NEPORAŽENÍ 582 dnů. Série, na kterou se nezapomene | SK Slavia Praha
Více

NEPORAŽENÍ 582 dnů. Série, na kterou se nezapomene

Sešívaná neporazitelnost v domácí soutěži v neděli skončila. Po více než roce a sedmi měsících. Po 582 dnech. Po 54 zápasech. Pojďme si unikátní sérii výběru Jindřicha Trpišovského připomenout.

Z čtyřiapadesáti zápasů Slavia jednačtyřicet vyhrála a třináctkrát remizovala. Dvakrát s Karvinou, dvakrát s Brnem, pak také s Jabloncem, Bohemians, Teplicemi, Příbramí, Pardubicemi, Ostravou a dvakrát v derby. Nejvyšší vítězství, shodně 6:0, přišla 23. srpna 2020 na půdě Českých Budějovic a 21. listopadu 2020 v Opavě. Soubojem s pražským rivalem a následnou domácí remízou 1:1 z 8. března 2020 výjimečná série odstartovala, svého konce došla v neděli 3. října 2021. Po takřka 20 měsících. 

Klobouk dolů! Česká i československá historie tuzemské nejvyšší soutěže takto dlouhou sérii bez porážky nepamatuje.

Rekord Slavie byl do té doby 36 utkání bez prohry, která sešívaní odehráli pod vedením kouče Jaroslava Šilhavého mezi lety 2016 a 2017. Druhé pražské "S" dokázalo v letech 1943-1946 odehrát v lize 40 zápasů bez porážky. Pro zajímavost: první sešívaná série pod Jaroslavem Šilhavým začala a skončila s Libercem, šňůra Jindřicha Trpišovského a jeho kolegů začala a skončila se Spartou.

„Pro mě osobně ty série tolik neznamenají, do tabulky vám body nepřidají. Jediné, co se ve fotbale počítá, jsou vítězství a zvládnuté zápasy. Koukám na věci, které můžeme ovlivnit – uzdravit hráče, sladit tým a zapracovat na nějakých věcech. To je jediné, na co se musíme soustředit. Jediné, co mě mrzí, je, že jsme prohráli zápas, prohráli jsme 300. derby. Jestli to souvisí s nějakou sérií je nepodstatné,“ říkal po 300. derby hlavní trenér Jindřich Trpišovský, kterého vítězství z 19. září 2021 v zápase na Bohemians učinilo nejúspěšnějším koučem novodobé historie Slavie.

Skalp Bohemians byl pro jeho trenérský tým 92. vítězstvím na lavičce sešívaných, stačilo jim na to 125 ligových zápasů. „Je pro mě neskutečné, že jsme se k takovým číslům dostali za necelé čtyři roky ve Slavii. Je to neuvěřitelné. Chtěl bych celé Slavii a jejím hráčům poděkovat za to, že nám dává příležitost se poměřovat a přibližovat takovým postavám českého a československého fotbalu a že nám dává možnost o takové mety bojovat a překonávat je," prohlásil tehdy šéf slávistické střídačky.

Jedna série dál trvá. V příštím domácím ligovém utkání proti Liberci budou moci červenobílí natáhnout šňůru neporazitelnosti na vlastním stadionu na 54 zápasů. Posledním týmem, který v Edenu uzmul tři body, byl 18. srpna 2018 Jablonec, jednu branku vstřelil Tomáš Holeš. Rekord drží Trnava, která doma mezi lety 1968 a 1974 neprohrála 89krát.

Pojďme si teď ještě jednou připomenout 54 ligových zápasů v řadě bez porážky ve velkém přehledu.

FORTUNA:LIGA, 2019/20

24. kolo, 8. března 2020
Slavia – Sparta 1:1
Ve třetí minutě nastavení střídající Petar Musa hlavou vyrovnal na konečných 1:1. Pražské derby s pořadovým číslem 295 sledovalo v Edenu 19 370 fanoušků. Vyprodáno!

