Recept na derby: Poslední ligové zápasy | SK Slavia Praha
Více

Recept na derby: Poslední ligové zápasy

EDEN/HOTEL IRIS – V pondělí vypukne na Letné ostře sledovaná bitva o podzimního fotbalového krále Prahy. Na programu je v pořadí 268. derby pražských S. Loni na podzim Slavia dobyla po čtrnácti letech Letnou, když vyhrála nad Spartou 2:0.
EDEN/HOTEL IRIS – V pondělí vypukne na Letné ostře sledovaná bitva o podzimního fotbalového krále Prahy. Na programu je v pořadí 268. derby pražských S.

Loni na podzim Slavia dobyla po čtrnácti letech Letnou, když vyhrála nad Spartou 2:0. Do pondělního utkání půjde Slavia z prvního místa.

„Derby je takový zápas, že je hodně specifický, jsme rádi, že jsme se na první místo dostali, ale v tomto utkání to platit nemusí. Byli bychom rádi, kdybychom navázali na naše poslední výkony v lize a také na to, že jsme postoupili dál v Poháru UEFA. Doufáme, že výkonem i výsledkem uspokojíme celou slávistickou obec,“ přeje si trenér Karel Jarolím.

Na rozdíl od rivala z Letné se Slavii v posledních dvou zápasech dařilo. Olomouc porazili červenobílí 3:0 a remíza 1:1 s Vaslui zajistila Slavii postup do základní skupiny Poháru UEFA.

„Myslím si, že nás nic neopravňuje k tomu, aby byla na naší straně špatná psychika nebo nálada. Na druhou stranu derby je v tomto ohledu specifické a všechno se může obrátit,“ dodal slávistický trenér, který odmítl blíže upřesnit, jaké má Sparta podle něj silné a naopak slabé stránky.

„To bych nerad zveřejňoval. Samozřejmě jsme se snažili z posledních zápasů soupeře něco vypozorovat. Na útok Sparty si musíme dát pozor, ať už bude hrát na jednoho nebo na dva útočníky. Nebezpečí znamenají také její středoví hráči, kteří se dostávají často do zakončení, a standardní situace, protože Sparta má dobré hlavičkáře,“ naznačil trenér Karel Jarolím.

Jedna z otázek na sobotní tiskové konferenci před derby směřovala i na neúspěch Sparty v Poháru UEFA, když v 1. kole vypadla s Dinamem Záhřeb.

„Pro český fotbal to určitě dobře není, to se musíte zeptat Sparty, zda se to na ní nějak podepíše nebo nepodepíše. Já se nechci pouštět do žádného filozofování. Možná že naopak s o to větší motivací do pondělního derby půjdou,“ pokračoval trenér Karel Jarolím, který v derby nebude mít k dispozici hned dva útočníky: Gianlucu Litteriho a Goce Toleskiho.

„Dušan Švento je s otazníkem, jeho stav se zlepšil, uvidíme, v neděli budeme moudřejší,“ okomentoval zdravotní stav levonohého záložníka.

Slávistický kouč také zavzpomínal na loňské podzimní derby, které Slavia vyhrála na Letné 2:0. „Každý zápas se vyvíjí jinak. Nám se tehdy brzy podařilo jít do vedení a to určitě ovlivnilo psychiku sparťanských hráčů. Žádný účinný recpet z toho podzimního derby nemám, recept bychom si měli vzít spíše z našich posledních ligových zápasů a ze zápasů Sparty,“ uzavřel Karel Jarolím.

Pro kapitána Slavie Ericha Brabce bude pondělní derby se Spartou premiérové.

„Když dostanu v pondělí důvěru, tak to bude moje první derby, na podzim jsem byl zraněný a na jaře jsem nehrál kvůli žlutým kartám. I když Spartě nevyšly výsledkově poslední zápasy, tak proti nám bude chtít určitě podat výkon na hranici svých možností. My musíme určitě hrát mnohem agresivněji než v první půli ve Vaslui. Věřím, že potvrdíme naše postavení i výkony v lize,“ předjímá Erich Brabec, který se ze sparťanského kádru zná dobře s obráncem Petrem Voříškem, se kterým působil v rakouském Paschingu.

„Mluvil jsem s ním naposledy ještě před zápasem v Liberci, kdy měl určitě lepší náladu než teď po těch posledních utkáních. Ve Spartě i ve Slavii je ale spousta hráčů, kteří se navzájem znají, takže to není nic výjimečného. Ale Petr Voříšek je na opačné straně barikády, takže na hřišti jdou veškré známosti stranou,“ říká Erich Brabec.

Pokud Slavia v pondělním derby svého městského rivala z Letné porazí, může získat na Spartu pětibodový náskok.

„Je tam ale ještě Mladá Boleslav a další týmy. Myslím si, že loňská sezona je pro nás velkým ponaučením. Po podzimní části jsme také měli takový náskok, ale na jaře tomu bylo nakonec úplně jinak,“ varuje Erich Brabec, který popřel, že by na mužstvu byla vidět nějaká větší únava z náročného programu.

„Každý hráč vám potvrdí, že po vyhraném zápase tělo regeneruje mnohem rychleji než když se prohraje. Nějaká únava tam sice je, ale my máme takové tréninky, které nás z toho dostávají,“ dodal slávistický kapitán.

A jakým fotbalem se bude Slavia prezentovat na Letné? „Slavia chce uspět v každém zápase, takže i na Spartě musí pomýšlet jedině na vítězství,“ uzavřel Erich Brabec.

„Derby je vždy výjimečný zápas. Já jsem jich spoustu odehrál v mládežnických kategoriích a pokud si dobře vzpomínám, Spartu jsme většinou poráželi. Doufám, že to tak bude i v pondělí,“ přeje si útočník Tomáš Necid, který v ligových zápasech této sezony nastřílel doposud sedm gólů.

„Na derby se přijde podívat můj bratr, který hraje za Spartu a také můj otec, který přiletí z Paříže. Doufám, že potvrdíme naši formu i v tomto ostře sledovaném zápase,“ doplnil druhý nejlepší střelec Slavie Tijani Belaid.

Reportáž z tiskové konference, které připravila Slavia fanklub TV si můžete prohlédnout zde.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články