Bukurešť stále městem kontrastů | SK Slavia Praha
Více

Bukurešť stále městem kontrastů

PRAHA – Slávističtí fotbalisté na svých cestách za evropskými poháry poznají jenom hotel a stadion, na procházky pro městě nemají mnoho času. Stejně tak tomu bylo v Bukurešti.
PRAHA – Slávističtí fotbalisté na svých cestách za evropskými poháry poznají jenom hotel a stadion, na procházky pro městě nemají mnoho času. Stejně tomu tak bylo v Bukurešti. Možná přijmou malé pozvání na prohlídku fotogalerie, kterou pro náš web připravil fotograf Martin Malý.

Hlavní rumunské město zůstává městem kontrastů. Jako kdyby z historie času složil někdo nesourodou koláž. Jako první si možná všimnete kvality vozového parku, staré dacie většinou nahradila moderní auta všech světových značek.

Automobily se ve městě tísní v nekonečných zácpách. Ty zdržely také slávistické fotbalisty, kterým cesta z letiště na hotel zabrala neplánovaných devadesát minut, pozdě dorazili i na stadion na oficiální tiskovku.

Jestli rumunská rádia hlásí dopravní zprávy, asi oznámí jenom, že je plno úplně všude. Křižovatku je často složité přejet i na zelenou, cestu blokují totiž auta, která se v křižovatce zastavila. A tak se troubí, jak se dá.

Když přecházíte ulici, hrozí vám paradoxně největší nebezpečí, když vám naskočí zelená. Auta totiž bez brždění ještě dlouho projíždějí.

Centru dominuje palác, který dal postavit komunistický vůdce Ceaucescu. Prý potřebujete mapu, abyste se v něm neztratili.

Na náměstí, kde Ceaucescu naposledy promluvil k lidu, najdete vysoký pomník prosincové revoluce a se jmény obětí komunismu.

Ceaucescu byl prý také strůjcem dalšího unikátního jevu bukurešťských ulic. Žijí tu totiž tisíce toulavých psů. Když se lidé museli na příkaz svého vůdce vystěhovat ze svých domků do paneláků, nemohli si je vzít s sebou a nechali je na ulici.

Psi se toulají mezi tisíci aut a jsou všude. Několik z nich bylo i v okolí stadionu Steauy, byli i na letištní ploše před odletem letadla.

Sluší se také poznamenat, že organizace samotného utkání proběhla bez nejmenších problémů. Žádné nepřistojnosti od diváků, které doprovodily derby s Dinamem, se nekonaly. Pořadatelé i kluboví zástupci se chovali mile a zdvořile.

Slávisté odjeli z Bukurešti s cenným bodem, někteří z nich ale ve svých zavazadlech nenašli všechno vybavení, které do nich před odletem vložili - chyběly dresy, míče, teplákové soupravy.

Slavia má letošní cestu pohárovou Evropou za sebou, ta další ji čeká v únoru v novém roce v Poháru UEFA.

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články