25. kolo, 26. května 2020
Mladá Boleslav – Slavia 0:1
Slávisté zvládli restart ligy vítězně. Po více než dvouměsíční pauze tři body zajistil hlavičkující Petr Ševčík. Těsnou výhru v závěru uchránil pozorný Ondřej Kolář.

26. kolo, 30. května 2020
Slavia – Jablonec 5:0
Na čtyřech gólech se podílel Nicolae Stanciu, který proměněnou penaltou skóre utkání otevřel. Další trefy pak postupně přidali Tomáš Holeš, Lukáš Provod, Stanislav Tecl a Júsuf Hilál.

27. kolo, 2. června 2020
Příbram – Slavia 0:1
Sešívaní si pořádně oddechli, na hřišti poslední Příbrami zvítězili 1:0. Jediný gól dal až osm minut před koncem střídající Petar Musa.

28. kolo, 7. června 2020
Slavia – Plzeň 0:0
Slávisté nedopustili výraznější zápletku a v lize si udrželi před nejbližším pronásledovatelem osmibodový náskok. Bezgólovému šlágru s Plzní v prázdném Edenu chyběla atmosféra, více šancí měli domácí, brankář Hruška předvedl výborný výkon.

29. kolo, 10. června 2020
Baník Ostrava – Slavia 2:2
Ve čtvrté minutě nastavení dal gól na 2:1 Lukáš Masopust, ale nebyl vítězný. Domácí z poslední akce vytěžili roh a z něj vyrovnal kapitán Stronati. V sedmé minutě nastavení, celkově se hrálo sto minut. Náskok na Plzeň byl už jen šestibodový.

30. kolo, 14. června 2020
Slavia – Zlín 1:0
Obhájci titulu v posledním kole základní části zabrali a po dvou remízách udolali 1:0 Zlín. Zápas rozhodl v 74. minutě hlavičkou Lukáš Masopust.

Skupina o titul, N1, 20. června 2020
Ostrava – Slavia 1:3
Dlouho se zdálo, že slávisté v Ostravě podobné drama jako před deseti dny nedopustí. A přece se po kontaktním gólu v závěru zápasu o výsledek chvíli strachovali. Pak ale udeřil střídající Petar Musa, který rozhodl o výhře 3:1.

Skupina o titul, N2, 24. června 2020
Slavia – Plzeň 1:0
Hotovo! Dvacátý titul, třetí za poslední čtyři roky! Druhá hvězda! Slávisté už po druhém kole nadstavby mají nedostižný devítibodový náskok v čele FORTUNA:LIGY. Sešívaní o tom rozhodli ve šlágru s druhou Plzní, když jediný gól zápasu vstřelil 20 minut před koncem Petr Ševčík. Oslavy v Edenu a jeho okolí mohly začít. Byla to dlouhá noc!

„Dvacátý titul znamená druhou zlatou hvězdu, kluci si to vybojovali a na dresu už zůstane navždy. Jsme obrovsky hrdí, že jsme mohli navázat na lidi, kteří tu více než jedno století tvořili historii. Dotáhli jsme to, co tu dělaly generace,“ zářil Jindřich Trpišovský.

Skupina o titul, N3, 28. června 2020
Slavia – Jablonec 4:0
Sešívaní předvedli čtyři dny po oslavách mistrovského titulu oslnivý výkon, se soupeřem neměli slitování a zdolali jej 4:0. Dva góly dal Petar Musa a mohl mít i hattrick, ale v závěru neproměnil pokutový kop. Druhou nulu ve druhém ligovém startu v životě vychytal Jakub Markovič.

Skupina o titul, N4, 5. července 2020
Liberec – Slavia 1:3
Tým z Edenu poslal ve 34. minutě do vedení Ibrahim Traoré a ještě do pauzy zvýšil Júsuf Hilál. Ve 49. minutě pak skóroval Petar Musa, který se 14. gólem v sezoně dostal do čela střelecké tabulky FORTUNA:LIGY.

