Náš dnešní soupeř - AJ Auxerre | SK Slavia Praha
Více

Náš dnešní soupeř - AJ Auxerre

Dnešním soupeřem našeho týmu bude vítěz francouzského poháru AJ Auxerre. Připravili jsme pro vás jeho stručné představení. Historie AJ Auxerre (Association de la Jeunesse Auxerroise) začala v roce 1905, kdy klub založil opat Abbe Deschamps....
Aj Auxerre - skromné začátky
Historie AJ Auxerre (Association de la Jeunesse Auxerroise) začala v roce 1905, kdy klub založil opat Abbe Deschamps. Na svůj první výrazný úspěch si klub musel pořádně dlouho počkat - téměř po devadesáti letech od založení získal v roce 1994 poprvé francouzský pohár. Skromné začátky klubu ze 40tisícového města nabraly směr vzhůru po příchodu Guye Rouxe v roce 1963. Roux působil nejprve jako hrající trenér, pak již jen jako kouč. Po jeho vedením přišel v roce 1970 postup do třetí ligy, o čtyři roky později do druhé.

Úspěšný rok 1996
O pět let později se Auxerre poprvé probojovalo do finále francouzského poháru, kde podlehlo Nantes. Do první ligy klub postoupil v roce 1980, v první sezóně skončil na desátém místě a v lize se zabydlel díky oporám, mezi které patřili Joël Bats, Andrejz Szarmach, Bruno Martini, Pascal Vahirua nebo známý Enzo Scifo. Stejně jako pro Slavii byl pro Auxerre rokem velkých úspěchů rok 1996. Klub vyhrál svůj první titul a vítězstvím v poháru završil double. První cestu Ligou mistrů zastavila ve čtvrtfinále Borussia Dortmund. Druhý start v milionářské soutěži si Auxerre připsalo v sezóně 2001/2002.

Vítězství ve francouzském poháru
Osmé místo v lize v letošní sezóně s 52 body bylo pro Auxerre zklamáním. Sezóna i přesto skončila oslavami. Branka, kterou v prodloužení vstřelil Bonaventure Kalou, znamenala vítězství ve francouzském poháru nad druholigovým Sedanem 2:1. Auxerre získalo cennou trofej počtvrté za posledních jedenáct let.

Nový trenér
Po vítězném finále došlo k výměně trenérů. Guye Rouxe, který v klubu působil neuvěřitelných 44 let, nahradil třiapadesátiletý Jacques Santini, který v minulosti vedl Lyon a francouzskou reprezentaci. Do Auxerre přišel z krátkého angažmá v Tottenhamu Hotspur.

Utkání se Slavií se hraje od 19:00 hodin. Náš web z něj přinese online reportáž.

Aktuálně

Z prvního místa do nadstavby

18. 4. 2024
Fotbalistky Slavie zakončily základní části 1. ligy žen, kde ve čtrnácti zápasech nepoznaly hořkost porážky a suverénně vedou tabulku s náskokem sedmi bodů. V úvodním zápase nadstavbové části v sobotu 20. dubna od 14:00 v Horních Měcholupech vyzvou Liberec.

U17 porazila Spartu a upevnila si vedení v lize

17. 4. 2024
Mladší dorostenci si po skvělém prvním poločase vybudovali dvoubrankový náskok. O oba góly se postaral Lucas Németh. Ve druhém dějství si sešívaní vedení pohlídali, získali důležité vítězství a pokračují v čele dorostenecké ligy.

U19 podlehla v derby Spartě 0:2

17. 4. 2024
Slávisté hráli přes šedesát minut v deseti. Dorostenci i tak srdnatě bojovali a tlačili svého soupeře. Sparta potvrdila vítězství druhým gólem po přestávce. Mládežníci U19 tak podlehli v derby 0:2.

Další články