Zemřel legendární František Veselý | SK Slavia Praha
Více

Zemřel legendární František Veselý

PRAHA - V pátek ráno 30. října se zastavilo srdce jednoho z největších slávistů všech dob. Do fotbalového nebe odešel legendární útočník a mistr Evropy z roku 1976 František Veselý. Bylo mu pouhých šedesát pět let.
PRAHA - V pátek ráno 30. října se zastavilo srdce jednoho z největších slávistů všech dob. Do fotbalového nebe odešel legendární útočník a mistr Evropy z roku 1976 František Veselý. Bylo mu pouhých šedesát pět let.

František Veselý odehrál nejvíce zápasů ve slávistickém dresu v celé historii klubu. Nastoupil do 920 utkání, z nichž 404 bylo ligových, ve Slavii působil v letech 1965 - 1980. Po odchodu ze Slavie nastupoval v dresu Rapidu Vídeň.

Jako první fotbalista se dotkl míče na novém stadionu v Edenu, když 7. května 2008 provedl v historické replice slávistického dresu slavnostní výkop prvního utkání proti Oxfordu.

Celý svůj život prožíval s červenobílými barvami každý okamžik jejich fotbalových utkání, v hledišti nikdy nechyběl, jezdil i na utkání, která Slavia hrála venku.

Za Slavii hrával v padesátých letech jeho otec a jeho syn, také František, hrál ve Slavii v první polovině devadesátých let. Do Slavie ho přivedl trenér Emil Seifert, se kterým později v Dukle Praha získal mistrovský titul. František Veselý se vrátil do Slavie, se kterou bojoval o návrat do nejvyšší soutěže, což se nakonec podařilo. Po vítězném utkání s Plzní ho fanoušci nosili nad hlavami.

Za reprezentaci nastoupil poprvé v roce 1965, nosil reprezentační dres dvanáct let až do roku 1977. V reprezentaci odehrál 34 utkání a vstřelil 3 branky. Účastnil se MS 1970 a vítězného ME 1976. Mezi jeho nejvydařenější zápasy patřilo utkání o postup na MS 1970 proti Maďarsku, kdy získal penaltu a sám vstřelil druhou branku. V roce 1976 získal v Bělehradě titul mistra Evropy, v semifinále proti Nizozemí odehrál parádní zápas, nahrál na jednu branku Nehodovi a druhou vstřelil sám.

„Pro slávistickou obec je to velká ztráta, František Veselý byl jednou z nejvýraznějších osobností slávistické historie. Zpráva o jeho úmrtí byla pro mě velký šok, protože byl stále ve výborné fyzické kondici a plný optimismu, který rozdával kolem sebe. Je to velká škoda, že takoví lidé nás opouštějí takto brzy,“ uvedl generální ředitel Slavie Petr Doležal.

Ve Slavii nosil kapitánskou pásku a odehrál v ní nejvíce zápasů ze všech slávistů v historii.Vítězslav Houška v knize Věčná Slavia jeho hru charakterizoval takto: „Neustále mátl svým strážcům hlavu. Neběhával po jedné trati, fluktuoval z křídla na křídlo, centroval levou i pravou, pádil středem, kličkoval, rozehrával, přihrával, unikal, vnikal, pronikal, střílel. Byl nepostižitelný jako vlna v moři, byl nepolapitelný jako srna, byl nepotlačitelný jako myšlenka.“

Ve Slavii vstřelil 250 gólů, z toho 61 ligových. Kariéru v sešívaném dresu uzavřel František Veselý až v neuvěřitelných 37 letech. Po skončení kariéry nastupoval za tým internacionálů.

Čest jeho památce!

Aktuálně

Rozpis nadstavby: Začátek doma, derby 11. května

23. 4. 2024
Podívejte se, jak vypadá harmonogram FORTUNA:LIGA FINÁLE, který byl zveřejněn v průběhu středečního odpoledne. Na koho a kdy slávisté narazí?

Bořil prodloužil smlouvu: Jsem nadšený, odhodlaný

23. 4. 2024
Spojení Jana Bořila a Slavie bude pokračovat i v příští sezoně. Kapitán týmu a čtyřnásobný mistr ligy prodloužil s klubem smlouvu do června 2025.

U19 míří na čtvrtfinále Al Abtal Cupu. Utká se se Sportingem CP

23. 4. 2024
Slávistický výběr do devatenácti let míří na čtvrtfinále turnaje Al Abtal Cup. Ve středu se slávisté střetnou v Portugalsku se Sportingem Lisabon.

Další články