Skupina o titul, N5, 8. července 2020
Slavia – Sparta 0:0
V 296. derby, kterým v Edenu skončila nadstavbová skupina o titul, gól nepadl. Soupeř po závěrečném hvizdu přihlížel mistrovským oslavám. "Jindra! Jindra! Jindra!“ vyvolávali fanoušci jméno hlavního trenéra. A pak vtrhli na trávník k červenému pódiu ve tvaru hvězdy, kde jejich oblíbenci, jeden po druhém, dostávali medaile a pohár. Petar Musa byl díky svým 14 ligovým brankám korunován králem střelců v sezoně 2019/20. Zároveň se stal nejmladším hráčem, který na toto prestižní ocenění dosáhl.

FORTUNA:LIGA, 2020/21

1. kolo, 23. srpna 2020
České Budějovice – Slavia 0:6
Stanislav Tecl otevřel skóre po 50 sekundách hry a předznamenal své velké představení. Jihočechy zničil hattrickem. Skvělý vstup do sezony.

2. kolo, 29. srpna 2020
Slavia – Příbram 3:0
V 94. minutě se k pokutovému kopu postavil Ondřej Kolář a bezpečným proměněním si splnil dětský sen. Vstřelit v lize gól. Kromě trefy mu udělala radost i druhá vychytaná nula za sebou.

3. kolo, 12. září 2020
Pardubice – Slavia 1:1
První bodová ztráta v ročníku přišla proti nečekanému soupeři – Pardubicím. Nováček nejvyšší soutěže předvedl v azylu v Ďolíčku heroický výkon, dokonce vedl po gólu Tischlera. Alespoň bod zajistil krátce po pauze střídající Petar Musa.

4. kolo, 18. září 2020
Slavia – Teplice 5:1
Kanonáda, tři body. Už ve 27. minutě sešívaní vedli 3:0, hosté navíc hráli o deseti. O góly se postaralo pět různých střelců - Peter Olayinka, Nicolae Stanciu, Petar Musa, Tomáš Holeš a Ladislav Takács. Čestný úspěch hostů zaznamenal z penalty Mareš.

5. kolo, 26. září 2020
Slavia – Slovácko 3:0
Slávisté našli nečekaného střelce, Ondřej Kúdela dal dva góly. Třetí branku přidal v nastavení Lukáš Provod. Aby stoper sešívaných v jediném utkání skóroval dvakrát, se mu povedlo poprvé v kariéře. Jak ukázaly další zápasy, Ondřej Kúdela gólovou radost neprožíval zdaleka naposledy.

6. kolo, 4. října 2020
Ostrava – Slavia 0:1
Po krutém vypadnutí z kvalifikace Ligy mistrů se slávisté oklepali a v Ostravě zvítězili. Jediný gól bojovného zápasu vstřelil v 69. minutě Nicolae Stanciu, když proměnil penaltu. V sestavě už nefiguroval Vladimír Coufal, který přestoupil za Tomášem Součkem do West Hamu.

7. kolo, 8. listopadu 2020
Slavia – Mladá Boleslav 1:0
Tři dny po výhře v Evropské lize nad Nice sešívaní udolali Mladou Boleslav. Zápas rozhodl už v 7. minutě po úniku Peter Olayinka, utkání se vzhledem k opatřením proti koronaviru hrálo bez diváků.

8. kolo, 21. listopadu 2020
Opava – Slavia 0:6
Svůj první ligový gól zaznamenal Abdallah Sima. A nešlo o trefu ledajakou. Senegalský supertalent při sólu od půlky hřiště obešel dva soupeře a z ostrého úhlu překonal i opavského brankáře. Jan Kuchta skóroval dvakrát, další branky přidali Ondřej Kúdela, Jan Bořil a Petar Musa. Sešívaní vyrovnali svou nejvyšší výhru v ligové sezoně, stejně jako v úvodním kole na půdě Českých Budějovic zvítězili o šest branek.

