Akademie navazuje bližší spolupráci s FTVS | SK Slavia Praha
Více

Akademie navazuje bližší spolupráci s FTVS

Mládežnická akademie uzavírá bližší spolupráci s Fakultou tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v oblasti laboratorního testování sportovců.

Mládežnická akademie využívá služeb Fakulty tělesné výchovy a sportu už několik sezon v rámci předsezonních testování hráčů. Nyní se však podařilo navázat bližší spolupráci v rámci laboratorního testování a shromažďování dat o sportovcích. V mládežnické akademii jsou už někteří doktorandi z laboratoře FTVS pro sportovní motoriku nějaký čas součástí týmů.

„Tato spolupráce by měla zahrnovat výkonovou část, to znamená vyhledat faktory, ve kterých by se mohli hráči zlepšovat, a stránku zdravotně preventivní, což znamená lokalizovat zdravotní rizika od nejbanálnějších věcí, jako jsou ploché nohy, až po vrozené vady či svalové asymetrie,“ přibližuje spolupráci vedoucí laboratoře FTVS Prof. Ing. František Zahálka Ph.D.

„Myslím si, že tento krok je důležitý pro obě strany. Jak pro nás, pro akademii, tak také pro fakultu. V akademii už nějakou dobu zaměstnáváme pracovníky z fakultní laboratoře pro diagnostiku a výzkum, takže propojení mezi fakultou a Slavií už nějakou dobu trvá. V této fázi se pouštíme do konstruktivnějšího testování hráčů a práce s objemnějšími výsledky ze shromažďování laboratorních dat. Vidíme opravdu velký potenciál v tom, kde a jaká data se nám ukážou, a na čem budeme moci opět více zapracovat,“ říká manažer mládežnické akademie Mgr. Petr Hurych.

„Pro mě je diagnostika důležitá zejména z důvodu prevence zranění. V případě zranění máme výhodu v tom, že díky této spolupráci můžeme využít téměř kdykoliv fakultní metodiky, které nám detailněji prozradí, v jakém funkčním stavu je poraněný segment. Toto je velmi důležité zejména při návratu do zátěže, kdy sledujeme jednotlivé asymetrie hráče a samozřejmě aktuální kondiční stav, který můžeme porovnat se stavem před zraněním.“ říká šéf mládežnických kondičních trenérů PhDr. David Bujnovský, Ph.D.

„Ze strany univerzity jsme byli v nedávné době dotazováni, jak chceme jako fakulta dále směřovat naší tvůrčí a výzkumnou činnost. Popsali jsme to v nově vzniklém programu Cooperacio, který si mimo jiné klade za cíl propojit výzkumné aktivity napříč univerzitou. V našem případě to znamená především propojování sportovních věd s medicínskými obory. Za nás jsme tento program zaštítili tématem individualizovaná pohybová aktivita. Jsem totiž přesvědčen, že ústředním tématem se stane individualizovaný přístup, ať se již budeme bavit o zdravotně orientovaném, výkonnostním nebo elitním sportu. Bude se tak dít prostřednictvím intenzivnějšího využívání nových technologií, moderních senzorů fyziologických funkcí a samozřejmě kontinuálního sběru dat. Jsem také přesvědčen, že jestli se má ve sportu ještě někam posouvat výkonnostní hranice, tak to nebude o dalším navyšování tréninkových dávek, ale o práci s individuálními potřebami sportovce. Proto si myslím, že tato spolupráce tomu může velmi napomoci,“ říká děkan fakulty doc. PhDr. Miroslav Petr, Ph.D.

„Díky této spolupráci můžeme využít naměřená data pro vědecký úsek a budeme se moci věnovat prediktorům jak zranění, tak výběru talentů. Pro akademii Slavie budeme poskytovat tzv. vědecký servis, a budeme se nadále snažit přesunout tyto vědecké poznatky do praxe, vědeckých publikací a pracovat s nimi,“ dodává profesor Zahálka.

Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

MATCHDAY Olomouc. Choreoškolka i pozdní stíhací jízda

23. 4. 2024
Jak to vypadalo přímo v Edenu i jeho okolí během nedělního ligového střetnutí s Olomoucí (2:2)? Dozvíte se, MATCHDAY vás tradičně vezme za oponu.

Další články