Zimní příprava mládežnických týmů | SK Slavia Praha
Více

Zimní příprava mládežnických týmů

Všechny mládežnické týmy od U6 po U19 se už naplno pustily do tréninkového procesu v novém roce. Jak vypadají jejich zimní přípravy a co na mládežníky z kraje roku čeká?

U19

Nejstarší dorostenecká kategorie pod vedením trenéra Milana Titěry se k prvnímu tréninku sešla 7. ledna na Xaverově. Na dorostence čeká společné soustředění s kategorií U16 v Nymburce od 11. ledna. První mistrovské utkání v roce 2022 je na programu 19. února. První tři utkání budou sešívaní předehrávat 28. – 30. kola České dorostenecké ligy U19.

11. – 16. ledna Soustředění Nymburk
22. ledna Greuther Fürth – Slavia 12:30, Fürth
29. ledna Slavia – Katovice 16:30, Xaverov
5. února Zaglebie Lubin – Slavia 15:00, Lubin
12. února Slavia – Ružomberok 12:30, Xaverov
19. února 28.kolo I.ČLD U19 Slavia – Zbrojovka Brno 11:00, Xaverov
26. února 29.kolo I.ČLD U19 Slavia – Sparta 11:00, Xaverov

„Všechny dorostenecké týmy včetně B-týmu začaly s přípravou hned první týden v lednu. V těch mladších kategoriích, U16 a U17 navazujeme metodikou z žákovských kategorií. U19 a náš B-tým se už blíží dospělému fotbalu, a proto se i v rámci jejich tréninkového procesu chceme přiblížit principům hry a skladbou tréninků dospělým týmům a A-týmu,“ říká šéftrenér dorostu Miroslav Beránek.

„B-tým započal zimní přípravu společně s U17 na soustředění v Nymburce, na ně teď navázaly společným kempem kategorie U19 a U16. Týmy budou mít řadu přípravných utkání. B-týmu začíná sezona až na začátku března, tak má dostatek času na přípravu. S trenérem Markem Jarolímem jsme si řekli, na které detaily teď zaměřit pozornost, a bude to hlavně o herních prvcích,“ dodává Beránek.

U17

Kategorie U17 pod vedením trenéra Karla Pitáka už má za sebou soustředění v Nymburce. K prvnímu tréninku se hráči sešli už 3. ledna na Xaverově. Soustředění pak absolvovali s B-týmem. První mistrovské utkání v roce 2022 je na programu 19. února. První tři utkání budou sešívaní předehrávat 28. – 30. kola České dorostenecké ligy U17.

6. – 11. ledna Soustředění Nymburk
15. ledna Slavia – Viktoria Žižkov “B“ 10:00, Eden
22. ledna Greuther Fürth – Slavia 15:00, Fürth
29. ledna Slavia – Vyšehrad 10:00, Eden
3. února Slavia – PFA “B“ 19:00, Eden
12. února Slavia – Ružomberok 14:45, Xaverov
16. února Slavia – Slovan Bratislava Xaverov
19. února 28. kolo I.ČLD U17 Slavia – Zbrojovka Brno 13:00, Xaverov
26. února 29. kolo I.ČLD U17 Slavia – Sparta 13:00, Xaverov

„Pro dorosty jsme volili přátelské zápasy převážně s dospělými týmy, protože chceme, aby si zvykali na dospělý fotbal. Za zmínku také určitě stojí to, že jsme v zimní pauze omladili kádry, a tudíž posunuli několik hráčů o kategorii výše. Naši odchovanci ve Vlašimi se už zapojují s A-týmem, několik hráčů z béčka odešlo do Vlašimi, a i na základě toho jsme mohli některé hráče posunout výš už teď. Jsem rád, a určitě bych za to chtěl také poděkovat, že se naši odchovanci dostávají do A-týmu, že naskakují do utkání a získávají tak cenné zkušenosti a teď odcestovali i na zimní soustředění. Věřím, že tomu tak bude i nadále pokračovat a budou dostávat víc a víc šancí. Vychováváme hráče tak, aby měli slávistické DNA a zároveň aby se individuálně zlepšovali,“ říká Beránek.

U16

Svěřenci trenéra Davida Střihavky odstartovali přípravu tréninkem 3. ledna v Satalicích, kde také stráví zbytek zimní přípravy. Soustředění v Nymburce čeká na kategorii U16 společné s U19 v rozmezí 11. – 16. ledna. První mistrovské utkání v roce 2022 mají sešívaní na programu 13. března proti Baníku Most.

11. – 16. ledna Soustředění Nymburk
22. ledna Jihlava – Slavia 15:00, Jihlava
29. ledna RB Salzburg – Slavia 14:00, Salzburg
12. února Baník Ostrava – Slavia Ostrava
16. února Slovan Bratislava – Slavia Xaverov
19. února Slavia – Jihlava 12:30, Satalice
6. března Slavia – Hradec Králové 16:15, Xaverov
13. března 16. kolo ČLD U17 A Baník Most – Slavia Most

„Všechny týmy mají k dispozici skvělé zázemí. Chtěl bych poděkovat vedení akademie za to, že se podařilo týmům takové podmínky domluvit. B-tým který trénuje dopoledne má k dispozici Xaverov, stejně tak jako U19, která trénuje odpoledne. U17 má k dispozici areál ČAFC Praha a U16 v Satalicích. V tomto je velký posun a opravdu bych za to chtěl poděkovat. Každý tým má k dispozici jednu celou solidní plochu pro trénink a může jí tak využít kompletně pro sebe,“ těší šéftrenéra.