9. kolo, 29. listopadu 2020
Slavia – Brno 1:1
Druhá bodová ztráta v sezoně a opět proti nováčkovi nejvyšší soutěže. Na vedoucí gól Abdallaha Simy, který skóroval po pěti minutách od svého příchodu na hřiště, odpověděl těsně před závěrečným hvizdem Šural. Brno udeřilo po rohovém kopu, svém prvním v zápase.

10. kolo, 6. prosince 2020
Sparta – Slavia 0:3
V derby se poprvé od podzimu 2008 hrál přímý souboj o první místo v tabulce. Ondřej Kolář zlikvidoval v prvním poločase za bezbrankového stavu Julišovu penaltu a Abdallah Sima své první derby orámoval dvěma góly. Slávisté nad Spartou zvítězili tříbrankovým rozdílem počtvrté v samostatné historii a završili skvělý týden, v rámci kterého postoupili po výhře nad Beerševou do vyřazovací části Evropské ligy.

11. kolo, 13. prosince 2020
Slavia – Liberec 3:0
Další show Abdallaha Simy. Senegalský křídelník v lize podruhé za sebou skóroval v jednom duelu dvakrát a posunul se na druhé místo střelecké tabulky. Druhým střelcem byl Peter Olayinka, jeho branka na 2:0 z první minuty nastavení první půle sešívané uklidnila.

13. kolo, 20. prosince 2020
Slavia – Bohemians 2:1
Bitva o Vršovice nabídla napínavou podívanou, kterou v 66. minutě rozhodl Lukáš Provod a vstřelil v Edenu poslední gól kalendářního roku 2020. Ve skvělé formě hrající Abdallah Sima zaznamenal gól a přihrávku.

14. kolo, 23. prosince 2020
Plzeň – Slavia 0:1
Ligový šlágr hraný netradičně jen několik hodin před Štědrým dnem rozhodl ve Štruncových sadech povedeným volejem Nicolae Stanciu. Rumunský záložník napálil ke vzdálenější tyči centr Jana Kuchty ve 26. minutě. Vánoční svátky strávili sešívaní na prvním místě tabulky s šestibodovým náskokem.

15. kolo, 16. ledna 2021
Slavia – Olomouc 3:1
Vítězný vstup do roku 2021. Hanáci v Edenu sice rychle vedli, sešívaní ale otočili skóre po dvou penaltách, první proměnil Ondřej Kúdela, druhou po dorážce Jan Kuchta. Útočník Slavie přidal po přestávce ještě jeden gól a zpečetil cennou výhru.

16. kolo, 23. ledna 2021
Karviná – Slavia 1:3
Všechny branky padly až po pauze. Skóre otevřel Abdallah Sima a za deset minut přidal druhý gól Jan Kuchta. V 82. minutě sice Karviná snížila z penalty, ale poslední slovo měl střídající Peter Olayinka. V nastavení ještě dostal červenou kartu domácí brankář.

Dohrávka 12. kola, 27. ledna 2021
Zlín - Slavia 2:6
Slávisté ve Zlíně odehráli parádní poločas, během kterého skórovali pět branek. Hned o tři z nich se postaral Jan Kuchta, který zaznamenal svůj první ligový hattrick. Kaňkou podařeného výjezdu bylo zranění Davida Hovorky, které si následně vyžádalo operaci poraněného kolena. Sezona pro stopera sešívaných skončila.

 

17. kolo, 31. ledna 2021
Slavia – Jablonec 3:0
Souboj prvního s druhým týmem tabulky byl v Edenu jednoznačnou záležitostí. Sešívaní rozhodli už do poločasu, kdy se trefili nejlepší střelci Abdallah Sima s Janem Kuchtou. Po pauze si dal Jablonec vlastní gól. Díky vítězství se náskok Slavie na čele tabulky zvýšil na dvanáct bodů.

18. kolo, 7. února 2021
Příbram – Slavia 3:3
O stoprocentní ligovou bilanci v roce 2021 přišli sešívaní v šesté minutě nastavení, kdy srovnal hlavičkující Voltr. V divokém utkání si slávisté vstřelili dva vlastní góly, porci smůly si vybrali stopeři David Zima a Ondřej Kúdela.

