Viking – klub se skalpem Chelsea | SK Slavia Praha
Více

Viking – klub se skalpem Chelsea

PRAHA - Blíží se další souboj českého a norského fotbalu. Slavia změří své síly s Vikingem Stavanger. Podívejme se do historie klubu, ve které se kromě slavných dnů střídala i období v druhé lize.
Více než stoletá tradice
Viking Stavanger se může pyšnit dlouhou tradicí. Byl založen v roce 1899. Na začátku 20. století se v Norsku hrály jen místní regionální soutěže. Do finále domácího poháru se Viking probojoval poprvé v roce 1930, podlehl Mjondalenu 1:3. Na pohárovou trofej si museli fanoušci počkat až do roku 1953, kdy Viking porazil 2:1 Lillestrom, obě branky vstřelil Hakon Kindervag. První norský titul přišel v roce 1958, hned v následujícím roce následovalo i další vítězství v poháru.

Zlatá sedmdesátá léta
V roce 1965 Stavanger sestoupil do druhé ligy, vrátil se po dvou letech. Sedmdesátá léta byla obdobím slávy. „Zlatá éra“ začala ligovým titulem v roce 1972, oslavy prvenství se opakovaly i v letech 1973, 1974 a 1975. Tyto úspěchy zavedly klub na evropskou scénu, mezinárodní zápasy ještě zvýšily popularitu fotbalu ve městě. Slavné období skončilo v roce 1979, kdy Viking získal double – norský titul i pohár.

Zázračný postup
Osmdesátá léta už nebyla tak bohatá na úspěchy, přesto se v roce 1982 slavil další titul. O čtyři roky později Viking znovu sestoupil, vrátil se v roce 1988 po zápase, kterému se začalo říkat „zázrak“ v Haugesundu. Viking potřeboval v posledním kole vyhrát ve Vardu, ale ještě v 90. minutě prohrával 1:2. Svein Arne Hijm vyrovnal, ale to stále nestačilo. Ve čtvrté minutě prodloužení Alf-Kare Tveit sebral míč brankáři a byl faulován. Arild Ravdald zajistil z penalty zázračný postup.

Oslavy století
Po návratu do ligy se Viking stal trvalou součástí norské fotbalové scény. Titul získal v roce 1989, pohár o dva roky později. V roce 1982 hrál v pohárech s Barcelonou, doma remizoval 0:0, na Nou Campu prohrál 0:1. Mezníkem v historii klubu je rok 1999, oslavou století trvání klubu byla porážka Sportingu Lisabon v Poháru UEFA. Silné Brémy pak norského soupeře vyřadily jen díky pravidlu o brankách vstřelených venku.

Skalp Chelsea
V roce 2002 přijela na sever Evropy anglická Chelsea a prohrála 2:4 v zápase, který byl asi nejkrásnějším v dějinách klubu. Nakonec Viking slavný londýnský klub vyřadil s celkovým skóre 5:4. Postupovou branku dal Erik Nevland před koncem zápasu. Rok 2003 byl poslední sezónou na stadiónu Stavanger, klub nyní hraje na jednom s nejhezčích norských stadionů v Jattavagenu s kapacitou 15 300 diváků a všemi místy k sezení.

Hodgson na odchodu
Letošní norská liga hraná systémem jaro-podzim již skončila, Viking se umístil na páté příčce, na vítěznou Valerengu mu chybělo pět bodů. Současný trenér Roy Hodgson ve své kariéře trénoval Blackburn, Inter Milán i švýcarskou reprezentaci. V nejbližší době má namířeno k finskému národnímu týmu. Pokazí mu pražská Slavia rozlučku se Stavangerem?

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Hráči na hostování: Mezi střelci Icha s Filou

25. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

Další články