awoniyi už v létě 2015 přestoupil do Liverpoolu. V dresu Reds se ale ani jednou neukázal v soutěžním zápasu, léta putoval po hostováních. Vystřídal kluby z Německa, Holandska nebo Belgie. Nejvíc mu ale rozhodně svědčí Bundesliga. Před loňskou sezonou přišel mistr světa do sedmnácti let hostovat do Berlína, kde se před letošní sezonou usadil natrvalo. Přestup si zasloužil úspěšnou sezonou, kdy úspěšně vklouzl do sestavy při zranění Maxe Kruseho. V první sezoně za Union kromě pěti přesných zásahů v jednadvaceti zápasech i na tři branky přihrál.

Na hrotu většinou nastupuje po boku Maxe Kruseho a vyhledává zakončení silnější pravačkou nebo hlavou, je dobře rychlostně i silově vybavený, zkrátka komplexní zakončovatel. V letošní sezoně se prezentuje ve výborné formě, ve čtrnácti ligových zápasech se devětkrát trefil a v tabulce střelců Bundesligy je hned za trojicí Lewandowski, Schick, Haaland. Ve skupině Evropské konferenční ligy se prosadil dvakrát a společně s Kevinem Behrensem, který přesně pálil v Edenu, je nejlepší střelec týmu. V Awoniyiho aktuálním rozpoložení si na něj budou slávisté muset dávat velký pozor.

Max Kruse – tahoun pod hrotem

Zkušený útočník začal sbírat první minuty v Bundeslize už v sezoně 2007/08 v dresu Werderu Brémy, pak ale odešel do FC St. Pauli. Třiatřicetiletý kanonýr si úspěšným působením v druholigovém St. Pauli následně vystřílel angažmá v nejvyšší soutěži, kde oblékal dres Freiburgu, Borussie Mönchengladbach nebo Wolfsburgu, odkud se vrátil zpátky do Brém. V mateřském klubu zažil svou nejúspěšnější sezonu, v ročníku 16/17 dal v lize patnáct branek.

Do Berlína přišel čtrnáctinásobný německý reprezentant loni v létě po roční štaci v tureckém Fenerbahce. Za rok v Unionu stihl jedenáct ligových branek. Zdobí ho perfektní kopací technika, umí zakončit oběma nohama i hlavou. Svědčí mu pozice pod hrotem, ne nadarmo nosí desítku. Často si sbíhá do středu hřiště k záložníkům a přesnými přihrávkami hledá své spoluhráče, v loňské sezoně asistoval celkem pětkrát.

Kruse se objevil v týmu Německa na letošních olympijských hrách. V Tokiu třikrát nastoupil v základní sestavě a připsal si jednu asistenci, ale k postupu nepomohl, Německo skončilo třetí ve skupině za Pobřežím slonoviny a mistrovskou Brazílií. Po návratu z olympiády stihl dva góly a dvě asistence v jedenácti bundesligových duelech.

Christopher Trimmel – neúnavný kapitán na kraji obrany

Kapitán a dlouholetá opora neúnavně válí na pravém kraji obrany. Čtyřiatřicetiletý bek v kariéře vystřídal jen dva kluby. Vychoval ho Rapid Vídeň, za který nastupoval do léta 2014, následně se stěhoval do Berlína, který po letech v druhé nejvyšší soutěži dotáhl s kapitánskou páskou do Bundesligy, tam ale rakouský bek neskončil, teď ho s týmem čeká boj o postup do jara v Evropské konferenční lize.

189 centimetrů vysoký obránce zdaleka nezůstává jen vzadu, do tříobráncového systému trenéra Fishera perfektně zapadá, z pozice pravého křídelního obránce připravil v loňské sezoně hned deset gólů, k tomu jeden sám vstřelil. Umí do vápna poslat perfektní centry nejen ze hry, ale i ze standardních situací. Z jeho skvělých míčů pak těží útočníci Unionu. Zdobí ho vytrvalost, i když rychlostně už na tom není nejlépe. V letošní sezoně jeho minutáž postupně upadá, v Bundeslize odehrál jen devět zápasů, trefil se jednou. V Konferenční lize viděl proti Feyenoordu červenou kartu.

Rani Khedira - střední záložník ve stínu slavného bratra

V kádru sedmého týmu loňské sezony Bundesligy na první pohled zaujme jméno Khedira. Nejde však o slavného německého středopolaře, který s Německem vyhrál mistrovství světa, Samiho Khediru, který prošel Realem Madrid nebo Juventusem, ale o jeho mladšího bratra Raniho. Rani Khedira také nastupuje ve středu záložní řady a v minulosti působil v Lipsku nebo Augsburgu, odkud v létě do Unionu přišel. Ve středu zálohy odehrál letos většinu zápasů, ale do statistik se výrazněji nezapsal.

Zápasem s Unionem uzavřou slávisté skupinovou fázi Evropské konferenční ligy ve čtvrtek od 21:00 v Edenu. V přímém souboji o postup jim s Unionem stačí remizovat. Utkání vysílá ČT Sport.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Další články