19. kolo, 13. února 2021
Slavia – Pardubice 3:0
Sešívaní oplatili nováčkovi remízu z podzimní první vzájemné konfrontace a hladkým vítězstvím se naladili na úvodní souboj vyřazovací části Evropské ligy proti Leicesteru. Dvě branky vstřelil Jan Kuchta, třetí přidal po změně stran z dálky Nicolae Stanciu.

20. kolo, 21. února 2021
Teplice – Slavia 1:1
Jindřich Trpišovský udělal po domácí bezbrankové remíze s Leicesterem sedm změn v základní sestavě. Na těžkém terénu poslal sešívané ve 43. minutě do vedení prvním soutěžním gólem v červenobílém dresu Oscar Dorley. Po změně stran ale domácí srovnali.

21. kolo, 28. února 2021
Slovácko – Slavia 2:3
Tři dny po postupu přes Leicester do osmifinále Evropské ligy odehráli slávisté těžký duel v Uherském Hradišti, o poločase po dvou lacině inkasovaných brankách prohrávali 1:2. Trenér byl s výkonem velmi nespokojený a odnesly to dveře kabiny v Uherském Hradišti. Na trenérův poločasový kop navázal přímý kop, z kterého Nicolae Stanciu vyrovnal a obrat dokonal devět minut před koncem střídající Ondřej Lingr.

22. kolo, 7. března 2021
Slavia – Ostrava 2:1
Nového kouče Baníku Smetanu nepotěšil Fillo, který se nechal už ve 3. minutě vyloučit. Slávisté vedli po trefách Lukáše Masopusta a Nicolae Stancia z penalty 2:0, na startu druhé půle si ale vlastní gól připsal Taras Kačaraba. Dramatický závěr svěřenci Jindřicha Trpišovského zvládli a naladili se na souboj s Rangers v Evropské lize.

23. kolo, 14. března 2021
Mladá Boleslav – Slavia 0:3
Nicolae Stanciu se dostal do úžasné formy. Po dvou gólech Slovácku, jedné trefě proti Ostravě a důležité brance v osmifinále Evropské ligy proti Rangers (1:1) skóroval dvakrát i proti Mladé Boleslavi. Pojistku přidal z pokutového kopu střídající Júsuf.

24. kolo, 21. března 2021
Slavia – Opava 4:0
Slávisté si ze Skotska odvezli díky výhře 2:0 místenku mezi osmi nejlepšími celky Evropské ligy, po likvidačním zákroku ale přišli o brankářskou jedničku Ondřeje Koláře. Talentovaný Matyáš Vágner udržel při svém ligovém debutu čisté konto, Jan Kuchta se 12. gólem v ročníku osamostatnil na čele tabulky střelců.

25. kolo, 4. dubna 2021
Brno – Slavia 0:0
Výběr Jindřicha Trpišovského, hrající více než 70 minut bez vyloučeného Matyáše Vágnera, ani na druhý pokus ligového nováčka neporazil. 37. zápasem bez prohry však sešívaní vytvořili nový ligový rekord, na druhé místo odsunuli Slavii z roku 2017, kterou tehdy vedl Jaroslav Šilhavý. „Je to unikátní série! Nikomu se to historicky nepovedlo, sedmatřicet zápasů bez prohry je v Česku výjimečná věc. Bavili jsme se o tom i v kabině, když jste krok od překonání něčeho takového, chcete to zvládnout. Měli jsme ohromnou radost,“ těšilo po utkání v Brně Jindřicha Trpišovského.

26. kolo, 11. dubna 2021
Slavia – Sparta 2:0
Sešívaní udělali tři dny po remíze s Arsenalem na Emirates Stadium v domácím prostředí klíčový krok k zisku mistrovského titulu. V Edenu v závěru první půle otevřel skóre Tomáš Holeš a v 81. minutě přidal pojistku střídající Stanislav Tecl. Slavia neprohrála třinácté soutěžní derby v řadě a pražskému rivalovi odskočila v tabulce na rozdíl 17 bodů.

