Jan Maik oslavil 75. narozeniny | SK Slavia Praha
Více

Jan Maik oslavil 75. narozeniny

Jeden z nejvěrnějších fanoušků Slavie, majitel proslulého slávistického Maikolandu, Jan Maik oslavil 14. července 75. narozeniny. „Fandím Slavii odmalinka, naučil mě to tatínek slávista...

Jeden z nejvěrnějších fanoušků Slavie, majitel proslulého slávistického Maikolandu, Jan Maik oslavil 14. července 75. narozeniny. „Fandím Slavii odmalinka, naučil mě to tatínek slávista, chytlo mě to hned, jak jsem jako malý kluk uviděl poprvé slávistické dresy, to byla taková nádhera. U mě doma jiná barva než červená a bílá neexistuje,“ řekl oslavenec našemu webu.

 

Jaký si pamatujete první zápas Slavie?

„Byl jsem malý kluk, to ještě hrál Bican, Láďa Hlaváček hrál pravé křídlo. Byl to tehdy krásný fotbal, tehdy to nebylo ještě tak taktické, hrálo se srdcem.“

 

Jaký máte nejkrásnější zážitek s červenobílými barvami?

„Nejkrásnější to bylo, když jsme postoupili do první ligy po výhře nad Plzní 4:1. Stadion v Edenu byl vyprodaný, hráli jsme výborně, to byla nádhera, koncert. Spoustu krásných vzpomínek mám také na kulturní pořady Slávisté Slavii, ve kterých jsem vystupoval jako hlasový imitátor. Bylo to v Lucerně nebo ve Vinohradském divadle. Slavia měla mezi herci nejvíc přívrženců, na některé učinkující se ani nedostalo a to pořad trval tři hodiny.“

 

Kteří herci nejčastěji vystupovali na těchto pořadech?

„Třeba Martin Růžek, který mě jednou požádal, abych mu předvedl, jak ho hlasem napodobuji. Tak jsem mu to předvedl a jemu se to líbilo. Byly to tehdy krásné časy, i když Slavii se tolik nedařilo, nemohli jsme ani hrát v našich barvách.“

 

Jak vůbec vznikl nápad vybudovat váš slávistický dům Maikoland v Libiši?

„Jednou jsem potřeboval natřít plot a jeden můj kamarád mi říká, jaké má vzít barvy. Tak mu povídám, ať ho udělá slávistický. Naše červenobílá barva s hvězdou je přeci nejhezčí na světě. Pak jsem už všechno barvil na červenobílo sám. Pomáhají mi i kamarádi, manželka pro to má taky pochopení. Nejhezčí je na mém domě asi červenobílý komín. Máme teď nedávno nový altánek. Neodradilo mě ani to, že mi třikrát už kameny vymlátili okna. Ale mám i hezčí zážitky, třeba na návštěvy Franty Veselého, nebo Standy Procházky. Frantovi Veselému u nás tak chutnaly jahodové knedlíky, že o tom pak snad rok vyprávěl. Na mé narozeniny mě zase s manželkou navštívil Jánko Luža, byvalý hráč Slavie, který za ní hrál třináct let. Několikrát nás navštívil i Pepi Bican.“

 

Symbolický dres s číslem 75 dostane Jan Maik na prvním domácím zápase s Mladou Boleslaví. Za všechny fanoušky mu k narozeninám blahopřejeme!

 

Představení Jana Maika od jeho přítele RNDr. Michala Dobiáše:

14. července oslavil pětasedmdesáté narozeniny velký slávista Jan Maik z Libiše u Neratovic. Vedle náročného povolání výpravčího v železniční stanici Neratovice se po celý život věnoval umělecké činnosti jako imitátor. Byl prvním umělcem, který v naší zemi napodobil Louise de Funese hlasem Františka Filipovského. Často a rád vystupoval v pořadech, které uváděl Jiří Štuchal, který jeho umění imitovat naše herce obdivoval a prohlašoval o něm, že každé své vystoupení dělá s velkou láskou.

Diváci si jej oblíbili i v pořadech, které uváděl populární Dr. Jan Pixa, ve kterých vystupoval spolu s Jaroslavem Šterclem, Lubomírem Lipským či s Josefem Bekem nebo s kapelou Jiřího Sládka a například s Josefem Zímou, Eduardem Hakenem, Rudolfem Cortézem nebo bratrancem Zdeňkem Matoušem. Vystupoval i v několika pražských kabaretech - Na Zvonařce, Na Vlachovce, v Radiopaláci, v ÚKDŽ i v rámci mnoha pořadů po celém tehdejším Československu. Každé jeho vystoupení mělo u diváků velký ohlas, oceňovali vždy jeho kultivovanou úroveň.

Vždy nezištně pomáhal svými vystoupeními i naší Slavii, když jí bylo nejhůře, v pořadech Slávisté Slavii - ať už to bývalo v Hudebním divadle v Karlíně, v divadle Na Vinohradech, v pražské Lucerně či na vždy vyprodaných oblíbených slávistických karnevalech na dnešním Výstavišti i na četných srazech odboček Odboru přátel Slavie po celých Čechách a na Moravě. Byl spjat s Odborem přátel od jeho založení a zůstal mu věrný dodnes!

14. července 1982, při oslavě jeho narozenin, se zrodil plán, který Jana Maika a celý OP navždy proslavil – zahrádku kolem své vilky začal přetvářet v pravou slávistickou usedlost, která si postupně získala přezdívku Maikoland. Navštěvují ji odbočky, osobnosti i prostí fanoušci, zavítalo sem i A-mužstvo s pány Korbelem a Ježkem. A všichni věří, že i jejich následníci se do Maikolandu přijedou někdy také podívat!

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Další články