V sobotu od 19:00 v Edenu proti Liberci | SK Slavia Praha
Více

V sobotu od 19:00 v Edenu proti Liberci

Reprezentační přestávka je u konce, slávisty čeká další ligové kolo. V sobotu od 19:00 v Edenu hostí Liberec, který se zvedá pod novým trenérem.

Do Edenu zavítá Liberec, který po špatném vstupu do sezony stoupá tabulkou. Pod novým koučem Lubošem Kozlem vyhrál dvě z posledních tří utkání.

„V posledních zápasech hráli velice dobře a bodovali. Poslední zápas s Baníkem prohráli, ale měli brzkou červenou kartu. Trošku změnili herní styl i posty hráčů. Největší změna je, že podepsali čtyři nebo pět hráčů na konci přestupního okna. Sice nemají moc bodů, ale po výrazném posílení kádru je to vidět,“ hodnotí trenér Jindřich Trpišovský.

„Trenér Hoftych odvedl v Liberci vynikající práci. Kádr zezačátku sezony možná nebyl ideální, ale následně přišli kvalitní hráči, kteří doplnili kádr, což se ukázalo na jejich výkonech. Samozřejmě i trenér Kozel přispěl k tomu, že se zlepšili ve hře a začali sbírat body. Věřím, že po sobotním zápasu body znovu mít nebudou. Jsem takový skrytý fanoušek Liberce, protože jsem tam působil, takže je sleduji a držím jim palce. Věřím, že v sobotu budeme úspěšnější my,“ věří záložník Jakub Hromada.

Velký návrat do Edenu možná čeká na Miroslava Stocha. Bývalý záložník Slavie s Libercem nedávno podepsal smlouvu.

„Odehrál pár zápasů jako střídající hráč v Lubinu. Předtím měl pauzu, teď měl pauzu, v PAOKu předtím pravidelně nenastupoval. Viděl jsem jeho dvacet minut proti Baníku, takže je otázka, v jaké formě se dokáže vrátit. To ukáže až ten samotný zápas, hráč může trénovat, jak chce, ale ten zápas je pak úplně o něčem jiném. Je to zkušený hráč, který ví, jak se vracet po pauzách. Střílet a centrovat nezapomenete, takže si na něj budeme muset v sobotu dávat velký pozor,“ říká o bývalém svěřenci trenér sešívaných.

„Každý fanoušek Slavie i fotbalu velmi dobře ví, že je strašně šikovný s míčem. Hlavně sbíral body, měl skvělá čísla. Ve Slavii dával velmi důležité góly, umí to vzít na sebe a podržet tým nějakou dobrou akcí,“ vzpomíná na bývalého spoluhráče Jakub Hromada.

Sportovní tragédii s v uplynulém týdnu prožil kapitán týmu Jan Bořil. Poraněné koleno si vyžádá operaci a oporu zadních řad sešívaných čeká dlouhá rekonvalescence.

„Samozřejmě je to velké oslabení. Honza je služebně nejstarší hráč a kapitán týmu. Byl u všech posledních úspěchů, je to duše kabiny. Ne nadarmo si ho tým zvolil za kapitána. Jeho dlouhodobý výpadek bude citelný. Máme na marodce devět hráčů, z toho je osm obránců, on se k tomu přidává. Je ale dobře, že se problém vyřeší, táhne se od mistrovství Evropy. V posledních zápasech nám pomáhal přes bolest, která bohužel vyústila ve zhoršení stavu do podoby, kdy se to musí řešit operací. Je to pro nás velká ztráta sportovně i psychologicky,“ mrzí Jindřicha Trpišovského.

„Bóřa je náš kapitán, člen základní sestavy a pilíř obrany. Bude to pro nás velká ztráta. Je to strašná škoda, ale zranění k fotbalu patří. Věřím, že se z toho co nejrychleji dostane a vrátí se na trávníky. Budeme se muset obejít bez něj,“ vysvětluje Jakub Hromada.

Během reprezentační přestávky si řada slávistů plnila své povinnosti v národních týmech. Zbytek týmu se připravoval v Edenu a využil zápasové pauzy k tréninku.

„Někteří hráči byli pryč, snažili jsme se spíš pracovat na kondici hráčů, kteří se vrátili z marodky. Trochu nám do toho zasáhlo nějaké nachlazení, bohužel nám z toho tři hráči zase vypadli. Zaměřili jsme se na hráče, kteří tu zůstali, abychom rozvíjeli jejich kondici. U některých hráčů je znát absence letní přípravy a některé zdravotní výpadky. Je příjemné, že Peter Olayinka, Taras Kačaraba a další zase udělali kus cesty k návratu do maxima,“ těší Jindřicha Trpišovského.

„Já jsem potřeboval dotrénovat. Po minulém reprezentačním srazu jsem si natrhl sval zezadu pod kolenem a rekonvalescence trvala zhruba tři týdny. Dva dny před zápasem na Spartě jsem se vrátil do plného tréninku s týmem. Repre pauza přišla vhod, protože jsem potřeboval dohnat fyzické manko. Cítím se na sto procent připravený. Jestli dostanu šanci, tak věřím, že svým výkonem pomůžu, abychom získali tři body proti Liberci,“ doufá Jakub Hromada.

Kromě Jana Bořila nepustilo zranění na reprezentační dvojzápas s Walesem a Běloruskem ani Lukáše Masopusta, Petra Ševčíka a Tomáše Holeše. Do utkání s Libercem nezasáhne ani Aiham Ousou, který v derby obdržel červenou kartu.

„Ten problém je momentálně dost velký. Na pozici stopera v tuhle chvíli není ani jeden hráč. Hráči, kteří tam můžou alternovat, jako Lukáš Masopust nebo Honza Bořil taky nejsou k dispozici. Momentálně máme všech pět stoperů mimo. Nějakým způsobem jsme využili pauzu, abychom tam některé hráče dokázali použít. Pozitivní je, že od pondělí s maskou trénuje Taras Kačaraba. Snažíme se s doktory dle jeho pocitů zjistit, zda by nebyla možnost ho zapojit do zápasů dříve, jeho stoprocentní návrat má být až za čtrnáct dní. Zranění se jeví dobře a má velkou chuť se vrátit co nejdřív. Budeme čekat na vyjádření doktorů, jestli nebude k dispozici už na Haifu ve čtvrtek,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Utkání proti Liberci začíná v Edenu v sobotu v 19:00, zápas přímým přenosem 02 TV sport. Lístky si můžete pořídit na pokladnách v Edenu nebo na Ticketportalu, podrobné informace o vstupenkách najdete zde.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Repre přehled: debuty, Zimův gól a Oscarův postup

27. 3. 2024
První reprezentační přestávka roku 2024 je u konce. Pojďme se podívat, jak si vedli slávisté v národních týmech.

Další články