27. kolo, 18. dubna 2021
Liberec – Slavia 0:1
Náplast za vypadnutí z Evropské ligy. Cennou výhru proti Liberci zařídil šest minut před závěrečným hvizdem navrátilec do sestavy Ondřej Kúdela. Stoper sešívaných nekompromisně proměnil pokutový kop nařízený po faulu na Jana Kuchtu. Nenápadný střelec skóroval v sezoně už pošesté!

28. kolo, 21. dubna 2021
Slavia – Zlín 2:1
Vyrovnání československého ligového rekordu v neporazitelnosti, který čítal 40 utkání, se nerodilo lehce. Hosté v Edenu vedli po proměněné penaltě, slávisté ale utkání zvládli otočit. Trefili se Nicolae Stanciu a Jan Kuchta, který si 13. gólem v sezoně upevnil vedení v tabulce střelců. Rozhodčí ve prospěch Slavie nařídil dva pokutové kopy, oba ale po konzultaci s VAREM odvolal. „Jsem rád, že jsem se pod to mohl podepsat, ale dojde mi to asi až časem. Budu tady teprve rok, užívám si každý zápas, vážím si toho, že vůbec můžu mezi takovými kluky být, spolupracovat se Standou Teclem a ostatními. Mně to dojde až časem, ale jsem rád, že jsem se zapsal do historie,“ řekl po vyrovnání rekordu útočník Jan Kuchta, který proti zařídil v 50. minutě vítězný gól.

29. kolo, 25. dubna 2021
Bohemians – Slavia 0:0
Sešívaní k jistotě třetího mistrovského titulu v řadě a 21. celkově potřebovali v Ďolíčku zvítězit, žádnou ze svých šancí ale proměnit nedokázali. Remíza 0:0 znamenala překonání počínání Sparty z let 1943 – 1946. 41 zápasů bez porážky, tak zní hodnota nového rekordu v neporazitelnosti! „U mě převládá trošku zklamání, že jsme to nedotáhli. Myslím si, že zpětně to budeme hodnotit dobře. Natáhli jsme tu šňůru na 41 zápasů, což je moc krásné. Tohle doceníme asi až časem,“ vyprávěl po zápase Lukáš Masopust. „Říkám to snad poprvé, ale cíl byl s Bohemians neprohrát, abychom si udrželi neporazitelnost a rekord,“ svěřil se trenér Jindřich Trpišovský, že překonání rekordu bylo pro sešívané klíčové.

30. kolo, 2. května 2021
Slavia - Plzeň 5:1
Zlatý HATT21CK! Mistrovská euforie propukla v kabině už před utkáním. Sparta remizovala v Liberci, což znamenalo jistotu třetího titulu v řadě, čtvrtého za posledních pět let a jednadvacátého celkově. Na hřišti ale sešívaní nenechali nic náhodě, fanoušky, které pustilo na tribuny rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví, potěšili pěti brankami. A mohly propuknout oslavy. Mistrovský hattrick byl zkompletován! „Když jsem do Slavie přicházel, přesně tohle byl můj sen: získávat trofeje, hrát evropské poháry. Všechno se mi splnilo, jsem šťastnej,“ radoval se kapitán Jan Bořil

„Jsme šťastní. Získat tři tituly za sebou, to je unikát. Měl jsem to v hlavě dlouhou dobu, směřovala k tomu i některá rozhodnutí během sezony. Taková šance se neotevírá často, byl to náš dlouhodobý cíl. Chtěl bych moc poděkovat všem, kteří se na titulech podíleli. Je za tím strašně moc lidí, kteří nejsou vidět, dělají nám servis. Jsem na ně moc hrdý, mám strašnou radost i za fanoušky, že jsme to dotáhli. I těch 10 procent na tribunách nám udělalo velkou radost, atmosféra byla úplně jiná. Velký zážitek,“ přidal svůj postřeh Jindřich Trpišovský.

