Alex Král přestupuje za více než 300 milionů korun do Ruska | SK Slavia Praha
Více

Alex Král přestupuje za více než 300 milionů korun do Ruska

Alex Král přestupuje za 310 milionů korun do Spartaku Moskva a stane se druhým nejdražším hráčem v historii, který kdy odešel z české ligy do ciziny.

Záložník či obránce Alex Král Slavie odchází do ruského Spartaku Moskva. Jedná se o druhou nejvyšší přestupovou částku z české ligy do ciziny – odchovanec Slavie odchází do Ruska za více než 12 milionů eur.

„Alex nás po návratu všechny překvapil svou dravostí a bojovností. Způsob a rychlost, jakými se prosadil, a to, jak zvládl zápasy s těžkými soupeři zvučných jmen v Evropské lize, bylo neskutečné. Když se suma vyšplhala na astronomických 310 milionů korun, nechali jsme rozhodnutí na hráči samotném. Klub v čistém vydělal po odečtení vstupní investice a odvodu z procent na hráči přes 250 milionů korun, a to je nový rekord Slavie. Klub dostává i procenta z dalšího prodeje a další bonusy. Chci poděkovat i Spartaku Moskva, který o hráče extrémně stál, a jemu i Alexovi přeji naplnění všech jejich očekávání. V klubu bude mít Alex vždy dveře otevřené," uvedl předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

„Je to český reprezentant, hrál ve velké formě. Nejlepší zápasy odehrál v Evropské lize – v Genku, se Sevillou, Chelsea i proti Kluži. Svým pojetím se pozici osmičky trošku vymykal, byl atypický. Je to sportovní oslabení, ale na druhou stranu byla nabídka pro klub monstrózní a skvělá byla i pro hráče. Alex to chtěl zkusit, chtěl odejít. Kdyby řekl, že nechce, tak se to neřešilo. Klub měl eminentní zájem a nebyl jediný. Mnoho klubů ho sledovalo, nabídek na něj chodilo hodně. Nabídka Spartaku se ale během týdne navyšovala a skončila na astronomické výši," vysvětluje trenér Slavia Jindřich Trpišovský.

„Já Alexovi řekl, že mu bránit nebudu. Odvedl zde obrovský kus práce a byli bychom rádi, kdyby zůstal i nadále. Na druhou stranu je to druhý nejdražší přestup historie po Tomáši Rosickém a je to obrovská vizitka pro něj, pro klub i pro celý český fotbal. O české hráče v zahraničí zrovna rvačka není a pokud odchází, tak za zlomek ceny. Bylo složité odmítnout a chápali jsme i postoj Alexe. Bylo to o domluvě klubů," dodal Trpišovský.

„Musíme poděkovat hlavně Slavii. A to jak předsedovi představenstva Jaroslavu Tvrdíkovi, tak trenérovi Jindrovi Trpišovskému. Alexův transfer do Spartaku je velkou reklamou pro Slavii v Evropě,“ říká Karol Kisel z agentury K2K Sports Entertainment Group, která hráče zastupuje.

„Rozhodnutí přestoupit v zimě do Slavie se ukázalo jako nejlepší možné. Alex v klubu pod vedením týmu trenéra Trpišovského ještě vyrostl, o čemž svědčí nejen jeho prosazení se do základní sestavy, ale aktuálně i rekordní přestup do zahraničí,“ dodává Martin Latka z agentury K2K Sports Entertainment Group.

Do Slavie přišel defenzivní univerzál Alex Král už ve třinácti letech a nastupoval za mládežnické týmy včetně juniorky. V únoru 2017 přestoupil do prvoligových Teplic, kde si v květnu téhož roku připsal ligový debut proti Hradci Králové. Za Teplice celkem nastoupil ke 48 soutěžním utkáním, ve kterých vsítil dva góly a připsal si pět asistencí.

V lednu 2019 se pak vrátil do Slavie, a i přes svůj nízký věk se dokázal rychle prosadit v nabité sestavě sešívaných a pomoct klubu k jeho vytouženým cílům. Po přestupu do Slavie se také Alex Král po působení v mládežnických reprezentačních výběrech dočkal nominace do A-týmu. Za reprezentaci naskočil do třech utkání včetně dvou kvalifikačních zápasů proti Bulharsku a Černé Hoře.

Ve druhé polovině ročníku 2018/19 pomohl Slavii k zisku historického doublu a výrazný podíl měl i na postupu do čtvrtfinále Evropské ligy, kdy na jaře nechyběl ani v jednom evropském zápase. Za Slavii nastoupil Alex Král celkově ke 29 soutěžním zápasům, ve kterých si připsal jednu branku a dvě gólové asistence.

Poslední zápas v sešívaném dresu odehrál mladý reprezentant před domácím publikem v odvetě play-off Ligy mistrů proti Kluži, díky které si Slavia zajistila účast ve skupinové fázi nejprestižnější evropské soutěže po dlouhých 12 letech.

Aktuálně

U19 míří na čtvrtfinále Al Abtal Cupu

23. 4. 2024
Slávistický výběr do devatenácti let míří na čtvrtfinále turnaje Al Abtal Cup. Ve středu se slávisté střetnou v Portugalsku se Sportingem Lisabon.

Dorostenci zvládli utkání v Budějovicích, přípravky na turnajích v zahraničí

23. 4. 2024
U19 i U17 zvládly víkendová utkání v Českých Budějovicích. Přípravky vyrazily na turnaje do Německa a Polska. Skvělý B-tým porazil rezervu Dukly Praha vysoko 6:0. Připomeňte si výsledky mládeže v souhrnném článku.

Společně jsme uklidili okolí Edenu

22. 4. 2024
Dnešní datum, tedy 22. dubna, připadá každoročně na Den Země, při kterém si celý svět připomíná, jak důležité je starat se o životní prostředí a svět kolem nás. Ve Slavii tento přístup sdílíme nejen v měsíci dubnu, ve kterém věnujeme pozornost projektům z environmentální oblasti, ale po celý rok.

Další články