Slavia na své legendy nezapomíná | SK Slavia Praha
Více

Slavia na své legendy nezapomíná

EDEN – Šedesát bývalých hráčů Slavie několika generací se ve středu odpoledne sešlo v hotelu Iris v Edenu. Neformální setkání se symbolicky konalo před prvním ligovým domácím zápasem Slavie v nové sezoně.
EDEN – Šedesát bývalých hráčů Slavie několika generací se ve středu odpoledne sešlo v hotelu Iris v Edenu. Neformální setkání se symbolicky konalo před prvním ligovým domácím zápasem Slavie v nové sezoně.

Při této příležitosti dostali všechni přítomní slávisté čestné permanentky do Edenu. „Je mi velkou ctí, že vás tady mohu přivítat. Na řadu z vás jsem se do Edenu chodil dívat ještě jako kluk,“ neskrýval dojetí generální ředitel Slavie Petr Doležal při předávání permanentek. Předseda představenstva Slavie Tomáš Rosen mluvil v podobném duchu: „Věřím, že se tady budeme společně potkávat. Je krásné vidět pohromadě tolik slávistických legend. Vzdávám vám hold.“

Řada bývalých hráčů do Edenu dorazit nemohla a čestné permanentky si vyzvednou při nejbližší příležitosti. Stanislav Vlček měl s Anderlechtem před zápasem a litoval, že nemá k dispozici soukromý tryskáč. Lukáš Jarolím je momentálně na soustředění stejně jako trenér Miroslav Beránek.

Robert Vágner musel na poslední chvíli odjet do porodnice. Luboš Kubík poslal omluvnou zprávu až z daleké Číny. Stejně jako většinu dalších hráčů mladší generace i Radka Černého nebo Karla Pitáka neuvolnily klubové povinnosti.

Nejstarším držitelem čestné permanentky do Edenu je Ladislav Bouček, kterému je 92 let. Ve Slavii hrával v letech 1951 až 1952. Permanentku převzal i Jiří Černý, který se Slavií získal titul v roce 1947 a který hrával po boku Antonína Bradáče či Pepiho Bicana.

Jako první si převzal čestnou permanentku František Veselý, který ve Slavii odehrál neuvěřitelných 920 zápasů (404 ligových). Pomyslné druhé místo obsadil se 772 (232 ligovými) zápasy Bohumil Smolík a třetí obránce Jiří Hildebrandt (689 zápasů, 235 ligových), který se za červenobílý klub bil i tehdy, když Slavia spadla do druhé ligy.

Na otázku, jaký byl ve Slavii jeho nejkrásnější zážitek, Jiří Hildebrandt odpověděl bez váhání: „Nejkrásnější bylo to, že jsem za ni mohl čtrnáct let hrát. Slavie je pro mě vším,“ dodal pětasedmdesátiletý slávistický srdcař.

Podobný osud měl i reprezentační bek Jan Lála, který ve Slavii působil třináct let. „Do áčka Slavie mě vytáhl Pepi Bican, v novém Edenu jsem dnes podruhé a řeknu vám, že je to nádhera,“ vyprávěla devětašedesátiletá někdejší opora zadních řad Slavie.

František Zlámal přišel do Slavie z Dukly Tábor. „Mým domovem vždycky byla Slavia. Pocházím z Moravy, kde celá rodina fandila Slavii, jako hráč i jako masér jsem tady strávil skoro celý život,“ vyprávěl legendární slávistický gólman.

Početnou skupinku tvořili mistři z roku 1996 – Martin Pěnička, Jiří Lerch, Jan Suchopárek, Luboš Kozel, Jiří Vávra a František Veselý mladší, ke které se postupně přidali Pavel Kuka a Ivo Ulich.

Po slavnostním předání permanentek se vydali všichni slávisté na hřiště, aby se společně zvěčnili na památeční fotografii.

Aktuálně

ONLINE: Od 14:00 úvod nadstavby proti Liberci

20. 4. 2024
Slávistky hrají od 14:00 v Horních Měcholupech úvodní zápas nadstavbové části 1. ligy žen proti Slovanu Liberec. Utkání můžete sledovat v přímém přenosu.

Panda a fotbal. Kapitánská páska na duben a Olomouc

20. 4. 2024
Duben, měsíc životního prostředí. A také další téma v rámci slávistického projektu Kapitánská páska. Úkolu přivést k životu nový design, který bude představen před nedělním utkáním proti Olomouci, se zhostila malířka a sochařka Josefína Jonášová.

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Další články