31. kolo, 9. května 2021
Olomouc - Slavia 0:1
Čtyři dny po sladkém triumfu v semifinále MOL Cupu proti pražskému rivalovi z Letné (3:0) sešívaní udrželi na Hané další čisté konto. Jedinou branku defenzivního duelu obstaral v 78. minutě Jan Kuchta. Velkou kaňkou těsného vítězství bylo vážné zranění Lukáše Provoda z prvního poločasu. Kometa sezony a český reprezentant si poranil koleno, nastoupil na dlouhou cestu rekonvalescence a přišel o Euro.

32. kolo, 16. května 2021
Slavia - Karviná 1:1
Slávisté se trápili s výborně organizovanou hrou soupeře, neproměnili pokutový kop a sami udělali několik chyb v defenzivě. Před přestávkou Tomáš Holeš zajistil vedení, ale Čmelík v závěru z brejku vyrovnal na 1:1.

33. kolo, 23. května 2021
Jablonec - Slavia 1:1
20. května slávisté snovou sezonu korunovali ziskem domácího poháru, ve finále MOL Cupu porazili v Plzni Viktorii 1:0 díky trefě Abdallaha Simy, a o tři dny později se představili v Jablonci. Své ligové debuty si odbyli sedmnáctiletý Daniel Samek a také brankář Jan Stejskal. Sešívané poslal na začátku utkání do vedení Ondřej Lingr, brzy však srovnal Doležal.

34. kolo, 29. května 2021
Slavia - České Budějovice 2:1
Červenobílí jako první mužstvo od roku 2010 prošli mistrovskou sezonou bez jediné porážky. V závěrečném utkání zdolali České Budějovice a příjemně se naladili na převzetí poháru. Mistrovský ročník zakončili díky vítězství v posledním kole s 86 body. Poslední branku Slavie v senzační sezoně umocněné ziskem doublu i čtvrtfinále Evropské ligy vstřelil Jan Kuchta, s patnácti zásahy nejlepší střelec FORTUNA:LIGY.

„Extrémně náročná sezona. Ze začátku jsme nebyli úplně v top formě, lámalo se to ve skupině Evropské ligy v Beer Ševě, kde jsme prohráli 1:3. Něco jsme si k tomu řekli a nakoplo nás to do zbytku ročníku. Budeme na něj vzpomínat v nejlepším, vyšlo nám všechno, co jsme chtěli. Jsme za to fakt rádi," zbilancoval ročník 2020/21 Jan Kuchta.

FORTUNA:LIGA, 2020/21

1. kolo, 25. července 2021
Zlín - Slavia 0:1
Po náročných letních rakouských soustředěních a jediném přípravném duelu, generálka s polským Piastem Gliwice skončila 1:1, se slávisté představili ve Zlíně. Zisk prvních tří bodů v novém ročníku zajistil po akci Oscara Jan Kuchta. V základní sestavě se představily i dvě nové posily - záložníci Srdjan Plavšić a Ubong Ekpai.

2. kolo, 30. července 2021
Teplice - Slavia 1:3
Hattrickem se úžasně předvedl slovenský záložník Ivan Schranz, jedna z osmi letních posil. Všechny branky padly po akcích z levé strany. Na první dvě Schranzovi přihrál Oscar, na třetí pak uzdravený Peter Olayinka. Díky Schranzovi se slávisté naladili na úvodní utkání 3. předkola Ligy mistrů, v němž v Budapešti narazili na Ferencváros.

4. kolo, 14. srpna 2021
Mladá Boleslav - Slavia 0:2
Slávisté si kvůli souboji s maďarským šampionem odložili 3. ligové kolo s Olomoucí, sen o Lize mistrů se ale po výsledcích 0:2 a 1:0 rozplynul. Návrat na ligové trávníky byl vítězný, skórovali Jan Kuchta a Ivan Schranz, soupeř dohrával celý druhý poločas bez vyloučeného Smrže.