„Snažím se vrátit do mládeže zkušenosti a poznatky, které jsem doposud nasbíral. Máme v mládeži skvělé trenéry, kteří mají velkou perspektivu. Marek Jarolím, Milan Titěra, který teď dostudoval profi licenci, Karel Piták i David Střihavka, kteří jsou na profi licenci přijatí. Podle mě to jsou všechno skvělí perspektivní trenéři a věřím tomu, že i je dokážeme posunout, stejně jako hráče, do vrcholového fotbalu. Zároveň chci motivovat hráče, aby se chtěli a dokázali zlepšovat, což je nejdůležitější aspekt. Věřím tomu, že v dohledné době bude mít Slavia v lize spoustu svých odchovanců se slávistickým DNA,“ říká šéftrenér dorostu Miroslav Beránek.

Žákovské kategorie U15 – U11

Všechny žákovské kategorie se k prvnímu tréninku sešly hned 3. ledna, aby započaly tréninkový proces v novém roce. Na žákovské kategorie čekají soustředění až první týdny v únoru.

Kategorie U15 pod vedením trenéra Roberta Barboríka stráví v Nymburce společně s kategorií U14 období od 1. do 6. února. Oba týmy v rámci soustředění odehrají přátelské utkání s Pardubicemi.

Mladší kategorie žáků U13 a U12 odcestují do Nymburka na šest dní 6. února. V rámci soustředění odehrají také přátelské utkání s Pardubicemi. Kategorii U11 soustředění nečeká.

Všechny žákovské kategorie čeká v zimních měsících několik přátelských utkání, ale také tuzemské i zahraniční turnaje.

„První týden byl z hlediska metodiky volný, kdy si mohli sami hráči vybrat tréninkovou náplň, od 10. ledna jsme už navázali na podzimní periodizaci tematických tréninků, čímž pokračujeme v nastavené metodice pro žákovské kategorie. V tomto týdnu se také všechny žákovské kategorie zúčastní laboratorního testování na FTVS, jehož přidanou hodnotou bude detailní měření v rámci biologického věku každého hráče. Všechny žákovské kategorie absolvují během prvních dvou měsíců v novém roce několik zahraničních konfrontací na té nejvyšší výkonnostní úrovni. Podíváme se například na Hertu Berlín, Rapid Vídeň, Lech Poznaň, dále se utkáme s týmu jako jsou RB Lipsko a RB Salzburg,“ komentuje začátek přípravy šéftrenér žáků Ondřej Jura.

„V rámci soustředění čeká na hráče terénní testování, které prověří jejich rychlostní schopnosti. Kategorie U11 na soustředění nepojede, bude se připravovat v domácích podmínkách a jako bonus se zúčastní špičkového halového zahraničního turnaje ve Štrasburku, kde se utkají s týmy jako je Barcelona, Juventus a další evropští giganti,“ dodává Jura.

Přípravkové kategorie U10 – U6

V kategorii přípravek navázali trenéři na tréninkový proces také hned 3. ledna. Soustředění na přípravkové kategorie nečeká. V rámci zimních měsíců budou nejmladší hráči slávistické akademie trénovat střídavě na umělé trávě a v tělocvičně. Všechny přípravkové kategorie odehrají během zimy jak přátelská utkání, tak se zúčastní několika tuzemských turnajů. 

„Po krátkém zimním odpočinku jsme se zase v přípravkách pustili do fotbalového maratonu. Velkou radost mám z nadšení, které vidím v očích kluků. Hrají a trénují s opravdovým zápalem a prakticky u všech vidíme pokroky. V přípravkách úplně nerozlišujeme, zda se jedná o zimní přípravu nebo hlavní část sezony. Děti trénují, zlepšují se, a to je pro nás důležité. Samozřejmě nemůžu zapomenout na naše trenéry a trenérky. Jsou to právě oni, kteří kluky fantasticky podporují, rozvíjejí a posouvají správným směrem, za to jim patří obrovský dík,“ říká šéftrenér přípravek Kryštof Herold.

„Chtěl bych zmínit projekt partnerských klubů v rámci kterého propojujeme vybrané kluby s naší akademií. Můžu také říct, že nyní velmi dobře funguje provázanost školiček pro nejmenší děti. Všechny školičky už se také v novém roce naplno rozjely. S partnerskými kluby se snažíme o hráčské a trenérské stáže a připravujeme další rozvoj projektu tak, abychom dostali Slavii ještě blíže k ostatním klubům a mohli jsme se zlepšovat všichni společně. Do jarních měsíců nás čeká opět hodně práce, ale my jsme na to připraveni a moc se na to těšíme,“ hlásí Herold.

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články