300: Bitvy Milana Škody | SK Slavia Praha
Více

300: Bitvy Milana Škody

Nejlepší střelec Slavie v samostatné české lize, kanonýr, kapitán, ikona. Vše se spojuje v osobě Milana Škody, který dnešním dnem dosáhl na metu tří stovek ligových utkání.

Útočník Milan Škoda, který pochází z pražských Vinohrad a svoji fotbalovou pouť nastoupil na ČAFC Praha, přišel do Slavie v zimě roku 2012. Dlouhou cestu ale neměl, stačilo sednout na jakoukoli tramvaj a za dvě zastávky byl od bohemáckého Ďolíčku u Edenu. Ještě jako hráč na hostování absolvoval první trénink s týmem ve čtvrtek 5. ledna 2012. Tehdy, pár dní po Novém roce, slávisté běhali v Kunratickém lese pod vedením Františka Straky. V jarní části stihl Milan Škoda odehrát 9 utkání a vstřelit dvě branky. Obě přitom do sítě Hradce Králové při domácí výhře 5:0.

V létě 2012 se stal Milan Škoda definitivně hráčem SK Slavia Praha a mohl tak naplno začít příběh, který nakonec vedl až k vyvěšení fotografie Milana Škody na jednu ze stěn Sinobo Stadium. Ve Slavii dosud nastoupil k 212 ligovým startům, zbylých 88 si připsal právě v Bohemians Praha.

K dosažení mety 300 startů v české lize potřeboval Milan Škoda od roku 2007 12 sezon, tři a půl z nich ve službách „Bohemky“ a 8 a půl ve Slavii. Vytáhlý třiatřicetiletý útočník, který měří 190 centimetrů a váží 86 kilogramů, nastoupil k prvnímu ligovému utkání 5. srpna 2007 za Bohemians proti Ostravě, kdy se prohrálo 0:2. Od té doby stihl za svoji bohatou kariéru nasázet ligovým týmům 91 branek, kdy jich nejvíce, devatenáct, dal v sezoně 2014/15. Patnáct gólů zaznamenal i v sezoně 2016/17, kdy výraznou měrou pomohl Slavii k zisku titulu mistra a sám se stal nejlepším střelcem ligy. Ke svým gólům přidal Škoda i 27 asistencí.

U branek ale zůstaňme, protože právě ty Milana Škodu proslavily nejvíce. Ikona sešívaných hned pětašedesátkrát rozvlnila síť jedním zásahem v utkání. Milan Škoda také jedenáctkrát v kariéře vsítil dva góly v jednom zápase a přidal i jeden jediný kariérní hattrick, 21. února v Liberci, kde Slavia zvítězila právě díky němu 3:1. Nejvíce se útočníkovi gólově dařilo právě proti Liberci, jemuž dal už 9 branek.

Mimochodem, Milan Škoda by možná měl na svém kontě i více, než "jen" 91 branek, nebýt sezony 2013/14. V jedné z nejhorších chvil novodobé Slavie musel totiž rozený útočník celou sezonu zaskakovat na pozici stopera, aby pomohl svému týmu, který bojoval o záchranu. A povedlo se. Slavia tehdy i s notnou dávkou štěstí udržela 13. místo v tabulce a hrdina Škoda v této sezoně naskočil do 26 utkání, ve středu obrany chyběl jen čtyřikrát.

I proto nedají fanoušci v Edenu na svého kapitána dopustit, zamilovali si ho nejen díky brankám, ale především právě pro jeho obětavost a urputnost, jimi šel vždy příkladem, což dokazují i čísla. Od sezony 2013/14 podstoupil 3795 soubojů, zdaleka nejvíce ze všech slávistů, a téměř v polovině, tedy v 1824 případech, z nich vyšel vítězně. Milan Škoda zkrátka umí rozdat i přijmout ránu. Faulován byl 211 krát a sám se za hranicí pravidel fotbalu pohyboval v 218 případech, i v těchto číslech vládne svým spoluhráčům.

Jubilejní 300. start ve FORTUNA:LIZE si Milan Škoda, novodobá sešívaná legenda, odbyl v neděli 1. prosince 2019 proti týmu Karviné, symbolicky před domácími fanoušky v Edenu, kdy si navíc připsal další branku do svých statistik. Tímto mu za celý klub SK Slavia Praha gratulujeme k významnému fotbalovému milníku a přejeme mnoho dalších úspěchů, branek a minut v sešívaném. Díky, kapitáne! 

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Další články