5. kolo, 22. srpna 2021
Slavia – Baník Ostrava 4:0
Po remízovém prvním utkání 3. kola kvalifikace Evropské ligy s Legií Varšava (2:2) slávisté v prvním domácím ligovém duelu přivítali Baník Ostrava. Na vítězství 4:0 měl lví podíl sedmnáctiletý záložník Daniel Samek, který zaznamenal svou premiérovou trefu v nejvyšší soutěži a navrch přidal jednu asistenci. „Na tenhle den si budu pamatovat do konce života. Ani jsem si nepředstavoval, že by se něco takového mohlo stát. Byl to nejlepší den v mém životě,“ zářil po utkání Daniel Samek, na kterého v kabině čekal speciální rituál.

6. kolo, 29. srpna 2021
Karviná - Slavia 3:3
Smolný týden, během kterého sešívaní vypadli po porážce 1:2 ve Varšavě z Evropské ligy, završil nepovedený závěr duelu v Karviné. Soupeř srovnal v první nastavené minutě, v drsném utkání padlo osm žlutých karet a jedna červená. Brankářská jednička Slavie Ondřej Kolář si navíc poranila žebra.

7. kolo, 12. září 2021
Slavia - Slovácko 2:1
Výborný start do zápasu, hned ve 4. minutě se prosadil Daniel Samek. V 68. minutě navýšil vedení Stanislav Tecl a tým z Uherského Hradiště zvládl v závěru jen korigovat. Aleš Mandous při svém slávistickém debutu slavil zisk tří bodů.

8. kolo, 19. září 2021
Bohemians - Slavia 1:5
Tři dny po vítězné premiéře v Evropské konferenční lize a cenném skalpu bundesligového Unionu Berlín (3:1), který odnesl zraněním hlavy po srážce s Aihamem Ousouem Taras Kačaraba, sešívaní ve druhém poločase zničili Bohemians pěti zásahy. Jednu ze dvou nařízených penalt proměnil Michael Krmenčík a mohl tak oslavit první trefu v prvním týmu Slavie. „Nebyl jsem mezi určenými hráči. Nicovi jsem to vzal a ten mi to s radostí přenechal, protože věděl, že chci dát první gól za Slavii. Dal jsem ho, takže jsem moc šťastný,“ těšila urostlého střelce.

Jindřich Trpišovský a jeho kolegové vítězstvím ve vršovickém derby překonali v počtu ligových výher Karla Jarolíma a stali se nejúspěšnějším trenérským týmem novodobé historie Slavie!

9. kolo, 26. září 2021
Slavia - Hradec Králové 4:1
Ligový nováček přijel do Edenu posilněný třemi vítězstvími v řadě bez inkasovaného gólu, šanci na bodový zisk mu ale rozmetali Jan Kuchta, autor dvou branek, Daniel Samek a Ibrahim Traoré. Aleše Mandouse připravil o čisté konto až v nastavení Kateřiňák.

Epilog

Jubilejní 55. výhru v domácí soutěži slávisté nepřidali. V 10. kole 3. října 2021 podlehli na Letné 0:1, utkání dohrávali od 41. minuty bez vyloučeného Aihama Ousoua. V derby nezískali body svěřenci Jindřicha Trpišovského poprvé od března 2016. Po dlouhých čtrnácti zápasech a 2023 dnech.

Série 54 ligových zápasů v řadě bez porážky, neporazitelnosti trvající 582 dnů, v neděli skončila. Slávisti, děkujeme! Přišel čas začít další sérii.

Aktuálně

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Výhra s Brnem, řádila pětigólová Nekesa

26. 3. 2024
Fotbalistky Slavie pokračují ve spanilé jízdě, na hřišti Lokomotivy Brno vyhrály vysoko 11:0, pět branek dala útočnice Marjolen Nekesa, která se vyhoupla do čela ligových střelkyň. Poprvé v letošní sezoně chytala Tereza Fuchsová.

Informace pro fanoušky do Plzně

26. 3. 2024
Ve 28. kole bude hrát Slavia v Plzni. Zápas se hraje 14. dubna od 18:00. Přečtěte si bližší informace v článku.

Další články