Yira Sor novou posilou Slavie! | SK Slavia Praha
Více

Yira Sor novou posilou Slavie!

Další zimní posilou Slavie se stal rychlonohý nigerijský křídelník Yira Sor, který přestupuje z Baníku Ostrava. V Edenu podepsal smlouvu do konce roku 2026. Opačným směrem míří záložník Ubong Ekpai.

Autor tří podzimních ligových gólů Sor se odpojil od výpravy Baníku Ostrava na soustředění v Turecku a po absolvování zdravotní prohlídky a podpisu smlouvy v Praze se k A-týmu Slavie připojí příští týden po návratu z Portugalska. Ubong Ekpai naopak míří do Baníku Ostrava na půlroční hostování s opcí na přestup.

„Yiru Sora sledujeme od začátku působení v České republice a jsme přesvědčeni, že má obrovský potenciál a zároveň je vhodným typem hráče pro náš fotbal. Věříme, že tento transfer bude úspěšný,“ uvedl sportovní ředitel Slavie Jiří Bílek.

Ocenil zároveň přístup Baníku Ostrava. „Jednání byla dlouhá, mimořádně tvrdá, ale férová,“ dodal Bílek.

„Je to hráč, kterého jsme sledovali po celou dobu jeho působení v Česku. Třetí nebo čtvrtý zápas v lize hrál na Slavii proti nám a tam s ním proběhl první kontakt. S Peterem Olayinkou jsme ho tam společně odchytili. Víme, že to je typ křídelního hráče, který je nejrychlejší z rychlých. Je mimořádně rychlostně i běžecky vybavený, klasické křídlo. Navíc se umí orientovat ve zhuštěném prostoru, má body a dokáže se dostat z těžkých situací. Je v Evropě rok, bude s ním ještě samozřejmě práce, ale má velice zajímavý potenciál. Jsme rádi, že se to podařilo udělat, protože jsme o něj dlouho usilovali. Jsme rádi, že je u nás, vidíme v něm velký potenciál do našeho systému,“ říká trenér Jindřich Trpišovský.

„Slavia je můj vysněný tým, vždycky se mi líbilo, jakým stylem hraje. Je to klub s velkými úspěchy a historií. Je tu spousta skvělých hráčů, splnil se mi sen. Samozřejmě jedním z důvodů, proč jsem si Slavii vybral a proč jsem tak rád, že jsem tady, je Peter Olayinka. Mít příležitost hrát po boku takového kamaráda a mentora mi dělá radost. Těším se, až společně jednou nastoupíme,“ říká Yira Sor.

Yira Collins Sor se narodil 24. července 2000. Jednadvacetiletý nigerijský křídelník je jedním z objevů letošního ročníku FORTUNA:LIGY. Sor přišel do Ostravy loni v únoru z nigerijského 36 Lion FC. V dresu Baníku udělal za rok velký pokrok a po jarní adaptaci se na podzim začal výrazněji zapisovat do statistik.

Na podzim pod vedením trenéra Ondřeje Smetany v lize stihl během 596 minut, vstřelil tři góly a na pět branek nahrál. Jednou se trefil v MOL Cupu. 174 centimetrů vysoké pravé křídlo zdobí výjimečná rychlost.

Právě jeho náběhy a driblink v rychlosti jsou jeho největší přednosti. Své o tom ví i obránci sešívaných, proti Slavii v posledním podzimním kole v nastavení šikovně získal penaltu. Umí i efektivně zakončovat nebo najít lépe postavené spoluhráče. Jeho velkým vzorem je slávista a krajan Peter Olayinka.

Yira Sor si s nigerijskou reprezentací do dvaceti let zahrál na mistrovství světa v Polsku v roce 2019. Dvakrát naskočil do zápasu z lavičky.

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články