75 let starý rekord pokořen: 41 utkání bez prohry | SK Slavia Praha
Více

75 let starý rekord pokořen: 41 utkání bez prohry

Slavia v neděli remizovala ve vršovickém derby s Bohemians 0:0 a překonala 75 let starý československý rekord v zápasech bez prohry v řadě.

Sparta Praha dokázala v letech 1943-1946 odehrát v lize 40 zápasů bez jediné prohry. Rekord Slavie byl až donedávna 36 utkání bez prohry, která sešívaní odehráli pod vedením kouče Jaroslava Šilhavého mezi lety 2016 a 2017. Tento milník byl ale pokořen na začátku dubna remízou v Brně. 

„Je to unikátní série! Nikomu se to historicky nepovedlo, sedmatřicet zápasů bez prohry je v Česku výjimečná věc. Bavili jsme se o tom i v kabině, když jste krok od překonání něčeho takového, chcete to zvládnout. Měli jsme ohromnou radost,“ těšilo po utkání se Zbrojovkou Jindřicha Trpišovského.

Vítězstvím nad Zlínem ve 28. kole dorovnali jeho svěřenci 75 let starý rekord Sparty! „Jsem rád, že jsem se pod to mohl podepsat, ale dojde mi to asi až časem. Budu tady teprve rok, užívám si každý zápas, vážím si toho, že vůbec můžu mezi takovými kluky být, spolupracovat se Standou Teclem a ostatními. Mně to dojde až časem, ale jsem rád, že jsem se zapsal do historie,“ řekl po vyrovnání rekordu útočník Jan Kuchta, který proti Fastavu zařídil v 50. minutě vítězný gól.

„Musím říct, že jsme na to mysleli hodně. Být jeden zápas od překonání historického rekordu československého fotbalu, který je starý přes sedmdesát let, samo o sobě ukazuje, jak těžké je na něco takového dosáhnout. Jsem rád, že jsme historické maximum vyrovnali, rekordy jsou ale od toho, aby se překonávaly. Jde o to laťku stále zvyšovat, chceme Slavii dostat na první místo,“ doufal před nedělním utkáním s Klokany trenér Trpišovský.

Slavia mohla v Ďolíčku překonat nejenom rekord, ale také získat ligový titul. Vzhledem k remíze ale dosáhla jen jednoho ze dvou cílů, nadšení z rekordu tedy trochu opadlo. „U mě převládá trošku zklamání, že jsme to nedotáhli. Myslím si, že zpětně to budeme hodnotit dobře. Natáhli jsme tu šňůru na 41 zápasů, což je moc krásné. Tohle doceníme asi až časem,“ vyprávěl po zápase Lukáš Masopust.

„Říkám to snad poprvé, ale cíl byl s Bohemians neprohrát, abychom si udrželi neporazitelnost a rekord,“ svěřil se trenér Jindřich Trpišovský, že překonání rekordu bylo pro sešívané klíčové.

Skvělou šňůru odstartovala remíza 1:1 v derby 8. března 2020, když v Edenu v nastaveném čase vyrovnal Petar Musa. Během 41 zápasů zaznamenali sešívaní 31 výher a 10 remíz se skóre 97:22. Nejvyšší vítězství, shodně 6:0, přišla 23. srpna na půdě Českých Budějovic a 21. listopadu v Opavě.

Kromě tohoto rekordu překonala Slavia Spartu také v sérii utkání bez prohry na hřištích soupeře. Včerejší remíza znamenala už 20 zápasů bez prohry, což pokořilo 19 utkání Sparty z let 1943-1946 a také vlastní rekord Slavie z let 2016-2017. Na domácím hřišti mají sešívaní momentálně už 47 zápasů bez prohry, což je řadí celkově na čtvrté místo - rekord drží Trnava, která doma mezi lety 1968 a 1974 neprohrála 89krát.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články